Üretici Süte Yapılan Zamma Sevinemedi

Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatının 4 lira 70 kuruş olarak belirlenmesinin ardından yem fiyatlarına zam geldi. Fethiye Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak bu işin süte zam, yeme zam politikası ile yürütülemeyeceğini ifade ederek 'Yürütülebilir bir politika uygulanması gerekir' dedi.

Üretici Süte Yapılan Zamma Sevinemedi

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu 8 Aralık'tan geçerli olmak üzere 3.20TL olan soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Pakdemirli, "Son dönemde artan maliyetlerden dolayı süt fiyatlarının güncellemesi gerekiyordu" diye konuştu. Bakan Pakdemirli’nin açıklamalarının ardından süt üreticisi büyük sevinç yaşadı; ancak bu sevinç kısa sürdü.Çiğ süt fiyatlarına yapılan zam daha yürürlüğe girmeden yem fiyatlarına torba başına 30-35 TL arasında değişen zam geldi.
Çiğ süt fiyatlarına 29 Kasım pazartesi günü akşam saatlerinde, Ulusal Süt Konseyi tarafından soğutulmuş çiğ sütün litre satış fiyatı 3,20 liradan 4,70 liraya çıkarıldı ve bu zam 8 Aralık tarihinde  başlayacak. Çiğ süt devlet desteği de litrede 0,20 kuruş olarak devam edecek. Çiftçilerin maliyetleri göz önüne alındığında, özellikle son aylarda sürekli artan yem fiyatları baz alındığında, yaklaşık yüzde 47 oranında zam yapılmış oldu. Bu müjdeli haber, üreticileri umutlandırsa da umutlar çok kısa sürdü. Çiğ süt fiyatlarına yapılan zam daha yürürlüğe girmeden yem fiyatlarına torba başına 30-35 TL arasında değişen zam üreticiyi üzdü.


“SÜTE YAPILAN ZAMMIN ANLAMI KALMADI”
Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen çiğ süt fiyatlarına zam almak için çaba sarf ettiklerini ifade eden Fethiye Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak “Çabalarımızın sonucunda sütün litre fiyatı 4.20TL oldu ama yeme gelen zamlardan sonra süte yapılan zammın bir anlamı kalmadı” dedi.
Süte zam yaparak ardından yeme zam yaparak hayvancılık politikasının yürütülemeyeceğini ifade eden Fethiye Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak “Yürütülebilir bir tarım politikası olması lazım. Uluslararası piyasa ile üreticilerimiz mücadele edemez. Mücadeleyi devlet yapması lazım. Bir gün süte, diğer gün yeme zam yaparak bu iş yürümez. Tüketiciyi de düşünmek lazım. Bu kadar zam yapılırsa tüketici de süt alıp içemeyecek duruma gelir. O yüzden bunun bir dengeye oturtulması gerekir” diye konuştu.


“SÜT ÜRETİCİLERİ HAYVANLARINI KESMEYE BAŞLAYACAK”
Bu şartlarda süt üreticisinin işinin zor olduğunu söyleyen Tokmak “Böyle devam ederse süt üreticileri hayvanlarını kesmeye başlayacak. Süt bulamayacağız. Sonrasında süt ithal etmek zorunda kalacağız. Süt üreticileri zaten damızlık hayvanlarını kesmeye başladı” dedi.
Geçen ay 178 TL olan süt yeminin bu ay 240 TL olduğunu da sözlerine ekleyen Turgut Tokmak “Süte zam geldiğinde süt yem paritesi 1.2 bandındaydı şimdi 0.9 oldu. Üreticilerin 1 litre süt ile bin 200 gram yem alabilme imkanına sahip olmaları gerekir. Artık üreticimiz değişken yem fiyatlarından bıktı. Çiftçi köklü çözümlerle hesabını yapıp yapmayacağına karar vermek istiyor. Bu konuda bakanlığımızdan tek beklentimiz, yem fiyatlarındaki artışı  bir an önce durdurup, sektörümüzü sürekli olumsuzluğa iten süt fiyatları ile  yem fiyatları arasındaki  düzeni bir daha bozulmayacak şekilde sağlamasıdır. Bakanlığımızın kilogramı ortalama 4 lira olan yem fiyatı karşısında 4,70 lira süt fiyatı açıklaması, süt-yem paritesine uygun bir fiyat olarak dikkat çekmişti. Zaten son 2 ayda yüzde 47’ye yakın artan yem fiyatlarına gelen bu yeni zam, üreticimizin moralini bozdu. Buna acilen bir çözüm bulunması gerekiyor. Yoksa süt üreticisi kalmayacak” dedi.