MUĞLA ODALARI VE BORSA BAŞKANLARI İSTİŞARE TOPLANTISINDA BULUŞTU
Muğla Borsa ve Odaları Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları Ortak İstişare Toplantısı'nda bir araya gelerek oda üyelerinin son dönemde yaşadıkları sorun ve talepleri görüştü. Özellikle son dönemde ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında üye işletmelerin ihtiyaç duyduğu destekler değerlendirildi.
Marmaris Ticaret Odası ev sahipliğinde 25 Mart Cuma günü yapılan 33’ncü Muğla Borsa ve Odaları Ortak Toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti. Toplantıya, Bodrum Ticaret Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları, İMEAK DTO Marmaris, Bodrum, Fethiye Şubeleri Yönetim Kurulu Başkanları ve tüm odaların Yönetim Kurulu, Meclis Başkanlık Divanı üyeleri ve Genel Sekreterleri katıldı.
Toplantıda, son 2 yıldır pandemi nedeniyle yaşanan ticari ve ekonomik sıkıntılar istişare edildi. Özellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için oldukça büyük önem taşıyan artan maliyet ve akaryakıt fiyatları, eğlence sektöründe devam eden gece 12’den sonra uygulanan müzik yasağının kaldırılması, Göcek koylarına mapa, tonoz ve şamandıralama sistemi ihale sürecinin durdurulması, taşımacılık sektöründe uygulanan ücretsiz seyahat ödeneğinde iyileştirme yapılması, sektörden MTV alınmaması ve akaryakıtta uygulanan yüzde 29’luk vergi diliminin kaldırılması, konaklama ve yeme-içme sektöründe KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi, 2022 turizm sezonunu tehdit eden Rusya-Ukrayna Savaşı’nın olumsuz etkileri, olası gıda krizi konuları, TAPDK belge yenileme süresinin Haziran ayı sonuna uzatılması konuları masaya yatırıldı. Toplantı sonunda Oda Başkanları tarafından yapılan konuşmalarda değinilen sorunların ve çözüm önerilerinin en kısa sürede rapor halinde ilgili Bakanlıklar’a iletilmesi kararlaştırıldı. Toplantı sırasında katılımcılara Muğla Odaları tarafından ortak yürütülen Babalar ve Kızları projesi de tanıtıldı.
“Göcek koylarının özel şirketlerin kontrolüne verilmesi büyük bir hatadır.”
Katılımcılara seslenen Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, dünyaca ünlü Göcek koylarına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tekne bağlama amaçlı mapa ve deniz yüzeyi alanı (şamandıra) sistemi kurulması izni vermesi ve yapılan 2 ayrı ihaleyle 12 koyun özel şirketlerin kullanımına verilmesine tepki gösterdi. İhalelerin iptali için yasal sürecin başlatıldığını ve bu sürecin takibi sırasında Muğla Odaları ve Borsası olarak ortak hareket edilmesinin çok önemli olduğunu aktaran Başkan Çıralı, “15 ve 23 Mart 2022’ tarihlerinde gerçekleştirilen iki ayrı ihale ile Osman Ağa, Günlük, Boynuz Bükü, İnce Burun, Kille Bükü, Kille, Bedri Rahmi, Sıralıbük, Sarsala, Hamam, Binlik ve Martı koyları özel şirketlerin kullanımına verilmiştir. Bu koylar bölgenin en gözde yerleridir. İhale şartnamelerinde, tekne ve yatların denize demir ve çapa atmalarına engel olmak amacıyla, yaklaşık 5 ton ağırlığında beton blokların deniz dibine sabitleneceği, teknelerin teknik altyapı hizmetlerinin karşılanacağı, katı atık ve atık suların alımının özel firmalar tarafından yapılacağı belirlenmiştir. Çevreye olumlu etkileri olacak bir girişim şeklinde lanse edilmesine karşın, proje ile bahsedilen koylarda belirlenen bağlama alanları dışında hiçbir noktaya, başta günü birlik tur tekneleri, balıkçı tekneleri, gezi amaçlı tekneler dahil olmak üzere hiçbir teknenin demir atması ve bağlanması mümkün olmayacaktır. Belirlenen noktalara yalnızca yaklaşık 400 tekne bağlanabilecek ve bu hizmet işletmeci firma tarafından ücretlendirilecektir. Bahsedilen noktalara yüksek sezonda toplam olarak yaklaşık 4 bin teknenin giriş çıkış ve paklanma yaptığı dikkate alınırsa ortada büyük bir mağduriyet ve karmaşa oluşacağı aşikardır.” dedi.
Projenin daha önce yine bakanlıkça yürütülen “Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan “Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi Göcek-Dalaman Koylarında Tekne Bağlama Sisteminin İşletilmesi Fizibilite Analizi” raporuna aykırı düştüğünü anlatan Başkan Çıralı, “Raporda göre yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan ve en ideal işletme modeli olarak sunulan koyların taşıma kapasiteleri dikkate alınarak koyları ziyaret edecek bütün teknelerin; var olan şamandıra sayısına göre kalmak istenilen süre kadar bağlanmalarına izin verilmesi ve tüm koyların belirlenmiş tekne bağlama kapasitesine göre markalanması uygulaması önerilmiştir. Çevreye vereceği olumsuz etki, güvenlik sorunu, belediye gelirlerinin sonlanması ve günübirlik, balıkçı ve gezi teknelerinin koyları kullanmasını engelleyen ve kamu yararına aykırı olan ihalelerin ve uygulamaların hayata geçmesinin engellenmesi için Muğla Odaları ve Borsamızın desteğini bekliyoruz.” diye konuştu.
Başkan Çıralı, “TGA ile işbirliğinin arttırılması gerekiyor.”
Başkan Çıralı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) tanıttım, pazarlama ve iletişim faaliyetlerinde Muğla bölgesine daha fazla yer vermesi hususunda Muğla Odaları olarak çalışma yapılması gerektiğini söyledi. TGA’nın Türkiye turizm kapasitesi ve turizm yatırımlarının ülke ekonomisindeki payı ve hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Başkan Çıralı, “Muğla genelinde Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonları olan bölgemizdeki tüm noktaların ajans tanıtım ve pazarlama desteklerinden daha fazla pay alması beklenmektedir. TGA ile yapılan görüşmelerde bölgesel tanıtım filminin çekileceği bilgisi alınmıştır, söz konusu film ‘GoTurkey’de paylaşılacaktır. Yine uluslararası fuarlarda daha fazla yer almak suretiyle ajansın desteklerinden faydalanarak mevcut pazarları geliştirmek ve farklı pazarlara erişmek hedeflenmelidir. Ajans ile Muğla Odaları olarak görüşülerek bölgenin tanıtımına yönelik faaliyetlerin arttırılmasının sağlanması gerekmektedir. TGA fuar takviminde yer alan fuarlara katılım hususunda üyelerimizin Odalarımız vasıtası ile temsil edilebilmesi için TGA tarafından odalara verilecek bankolardan ücret alınmaması ve bölgesel tanıtım filmi çekimleri yapılması, her destinasyona, her ürüne yönelik tanıtım ve pazarlama olanaklarının geliştirilmesi için destek talep edilmelidir.” dedi.
Başkan Çıralı, “Toptan şeker satışında sorunlar yaşanıyor.”
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin Ocak 2022’den bu yana imalatçı firmalara toptan şeker satışı yapmama kararının olumsuz etkileri konusunda Muğla Odaları olarak çalışma yapılması gerektiğini de vurgulayan Başkan Çıralı şunları söyledi;
“Odamız üyesi olan ve lokum, şekerleme imalatı yapan üyelerimize Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait Burdur Şeker Fabrikası’ndan düzenli bir şekilde yapılan şeker satışlarının Ocak ayından beri yapılmadığı, satışların başlayacağı tarihe dair bilgi verilmediği hususundaki mağduriyetleri tarafımıza iletilmiştir. İmalatçı üyelerimiz, durumun üretim kapasitelerini sekteye uğrattığını, sipariş edilen malların teslimatında zorlandıklarını, ihracatlarını olumsuz etkilendiğini belirtmişlerdir. Öte yandan Burdur Şeker Fabrikası’nda 50 kilogramlık çuvalı 270 TL olan şeker yerine özel sektörden 50 kilogram çuvalı 750 TL'ye şeker satın alımının maliyetlerinde yaratacağı artıştan endişe duyduklarını bildirmişlerdir. Konu ile ilgili olarak, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Eylül 2022'de başlayacak yeni üretim dönemine kadar stoklarda yeterli miktarda şeker bulundurarak piyasa fiyatlarının daha da artmasını önlemek için satışların paketli olarak büyük, orta ve küçük ölçekteki market ve bakkal raflarına yönelik yapıldığını bildirmiştir. Yalnızca perakende satış ile market ve bakkal raflarına yönelik yapılan satışların imalatçıyı mağdur ettiği açıktır, durumun şekere bağlı tüm ürün kalemlerinde fiyat artışlarına da yol açacağı öngörülmektedir. Konuya ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Tarım Bakanlığına yazı yazılmış olup imalatçılarımızı mağduriyetini giderici çalışmalarla ilgili Muğla Odalarının da desteği talep edilmiştir.”