Vatandaş 1 Yıl Daha Zehirlenecek Mi?
Tarım ve Orman Bakanlığı aroma vericilerle bal, pekmez ve peynir üretimini 19 Şubat 2020 itibarıyla ülke genelinde yasakladı. Ancak firmalar, yönetmeliğe 'uyum zorunluluğu' başlığıyla eklenen geçici maddeyle, bugüne kadar üretilen sahte balları 31 Aralık 2020 tarihine kadar yani stokları bitene kadar sahte ürün satabilecek. Uzmanlar ise, sahte balın kişiyi kansere kadar götürebileceği konusunda vatandaşları uyarıyor. Konuyla ilgili Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin ve Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, Gazete Zeybek'e açıklamada bulundular.
FERDİ YAVUZ- Tarım ve Orman Bakanlığı aroma vericilerle bal, pekmez ve peynir üretimini 19 Şubat 2020 itibarıyla ülke genelinde yasakladı. Ancak firmalar, yönetmeliğe “uyum zorunluluğu” başlığıyla eklenen geçici maddeyle, bugüne kadar üretilen sahte balları 31 Aralık 2020 tarihine kadar yani stokları bitene kadar sahte ürün satabilecek. Uzmanlar ise, sahte balın kişiyi kansere kadar götürebileceği konusunda vatandaşları uyarıyor. Konuyla ilgili Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin ve Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, Gazete Zeybek'e açıklamada bulundular.
Tarım Bakanlığı, 2011 yılından bu yana uygulanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde değişikliğe giderek sahte bal, sahte pekmez ve sahte peynir üretimini resmen yasakladı. Ancak yönetmeliğe “uyum zorunluluğu” başlığıyla eklenen geçici maddeyle, bugüne kadar üretilen sahte balların 31 Aralık 2020 tarihine kadar, yani bu yılın sonuna kadar piyasada satılmasına yasal izin verildi. Konuyla ilgili Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin ve Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken Gazete Zeybek'e açıklamada bulundular.
AKARKEN “ÇOK YANLIŞ BİR UYGULAMA OLDU”
Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken sahte bal, sahte pekmez ve sahte peynir üretimine gelen yasaklamayı ve bu ürünlerin 1 yıl daha raflarda kalmasıyla ilgili açıklama yaptı. Bu sahte ürünlerin 1 yıl daha raflarda kalmasına tepki gösteren ve uygulamanın yanlış olduğunu belirten Başkan Akarken “ Bal değil de bal aromalı, pekmez değil de pekmez aromalı ya da peynir değil de peynir aromalı ürünlerle ilgili yeni bir düzenleme getirildi. Düzenleme doğru bir düzenleme fakat bana göre uygulamada yanlışlık yapıldı. Bu yasaklanan ürünlerin yılbaşına kadar raflarda durması konusunda süre verildi. Bu uygulama kamuoyunda infiale yol açtı. İnsanları aldatan, insanları zehirleyen bu ürünlerin yasaklandığın günden itibaren raflardan toplatılması ve imha edilmesi gerekirdi. Ama 1 yıl daha süre veril. Çok yanlış bir uygulama oldu. Özellikle bal üretimi konusunda Türkiye, dünyada ikinci. Ayrıca çam balı üretiminde de ülkemiz %95'lik gibi bir üretime sahip. Özellikle çam balının büyük bir bölümü Muğla bölgemizde üretiliyor. Bu üretiminde büyük bir kısmını ihraç ediyoruz. Sahip olduğumuz bu marka ve değerleri korumamız lazım. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu sahte ürünlerin bir yıl daha neden raflarda durmasına izin verdiğini ben anlayamadım. Bu yanlış uygulamadan umarım vazgeçilir ve vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden bu sahte ürünler raflardan hemen toplatılır.”
TAB BAŞKANI ZİYA ŞAHİN “İSTERDİK Kİ BU SAHTE ÜRÜNLER YASAKLANDIĞI GÜN TEDAVÜLDEN KALDIRILSIN”
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, bal aromalı şurupların yasaklanmasından dolayı hükümete teşekkür ederek, "Biz doğal balın kesintiye uğramadan tüketicilerimizin sofrasında daim olması amacıyla her çalışmayı yaptık ve yapmaktayız" dedi.
Tağşişli bal aromalı şurupların yasaklanması için bakanlık nezdinde girişimlerinin olduğunu söyleyen Şahin; “Biz bu sahte bal için çok mücadele ettik. Hem ben hem de benden önceki genel başkanım mahkeme kapılarında çok süründük. Bu yasağın çıkması için çok çaba sarf ettik, çok mücadele ettik. Bu yasağı çıkaranlara çok teşekkür ediyorum. Ama isterdik ki bu sahte ürünler yasaklandığı gün ortalıktan tedavülden kaldırılsın. Bakanlıklara ilettiğimiz tüm raporlarda öncelikli olarak bal aromalı şurupların yasaklanması gerekliliğinin üzerinde durulmuştur. Bununla yetinmedik. Tağşişli ürün ürettiği için üretici örgütü olarak mağduriyet yaşamamızdan dolayı ihbarlarımız ve hukuki davalarımız olmuştur. Uzun yıllar mahkeme koridorlarında duruşma saatini bekleyen, durumu yargıya taşıyan TAB'dır. Tüm bunların belgelerini sizlerle paylaşmaktayız. Ülkemizde gerek üreticilerimizin, gerekse tüketicilerimizin mağduriyetini önleme noktasında mücadele veren tek sivil toplum kuruluşu Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliğidir. 2009 yılından bu yana bu yolda üreticimiz ve tüketicimiz adına emek vermekteyiz.”
UZMANLARDAN UYARI!
Uzmanlar sahte bala karşı vatandaşları uyarıyor. Doğal ilaç olarak kullanılan gerçek ballar, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı koruyor. Ancak piyasada gerçek bal adı altında satılan sahte ballar vücudun bağışıklık sistemini çökerterek ciddi ölümcül hastalıklara ve kronik hastalıklara sebebiyet verebiliyor. Çocuklarda ise bu ürünler çok daha zararlı bir hal alıyor.
SAHTE BAL NASIL ANLAŞILIR?
Uzmanlar, tağşiş balın renginden, kıvamından, kokusundan, kristalleşmesinden ya da tadından anlaşılamayacağını, bu durumun sadece laboratuvar ortamında yapılacak analizlerle tespit edilebileceği uyarısını yaptı.