Çıntar Mantarı Fethiyelilerin ilgi odağı

Fethiyeli Pazar esnafı Recep Karagöz, çıntar mantarının doğal yaşam alanları ve tüketim şekilleri hakkında önemli bilgiler verdi. Karagöz, çıntarın yağışlı bölgelerde kendiliğinden yetişen bir mantar türü olduğunu belirterek, şu anda Fethiye'de kuraklık nedeniyle çıntar bulunmadığını söyledi.

Çıntar Mantarı Fethiyelilerin ilgi odağı

Pazar esnaflarından Recep Karagöz, çıntar mantarının yağışlı bölgelerde doğal olarak yetişen, Allah'ın bir lütfu olduğunu söyledi. Şu an Fethiye'de kuraklık nedeniyle çıntar bulunmadığını, bunun yerine Kastamonu ve Bolu gibi Karadeniz bölgelerinden getirildiğini belirtti. Çıntarın temizlenip hafifçe kavrulduktan sonra zeytinyağı ve soğanla pişirildiğini veya mangalda közlenerek tüketildiğini ifade etti.

Recep Karagöz, “Çıntar doğada yetişen, yağışın bol olduğu yerlerde ormanda yetişen bir mahsul. Şuanda Fethiye’de yağış olmaması nedeniyle yok. Kastamonu, Bolu, Karadeniz tarafından geliyor şuan. Yağışın olduğu her yerde çıkar. Bunu üretemezsin. Bu Allah’ın verdiği bir nimet. Kendiliğinden yetişiyor. Çam ağaçlarının çevresinde. Temizliyorsun, doğruyorsun hafifçe kavurduktan sonra zeytinyağı ve soğanı ilave edip yiyorsun. Mangalda’da yiyebilirsin. Pişirdikten sonra hafifçe tuzlayıp yiyorsun. On numara olur bu şekilde.” dedi.