Fethiye Belediyesi'nden Can Dostlarımız İçin 'PATİ KART' Uygulaması

Fethiye Belediyesi, ülkedeki zorlu ekonomik şartlara rağmen, sokaklardaki can dostlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışıyor. Fethiye Belediyesi şimdi de gönüllü hayvansever vatandaşlarla koordineli hareket ederek, sokaktaki can dostlarını sahiplendirme işlemlerini teşvik amacıyla 'PATİ KART' uygulaması başlatıyor.

Fethiye Belediyesi'nden Can Dostlarımız İçin 'PATİ KART' Uygulaması

Belediye Başkanı Alim Karaca’nın ilk 5 yıllık görev döneminde mobil veteriner kliniği hizmeti veren VETBÜS’ü hizmete sokan, ilçenin farklı noktalarına Mama-matik noktaları yerleştiren, geçici hayvan bakımevinde görevli çalışanların sayısını artıran, özellikle sokağa çıkma yasaklarının olduğu Covid-19 salgın döneminde sokak hayvanları için tonlarca mama dağıtan Fethiye Belediyesi şimdi de “PATİ KART” uygulamasıyla tüm Türkiye’de bir ilk olmayı hedefliyor.

Türkiye’de Bir İlk Olacak
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bu dünya sadece bize ait değil. Tüm canlıların yaşama hakkı var ve onların da sorumluluğu bize ait. Fethiye halkı zaten hayvanları seven, sahip çıkan, elinden geldiğince destek olan, bilinçli bir halk.
Biz de son yerel seçimler öncesinde, ikinci beş yıllık görev dönemimizde çok ciddi bir yatırımla bölgenin en donanımlı sokak hayvanları bakımevini yapacağımızı taahhüt etmiştik. Tüm ekonomik zorluklara ve hükümetin uygulamaya koyduğu tasarruf tedbirlerine rağmen, bu sözümüzün bugün de arkasındayız. Bu konudaki teknik çalışmalarımız ve ilgili kamu kuruluşlarıyla idarî yazışmalarımız halen devam ediyor.
Biz göreve geldiğimizde, Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nin Bakanlık tarafından Fethiye Belediyesi’ne tahsisi, diğer pek çok barınak gibi, yapılmamıştı. İlk dönemimizde bir yandan Bakımevi’nde çeşitli fizikî iyileştirmeler yaparken, asıl mücadeleyi Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Fethiye Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nin tahsisini alabilmek için vermiş ve uzun uğraşlar sonunda Bakımevi’nin Fethiye Belediyesi’ne tahsisini alabilmiştik. Ayrıca, özellikle Fethiye merkezine uzak mahallelerdeki sokak hayvanlarının yerinde kontrolü ve gerekirse tedavileri için gezici veteriner kliniği VETBÜS’ü faaliyete geçirmiştik.

Yepyeni Bir Proje
Şimdi de 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nda kısa süre önce yapılan ve kamuoyunda büyük tartışmalara sebebiyet veren son değişikliklerin ardından, yepyeni bir proje geliştiriyoruz.
Biz Fethiye Belediyesi olarak öldürmeyi değil, yaşatmayı seçiyoruz. Bunu da ancak vicdanlı, hayvansever Fethiyeli hemşehrilerimizle birlikte başarabiliriz. İlçemizdeki güzellikleri büyütmek için başlatacağımız bu proje bizlerin değil, aslında
hayvanseverlerin yürüteceği bir proje olacak. Çünkü can dostlarımıza birlikte sahip çıkacağız.
Bu haliyle, Türkiye’de bir ilk olacağını düşündüğümüz ve umarım ki diğer belediyelere de örnek teşkil edecek bir projeyi hayata geçiriyoruz. Belediye olarak, Ticaret Odası, Esnaf Odası gibi sivil toplum kuruluşları ve tabii ki en önemlisi hayvansever dostlarımızla birlikte yeni bir projeye imza atacağız.
Belediyemizin Geçici Bakımevi’nden köpek sahiplenen hayvansever dostlarımıza barkodlu, isme kayıtlı bir “PATİ KART” vereceğiz. Hayvansever dostlarımız Fethiye’de bu projeye destek veren, veteriner kliniklerinden berbere, petshop'lardan restoranlara, pastanelere kadar farklı sektörlerdeki işletmelerden, belediyemizin tesislerinden normal ücretin % 5-10-20’si gibi indirimler alabilecekler. Böylece bir yandan hayvanseverlerin bütçesine katkıda bulunulurken, bir yandan da hayvan dostu işletmelerin sayısı ve müşterisi artmış olacak.
Ayrıca, Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nden sahiplenilen bu köpeklerin gerekli durumlardaki tedavileri de Belediyemiz tarafından ücretsiz biçimde gerçekleştirilecek.

Fethiye’de Binlerce Sokak Hayvanı Var
“Çalışmalarını tüm canlılara koşulsuz sevgi vizyonuyla sürdürdüklerini” vurgulayan Belediye Başkanı Karaca; “Sokaktaki canları önemsiyor; onlar için sözde değil, özde işler yapmak istiyoruz. Maalesef tüm ülke genelinde olduğu gibi, Fethiye’de de elimizde bilimsel veriler olmadığından, sokaklarımızda birkaç bin sokak hayvanı olduğunu değerlendiriyoruz. Zaten Bakanlığın da elinde ancak tahminî rakamlar var. Mesai arkadaşlarımız Geçici Bakımevi’nde aralıksız biçimde kısırlaştırma, tedavi ve bakım faaliyetlerine devam ediyorlar. Fakat gerçekçi olmak gerekirse, yasada son yapılan değişiklik doğrultusunda Türkiye’de hiçbir belediyenin sokaklardaki tüm hayvanları toplayıp uzun yıllar boyu koruma, kollama, bakma imkânı bulunmuyor.
Biz de bu gerçeklikten hareketle, Fethiye’deki sokak hayvanlarının daha fazla sahiplenilmesini hedefliyoruz. Bir şeyi sevmek var, bir de bilinçli hareket etmek var. Bir şeyi ancak bilinçli yaptığınız zaman gerçekten faydalı olabilirsiniz. Can dostlarımıza bu güzel şehirde yaşayan tüm hemşehrilerimizle birlikte sahip çıkalım, koruyup kollayalım, bakalım istiyoruz.
Bunun için ilgili meslek odalarıyla irtibat halindeyiz. Bu amaçla, köpek sahiplenmeyi özendirmek için “PATİ KART” uygulaması başlatacağız. Katılımcılığın ve şehri sahiplenmenin en güzel örneklerinden bir tanesi olacak bu projeyle daha fazla köpeğin bir evi ve ailesi olsun istiyoruz.
Uygulamanın teknik hazırlıklarında son aşamaya geldik. Önümüzdeki günlerde projenin tüm detaylarını kamuoyu ile paylaşarak bir an önce uygulamaya geçeceğiz” dedi.