Bozburun İçme Suyu Projesi Açıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Marmaris'te 70 yıldır su sıkıntısı yaşayan 6 Mahallenin bu sorununu, tamamen ortadan kaldıran 'Bozburun Yarımadası İçme Suyu Projesi'nin açılış töreni yapıldı.

Bozburun İçme Suyu Projesi Açıldı

Törende konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla’nın kuraklıktan etkilenmemesi için alternatif yöntemler bulup, Muğla’yı susuz bırakmayacaklarını söyledi. 

Bozburun İçme Suyu Projesi Açıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Marmaris ilçesindeki 6 Mahalleye kesintisiz su sağlayacak olan ve 360 Milyon TL yatırımla hayata geçirilen ‘Bozburun Yarımadası İçme Suyu Projesi’nin açılış töreni yapıldı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ev sahipliğinde yapılan açılış törenine CHP Muğla İl Başkanı Zekican Balcı, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Datça Belediye başkanı aytaç Kurt, Ula Belediye Başkanı Mehmet Caner,  önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, projeden yararlanacak olan mahallelerin muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bozburun İçme Suyu Projesi Açıldı

Bozburun Mahallesi Kapıkkıyı mevkiinde gerçekleşen töreninin açılış konuşmasını suya kavuşan Turunç, Bozburun, Selimiye, Söğüt, Taşlıca ve Bayır Mahalleleri adına Bozburun Mahalle Muhtarı Mehmet Bozdemir yaptı. Bozdemir konuşmasında “Bu güzel günümüzde bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim. Bu hayırlı hizmeti bize sunan başta Büyükşehir Belediye başkanım Ahmet Aras ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

Bozburun İçme Suyu Projesi Açıldı

Yılmaz Şengül, “Başkanımızın Dünya Kenti Muğla Vizyonuyla Her İlçemizin Geleceğini Planlıyoruz”
Başkan Ahmet Aras’ın talimatıyla tüm ilçeleri tek tek ele alıp içme ve atıksu konularında gelecek nüfus projeksiyonu ve turizm sezonlarına göre planlamalar yaptıklarını söyleyen MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül, “Sayın Başkanımız tüm alt ve üstyapı eksiklerinin giderilmesi ve Muğla’nın iklim krizine dirençli bir şehir olması için gerekli tüm girişimlerin işbirliği içinde başlatılması talimatını verdi. Ben ve ekip arkadaşlarım başkanımızın talimatını yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. MUSKİ olarak, her ilçemizi gelecek nüfus projeksiyonu da göz önüne alınarak planlıyoruz. Bozburun projesine baktığımızda da bu proje yaklaşık 360 Milyon TL’ye mâl oldu. 6 Kasım 2023 tarihinde başlayan çalışmalarımız 1 yıl içinde tamamlanarak hizmete sunuldu. Proje kapsamında 44 km isale hattı, 4 ayrı Tüp Terfi Merkezi yapıldı. 2 adet 200 m³, 1 adet 100 m³, 1 adet 150 m³ su deposu olmak üzere toplam 4 adet su deposu ve 6 adet 25 m³ maslak deposu imalatı tamamlandı. Proje ile birlikte Turunç mahallesine günlük 2 bin 160 m3, Bayır mahallesine 345 m3, Selimiye mahallesine 1728 m3, Bozburun mahallesine 1728 m3, Söğüt mahallesine 691 m3, Taşlıca mahallesine 432 olmak üzere Toplamda 7 bin 84 m3 ilave su sağlıyoruz. Bu bölgelerin günlük toplam su ihtiyacı 2 bin 500 m3 iken yaptığımız çalışma ile turizm sezonunu ve gelecek nüfus projeksiyonunu da düşünerek günlük 7 bin m3 ilave su sağlayacak potansiyele ulaşmış olduk.

Aras, “Kentimizin Kuraklıktan Etkilenmemesi İçin Alternatif Yöntemler Çalışıyoruz”
Açılışta konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Dünya genelinde yaşanan kuraklığın Muğla’da etkisini gösterdiğini bu nedenle başta denizden su arıtma olmak üzere alternatif yöntemler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Aras, turizm sezonunda 6-7 Milyon nüfusa ulaşan Muğla’da vatandaşları susuz bırakmamak ve tarımın susuzluktan etkilenmemesi için çok çalışacaklarına vurgu yaparak, “Bize düşen, kentimizin susuzluktan etkilenmemesi için alternatif yöntemler bulup bunları hayata geçirmek olacaktır. Bizim görevimiz, halkımızı, yani nüfusu 1 milyon olan, turizmle birlikte 6-7 milyon nüfusa çıkan Muğla’yı susuz bırakmamak olacaktır. Bunun için çok çalışacağız, para yoksa para bulacağız her türlü kaynağı yaratacağız. Sadece 2024 yılında 75 km. yeni su hattı inşa ettik, ama daha çok yapacağız. Su kaynaklarımız azalıyor. Ne yapacağız? Yeni kaynaklar arayacağız. Artık deniz suyu arıtma öne çıkıyor. Yeraltı sularımız da azalıyor. Tarımsal üretim tehlike altında. Mesela, biz Bodrum Mumcular Barajından su alıyorduk, bitti. Sadece biz değil, oradaki üreticiler, hayvancılık yapanlar, sebzeciler de alıyordu; şimdi alamıyorlar, tarım bitti. Böylece insanlar işsiz kalıyor, belediyeye iş için başvuruyorlar. Bu nedenle suyu planlı kullanmamız, alternatif kaynaklara yönelmemiz gerekiyor. Çünkü tarım biterse yaşam biter” diye konuştu.

Aras, “Bozburun’da Kanalizasyon ve Atıksu Arıtma Tesisi için Çalışma Başlatacağız”
Bozburun Yarımada’sının doğası ve denizi ile korunması gereken çok değerli bir bölge olduğuna vurgu yapan Başkan Aras bunun için çevreci yatırımlar yapacaklarını söyledi. Aras, “İşimiz çok. Şimdi Bozburun’a su geldi. Ama sorun ne? Kanalizasyon ve arıtma tesisi yok. O yüzden, bir an önce bölgeye arıtma tesisi kazandırmamız lazım. Arıtma tesisi çağımızın gereklerine uygun olmalı, atık suyu da arıtalım, onu tarımda, peyzajda, temizlikte kullanalım, dağlarımızı yeşertelim. Bunun için gerekli talimatı verdik, bugün de burada talimatını bir kez daha veriyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Başkan Ahmet Aras ve tüm protokol temsili olarak suyun verilmesi için hazırlanan platformda bulunan çeşmeleri açtı. Ardından Soner Olgun tören alanında toplanan vatandaşlara konser verirken vatandaşlar eğlenceli dakikalar yaşadı.