Fethiye'de Cep Telefonu Esnafı Ceylan'dan Uyarı: 'Yurt Dışı Kayıtsız Cihazlara Dikkat Edin'

Fethiye Beşkaza Meydanı'nda cep telefonu satışı, tamiri ve aksesuar satışları yapan Cep Dünyası mağazasının sorumlusu Yasin Ceylan, son dönemdeki ekonomik zorluklar ve yurt dışı cihazların artan etkileri hakkında uyarılarda bulundu.

Fethiye'de Cep Telefonu Esnafı Ceylan'dan Uyarı: 'Yurt Dışı Kayıtsız Cihazlara Dikkat Edin'

Ülkemizde cep telefonu fiyatlarının yüksekliği, bazı vatandaşları kayıtsız ve faturasız yurt dışı cihazlarına yönlendiriyor. Özellikle ekonomik zorlukların arttığı bu dönemde, yurt dışından kaçak yollarla getirilen telefonlara talep giderek artıyor. Bu cihazlar, genellikle daha düşük fiyatlarla satılmakta ancak, kayıt dışı olmaları nedeniyle kullanıcılara büyük riskler taşıyor.

Fethiye'de Cep Telefonu Esnafı Ceylan'dan Uyarı: 'Yurt Dışı Kayıtsız Cihazlara Dikkat Edin'

Fethiye Beşkaza Meydanı'nda cep telefonu satışı, tamiri ve aksesuar satışları yapan Cep Dünyası mağazasının sorumlusu Yasin Ceylan yaptığı açıklamada, "Genel anlamda, yurtdışından gelen cihazlar şu anda Türkiye piyasasında biraz daha zayıf durumda. İnsanların ekonomik güçleri daha düşük olduğu için alımlar azalmış durumda.

Bu dönemde vatandaşlar sıfır cihazlar yerine, daha çok ikinci el cihazlara yönelmeye çalışıyorlar. Ancak, ekonomik koşullar nedeniyle satışlar da şu anda durağan diyebilirim. Yurt dışından getirilen cihazlar daha önce 4 ay boyunca Türkiye'de kullanılabiliyordu ve bu süre boyunca çift sim kartlı olabiliyorlardı. Fakat son zamanlarda, operatörler tarafından getirilen yeni düzenlemeyle bu süre 4 ayla sınırlı hale geldi. Şu anda, insanlar 4 ay süresi bittikten sonra cihazlarını yeniden aktif hale getirebilmek için yıl sonunu beklemeye başlıyorlar. BTK'nın açıklamalarına göre, yılbaşından sonra bu süreyle ilgili bir değişiklik olabilir, ancak sürecin nasıl ilerleyeceğini hep birlikte göreceğiz. Yurt dışı cihazlarının tehlikesi, yılbaşından sonra daha da artabilir. Bir diğer sorun da, yurt dışından gelen cihazların içlerinin değişmesiyle ilgili. Bu cihazlarda yapılan 'swap' işlemleri, yani ana kart ve ekran gibi parçaların değiştirilmesi, ciddi güvenlik riskleri taşıyor. Çoğu zaman, bu cihazlar orijinal olmaktan çıkıyor ve ne kadar güvenli oldukları şüpheli hale geliyor. Sosyal medyada da bu tür cihazları satan firmalar görüyoruz. Ancak bu cihazların güvenilirliği, garanti koşulları ve muhatap bulma açısından büyük sorunlar yaşanabilir. Ben şahsen, 20 yıldır bu sektörün içindeyim ve yurt dışından getirilmiş cihazların kullanılmasını genellikle tavsiye etmiyorum. Bu cihazlar yerine, garantisi olan, parçası ve servisi bulunan cihazlara yönelmek çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Özellikle büyük model cihazlar yerine, orta segment cihazların kullanılması, hem güvenlik hem de uzun vadeli kullanım açısından daha doğru olacaktır."dedi.