Karayiğit, 'ÇKS Başvurularınızı Son Güne Bırakmayın!'
2024 Üretim Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 1 Eylül'de başladı. 2 Ocak'ta sona erecek başvuruları son güne bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, tüm çiftçileri Fethiye Ziraat Odası'na beklediğini FRT TV mikrofonları aracılığıyla belirtti.
2024 Üretim Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 1 Eylül’de başladı. Başvurular 2 Ocak’ta sona erecek. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, başvuruları son güne bırakmamak adında tüm çiftçileri Fethiye Ziraat Odası’na beklediğini FRT TV mikrofonlarımıza söyledi. ÇKS konusunun ardından Başkan Karayiğit, pazardaki yüksek fiyatlar hakkındaki düşüncelerini de belirtti.
“Çiftçiler ÇKS Başvurularını Bir An Önce Yenilesinler”
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “2024 ÇKS başvuruları, 1 Eylül’de başladı ve 2 Ocak’ta son bulacak. Biz çiftçilerimize bu durumu sizlerin sayesinde bildirdik. Çiftçilerimizden çok yenileme yapmaya gelen olmadı. Ben buradan tekrar çiftçilerimize seslenmek istiyorum. Başvuruları son güne bırakmasınlar. Bir an önce ÇKS başvurularını yenilesinler. Ziraat odasına gelip Çiftçi Kayıt Sistemini aktif olduklarına dair güncellesinler. İnternetten yaptıkları zaman pasif olma, mağdur olma ihtimalleri var. Çiftçi Kayıt Sistemini güncellemeyen çiftçimiz ÇKS’yi internetten yapsa da geçerli değil. Pasif oldukları zaman sosyal sigorta hizmetlerinden yararlanamazlar. Devletin %50 desteklerinden yararlanamazlar. Ziraat Bankası’ndaki devletin verdiği düşük faizli kredilerden yararlanamazlar. Bu tür sıkıntılar yaşamamak için Ziraat Odası’na gelip çiftçiliklerini güncellemeleri gerekiyor. Arabayı nasıl her sene vizeye götürüyorsan çiftçi de gelip güncelleme yapması gerekiyor” dedi.
“Çiftçi Domatesi 15 Liranın Aşağısında Satarsa Para Kazanamaz”
Başkan Karayiğit, “Pazarlar pahalı. Pazarda satış yapan arkadaşlarımız fiyat konusunda bir noktada haklı. Girdi fiyatları çok pahalı. Mazot biliyorsunuz 40 lirayı geçti. Gübre, 1000 lirayı geçti. Bizim burası seracılık bölgesi olduğu için domatesler dikildi, patlıcan, kabaklar dikildi. 25 kiloluk damlama gübresinin en az maliyeti 2500 lira. Üç dönüm serası olanı bir düşünün. Haftada bir su, gübre veriyorsa çok maliyet yansıyor. Düşünün bu çiftçi bu gübreyi suyu 4 ay verecek. Bir tane aşılı fidanın tanesi 12 lira. Bir çatıya bir çiftçi 2000 fidan dikiyorsa 24000 lira sadece fidan parası veriyor. Bunu toprağa dikmiyor, dikse bunun alt gübresi nerede? Traktörcüye 2,3 kere sürdürdüğünün maliyeti nerede? Onun için bizim çiftçimiz bir kilo domatesi 15 liradan aşağı satarsa para kazanmaz. Kredilerini döndüremez. Bir çiftçinin domatesi 15 liradan aşağı satmaması lazım. 15 liraya çiftçimiz sattığı zaman tüketici ne yapacak? Nakliyedir, ambalajdır, kasa parasıdır derken tezgaha gelişi 25 lira. Girdi fiyatları bir seviyede dursa çiftçimiz 10 liraya satar ve para kazanır. Bunlar büyük mecraların bileceği bir iş. Tarım Bakanlığımız uğraşıyor. Planlı tarım olursa bunların önüne geçilebilir. 8-10 senedir Hal Yasası çıkacaktı. Eğer çıkarsa üreticilerimiz ve tüketici biraz daha ucuza yerler diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.