Müftü Oktay, kurban kesecekleri uyardı

Fethiye Müftüsü Kamil Oktay, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık satın alacak vatandaşların dikkat etmesi gerekenlere dikkat çekti.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde açıklamada bulunan Fethiye Müftüsü Kamil Oktay, “Kurban kelime olarak dilimize Arapça'dan gelmiştir. Kurban "yaklaşmak" anlamına gelir. Terim mânâsı ise: Allahü Teâlâ'ya yaklaşmak için kurban niyetiyle belirli vakitte kesilen özel hayvanın adıdır.

Kurbanı Kimler Kesmelidir
Kurban bayramında, Allah'a yaklaşmak niyetiyle kurban kesmek, hür, mukim, buluğa ermiş müslüman, zengin olan kimselere vaciptir.

Kurban Edilecek Hayvanın
Sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder.
Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Kurban Kesilecek Hayvanın Türü
Kurbanlar; yalnız koyun, keçi, deve ve sığır cinsi hayvanlardan kesilebilir. Bunların erkekleri ve dişileri kurban edilebilir lakin hayvan nüfusu açısından erkek olan tercih edilmelidir..

Kurbanlık hayvanların Yaş Sınırı
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir (Müslim, Edâhî, 13, 15-16 [1963, 1965). Buna göre kamerî yıl esasına uygun olarak, devede 5: sığır ve mandada 2 koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir.”

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN