GİRGİN: 'FIRINCI DERTLİ, ZAM YAP İSTESE VATANDAŞ EKMEK ALAMAYACAK ZAM İSTEMESE FIRINI KAPATMAK ZORUNDA KALACAK'

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla'da yaptığı esnaf ziyaretleri kapsamında bugün fırıncılarla dertleşti. Fırıncıların şikâyetlerini dinleyen Girgin 'gübre, mazot, buğday, ayçiçek yağı hangisine dokunsanız zam görüyor. Bu durumda fırıncı ne yapacak, zam istese vatandaş ekmek alamayacak, zam istemese fırını kapatmak zorunda kalacak' dedi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Son Dakika 48

Girgin, Mustafa Kemal Atatürk’ün "Milli ekonominin temeli tarımdır” sözünü hatırlatarak, “tarımda kendi kendine yeten ülke konumundan tarımda ithalatçı ülke durumuna düşmenin bedelini ödüyoruz” diyerek şunları ekledi: “Ülkemiz tarımı zor günler geçiriyor. Bu zorluğun yükü en çok çiftçimizin sırtında.Ancak zorluk onlarla sınırlı değil.Yaşanan sorunlar bütün vatandaşlarımızın sofrasına pahalılık olarak yansıyor. Rafta yağ yok, hayvanın önünde yem yok, depoda şeker yok, traktörün deposunda mazot yok, ekmek yapacak buğday yok, böyle giderse vatandaşlar ekmek dahi yiyemeyecek.”


 “FIRINLARI KAPATMA NOKTASINA GELİYORUZ”
Menteşe ilçesinde Girgin’in ziyaret ettiği fırıncı Feray Aydın şunları söyledi: 
“Geçen sene haziran ayında 160 liraya aldığımız un, bugün 480 lira bandına geldi, yani 3 kat arttı. 60 kuruş olan katı yakıt fiyatı, 2 lira 80 kuruş oldu, neredeyse 4 kat. 2-3 bin lira ödediğimiz elektrik faturasına şimdi 7-8 bin lira veriyoruz. Asgari ücret arttı ama asgari ücretlinin alım düşü düştü. Biz ekmeğe zam yapılsın düşüncesinde değiliz, yeter ki girdi maliyetlerimiz düşsün, biz de zam yapmayalım.  
Tahsis unlarda sıkıntı var 2 aydır. Fırıncı esnafının deposunda neredeyse unu kalmadı. İleriki günlerde mecburen zam konuşulmaya başlanacak ama biz bundan üzüntü duyuyoruz. Çünkü biz dar gelirliyi düşünüyoruz, onların alım gücünü göz önünde bulundurmak zorundayız. Ancak bu maliyetlerle biz fırınları kapatma noktasına geliyoruz.”


FIRINCI ESNAFI ACİL ÖNLEM BEKLİYOR
Girgin, “ne yapılması lazım?” diyerek şunları sıraladı: Fırıncılar için mutlaka tahsisli un desteği verilmelidir. Elektrik faturası ve yakıt desteği verilmelidir. Aksi halde fırınlar kapanmak zorunda kalacak, vatandaş pahalı ekmek yemek zorunda kalacak. Mutlaka acil önlem alınmalıdır dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN