Fethiyeli Mekanik Ustası Aktürk, ' Diplomalı işsiz çok ülkemizde'

Muğla'nın Fethiye ilçesi Sanayi Bölgesinde motor – mekanik ustası Yakup Aktürk, nitelikli eleman bulamadıklarını belirtti. Böyle giderse şuan ki boşluğu dolduramadığımız için bir sıkıntı yaşanacak dedi.

Fethiyeli Mekanik Ustası Aktürk, ' Diplomalı işsiz çok ülkemizde'

Fethiye’de sanayi bölgesinde 33 yıldır motor – mekanik ustası olan Yakup Aktürk, piyasadaki eleman sıkıntısının ileride daha da büyüyeceğine dikkat çekti. “. 11 yaşımdan beri bu işin içindeyim. Eleman bulmak sadece bizim sektörde değil, tüm sektörlerde zor. Ülkemizde çok üniversite ve mezun olmuş çok üniversiteli var. Diplomalı işsiz çok ülkemizde. Artık sektörde de diğer mesleklerde de alttan kimse yetişmiyor” dedi.

“Çekirdekten yetişmesi lazım ki kalifiye usta olsun”
Çıraklığın 12 -13 yaşlarda başladığını belirten Aktürk, çıraklık okullarının öneminden bahsetti. “Neyse ki Devletimiz çıraklık okullarını arttırdı. Ve sonunda lise diploması veriyorlar. Bizim kendi çıraklarımızda bu okullara gidiyorlar ve onlarda lise diploması alacaklar ama çekirdekten de burada yetişiyorlar. Bu eleman sıkıntısını önümüzde ki yıllarda çözüyorlar ama şuan ki boşluğu dolduramadığımız için bir sıkıntı yaşanacak. Şuanda yetişen elemanı anca 10-15 yıl tecrübe kazandığı zaman usta olarak görebiliriz. Çekirdek yetişmesi lazım ki kalifiye usta olsun.”

“Eti senin, kemiği de senin” derlerdi. Şimdi ki gençlere laf bile söylenmiyor, çıt kırıldım gibiler”
“Eskiden bizi sanayiye bıraktıkları zaman “Eti senin, kemiği de senin” derlerdi. Şimdi ki gençlere laf bile söylenmiyor, çıt kırıldım gibiler. Yeni nesil içinden gelmiyorsa öğrenmiyor. Kafasına vura vura öğretemiyorsun. Kendi çocuklarımı da 11 yaşlarındayken yaz tatillerinde başka tamirci arkadaşımın yanına verdim ki zorlukları görsünler. Kendi çocuklarımla oturduk konuştuk. Kendi işinizi mi yapmak istiyorsunuz, memur mu olmak istiyorsunuz? Diye. Detayları iyice anlattım. Şimdiden karar versinler ki ileride kendilerini ona göre yetiştirsinler. Bizim işte el becerisi, pratiklik yoksa ne kadar öğretseniz de o arkadaşlardan usta olmaz. Çocukken kendini belli eder, 100 yılda çalışsa öğretemezsin. Oturup konuşup ne istediğine karar vermesi, bu işi yapabilir mi karar vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.