Seracının naylonuda dolarla

Fethiye ve Bölgesi'nde örtü altı tarımı ile uğraşan çiftçiler artan maliyetler karşısında çaresiz. Örtü altı tarımı için seraların örtülmesinde kullanılan naylon fiyatları da her üründe olduğu gibi yaklaşık 0 oranında arttı. Artan maliyetler karşısında ne yapacağını bilemeyen çiftçi destek bekliyor.

Seracının naylonuda dolarla

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıdan en çok etkilenenlerin başında çiftçiler geliyor. Emekli, işçi, memur enflasyonun yükselmesinden ve sebze meyve fiyatlarının artmasından şikayet ederken çiftçiler ürettikleri ürünü değerinde satamadıklarından şikayetçi. 
Örtü altı tarımı ile uğraşan çiftçiler bu yıl havaların soğuk gitmesinden dolayı ürünlerini korumak için daha çok emek harcadılar. Seralarının naylonunu yenilemek isteyen çiftçilerde artan naylon fiyatları nedeni ile kara kara düşünüyor.
Geçen yıl 36 aylık bir sera naylonunun metresi 1 lira civarındayken bu yıl 40TL ile 47 TL arasında satıldığını ifade eden sera malzemeleri satıcısı Süleyman Tokmak “Doların yükselmesi fiyatları da arttırdı. Ham maddeyi Azerbaycan, İran ve Suudi Arabistan’dan alıyoruz” dedi. 

Haber
“BİZİ DIŞA BAĞIMLI OLMAYA SÜRÜKLEDİLER”
Sera naylonunda bile dışa bağımlı olduklarını ifade eden Süleyman Tokmak “Türkiye’de ürün aldığımız meşhur bir firma özelleştiği için artık yurt dışından ürün almaya başladık. Bizi dışa bağımlı olmaya sürüklediler. Türkiye’de diğer satış yapan firmaların ise iyi ham madde kullandıklarını düşünmüyorum. Ürün fiyatları geçen seneye göre 2 ve 3 kat oranında arttı. Ürünler sabit bir fiyatta durmuyor. Dolar 18 liraya çıktığında kilosuna 60 lira diyorlar” dedi.


“FETHİYE’DE ÇARPIK KENTLEŞMEDEN DOLAYI SERA ALANLARI KULLANILAMAZ HALE GELİYOR”
Çiftçinin sera naylonu almakta zorlandığını ifade eden Süleyman Tokmak ”Çiftçinin de çok bir geliri yok. Almakta zorlanıyorlar. Kendi seralarında asgari ücretli çalışan gibi çalışıyorlar. Artık bu iş büyük şirketler tarafından yönetiliyor. Bugün 1000, 2000 dönüm serası olan firmalar iş yapıyorlar. Fethiye’de çarpık kentleşmeden dolayı sera alanları kullanılamaz hale geliyor. Böyle giderse hemen hemen 10 yıl sonra örtü altı seracılık işi bitmeye başlar. Ürün maliyetleri artık çok pahalı. Türkiye’nin kendi ürünlerini üretmesi lazım. Dışarıya bağımlı olmamamız gerekiyor. İhracatta ön planda olmalıyız. Ülkede bir tarım politikasının olması gerekiyor” dedi.

Haber
“MALİYETLERDEN DOLAYI MAKİNELERİ KÜÇÜLTTÜK”
Elektriğe gelen zamların da fiyatları yükselttiğini söyleyen Süleyman Tokmak “ Maliyetlerden dolayı makineleri küçülttük. Don olayında bir fırtına olsaydı çiftçinin isteğini karşılayamazdık. Bu makinalar ile günde en fazla 3 5 ton mal çekilebilir. Burada iki kişi çalışıyor” dedi.


1 DÖNÜM SERANIN NAYLON MALİYETİ 30 BİN TL
Müşterilerinin artık 36 aylık naylon kullandığını sözlerine ekleyen Süleyman Tokmak “1 dönüm bir seraya naylon çekmenin bugün ki maliyeti 30000 lira. 30000 liraya aldığı 36 aylık ürünü en az 5 yıl kullanabiliyorlar. Yıllık hesaplarsak çiftçiye naylonun maliyeti 6000 liraya geliyor. Geçen yıl 36 aylıklar 20 liradan satılıyordu. Bugün 45 lira. Bu ürünü Şubat ayı itibariyle fabrikadan almak istersek 50 liradan satılıyor. Müşteri artık sadece 36 aylık sera örtüsü kullanabiliyor. Çünkü en hesaplı bu olduğu için parasını buna yatırmak istiyor. 12 aylık naylona 38 lira vermek istemiyorlar. Örtü altı için en mantıklısı 36 aylık olanlardır. Isıyı koruyabilmesi için bundan alması lazım. Diğer türlü don olaylarıyla daha çok mücadele ederler” dedi.


“BU ÜLKENİN ACİL TARIM POLİTİKASINA İHTİYACI VAR”
Artık tarımın bilinçli çiftçiye döndüğünü belirten Süleyman Tokmak “Artık parayı har vurup harman savurmuyorlar. Örtü altı seracılık İzmir’den Mersine kadar olan bölgede ortalama 20 milyon aile bu işle geçiniyor. Bu durum da dünya ülkelerine göre 15 ülkenin yüz ölçümünden daha fazla bir sayı yapar. Bu ülkenin çok acil tarım politikasına ihtiyacı olduğunu söylüyorlar. Memleketimizde turizmden para kazanıldığı düşünülüyor. Fakat turizmden çok ülkeye para girdisi çıktısı örtü altı seracılıktan oluyor. Almanya, Rusya, Ukrayna ve İsrail gibi ülkeler Türkiye’den domates, salatalık gibi ürünler alıyor” dedi.