Üreticiler birlik için toplandı

Fethiye'de üreticilik yapan çiftçiler Üretici Birliği kurma çalışmalarına başladı. Üretici Birliği kurulması için başlatılan çalışmalar kapsamında üreticiler Karaçulha Gönüllüleri Derneği'nde toplantı düzenledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Üreticiler birlik için toplandı

 Fethiye Üreticiler Birliği kurulması ile ilgili çalışmalar başladı. Çalışmalar kapsamında Karaçulha Gönüllüleri Derneği’nde toplantı düzendendi. Düzenlenen toplantıya Fethiye İlçe Tarım ver Orman Müdürü Şaban Sarıkaya Ziraat Mühendisi Tuncay Yıldız ve Fethiyeli üreticiler katıldı. Toplantıya ayrıca Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ta telefonla katılarak üreticilere seslendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya “Hep beraber destek verirsek başarılı olacağını düşünüyorum. Bunu kurmak için bazı şartlar var. Bu konuda Tuncay Bey size bilgi verecek” dedi. 
Ziraat Mühendisi Tuncay Yıldız Fethiyeli üreticilere de birlik kurma konusu8nda bilgiler aktardı. Tuncay Yıldız “Müdürümüzün bahsettiği gibi birkaç arkadaş hafta içi bizi ziyaret etti. Kendileri burada bir örtü altı üretici birliği kurma iradesini beyan ettiler. Bu iş 3 4 arkadaşın beyanı ile olmuyor. Onların önderlik yaptığı bu oluşum gerçekleşirse sizlerin bu örgüte sahip çıkmanız gerekir. Tarımsal birlikler oluşumuna sahip çıkılması gerekir. Aksi takdirde oluşturulan birliğin yaşaması mümkün değildir. Çünkü o oluşturan üyeler ile ayakta kalır. Üretici örgütleri temel olarak 2 bölümde incelenir. Bunlardan bir tanesi kooperatif diğeri ise birliktir. İkisinin de yasal mevzuatı farklıdır. Biz bu oluşumu gerçekleştirirsek bu yasak işlemler üzerinde yürümeliyiz. Her birimizin sahada doğru gördüğü şeyler yasalar konusunda doğruya götürmez. Bunu anlamalıyız ki yürürken tökezlediğinizde bunun yasası vardı diye bize geldiğinizde sizinle anlaşmamız daha kolay olur. Üretici birlikleri adına 5200 sayılı kanun kapsamında kurulur. Kurulan birliğin yasası ana sözleşmedir. Bu birlik ürünün ismiyle anılabilir. Bunu örtü altı yetiştirme birliği diye kurabilirsiniz. Yelpazeyi geniş tutarak sebze yetiştirme birliği gibi isimler de kullanabilirsiniz. Fakat mevzuatlar farklı yollara götürüp birliğe zarar verebileceğinden dolayı geniş yelpazeli çalışmaları desteklemiyor. Biz olayı sadeleştirip örtü altı üreticiler birliği diyelim” dedi.
Örtü altı üreticiler birliğini kurarken ne yapacağız? Sorusuna da cevap veren Tuncay Yıldız “Bu birliği kurmak için en az 16 tane bu işi yapan üreticinin bir araya gelmesi gerekiyor. Kurucu sayısı ne kadar artarsa işler o kadar da zorlaşır. Bu kurucular ürettikleri domateslerin toplam miktarı kayıtta görünenin yüzde 10’u nu sağlamak zorundadır. Fethiye’nin domates üretimi 1000 ton ise bunun yüzde 10’u 100 ton yapar. Bu 100 tonu kurucu dediğimiz 16 kişinin ürettiği yıllık bazda bu 100 ton ve üzeri olmalıdır. Bu kuruluşta birinci adımımızdır. 16 kişi bunu sağlayamıyorsa 20 veya 25 kişi de olabilir. Herkes kurucu üye olamaz. Birliği yasal olarak inşa etmek için en az 16 kişi lazım. Devamında bu birliği kurarken kurucu üyelerin bazı koşulları sağlaması gerekiyor” dedi. 
Kuruculardan istenilen evraklar hakkında da bilgiler veren Tuncay Yıldız “Adli sicil kaydı, nüfus cüzdanı sureti, ikametgâh kaydı, ÖKS denilen(Örtü altı kayıt sistemi) olması gerekiyor. Kuruluş aşamasında kabaca bir rakam söylemem gerekirse 10-15 bin lira civarında maliyet olur” diye konuştu.
Ziraat Mühendisi Tuncay Yıldız birlik ile kooperatif arasında ki farkı da anlatarak “Kooperatif kurması daha rahat. Herhangi bir ürün miktarı aranmıyor. Fakat birliğin çalışması biraz daha esnek. Avantajı bu.  Üretim miktarı kimin daha fazla ise o kişilerin kurucu üyesi olması lazım” dedi. 
Fethiye’de üreticilik yapan çiftçilerin birlik kurmak için düzenledikleri toplantıya telefon bağlantısı ile katılan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak üreticilerin birlik kurma kararından duyduğu memnuniyeti ifade ederek “ Sizlere tekrar ediyorum. Evet zor günlerden geçiyoruz. Sıkıntılarımız büyük. Haklı şikayetleriniz, haklı tepkileriniz var. Ama bize düşen geçen gün geldiğimde söylediğim gibi, Rabbim birliğimizi dirliğimizi bozmasın. Bu gemi, içinde tarım il müdürlüğünü barındırıyor,  Karaçulha’lı seracı çiftçi dostlarımı barındırıyor, Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğünü barındırıyor, Ziraat Odasını barındırıyor, çoluk çocuğumuzu, devletimizi ve milletimizi barındırıyor. Şunu söylemeye çalışıyorum. Bütün bunları yaparken bütün bunları yaparken, o gün de söylemiştim, gerçekten çok üzüldüm 2014’ten halden alacağı olan bir abimiz vardı orada. Ya da istedikleri yerden istedikleri zaman fiyat koyan, sizleri zora sokan yaklaşımlar mevcuttu. Ama onun ötesinde üretim girdilerindeki yükselmeler, dünyadaki koşullar hepimizin belini büküyor. Biz Ankara’da bakanlık bazında bu dertlerinizi Allah’ın izniyle bakanımıza, devletimize iletiyoruz. Allah nasip ederse, sayın valimizle bir toplantı yaptık. Sorunlarımızı önerilerimizi cumartesi Cumhurbaşkanımıza bir rapor halinde ileteceğiz. Biliyorsunuz yarından itibaren tarım kredi kooperatifi gübrelerde %10’luk bir indirim yaptı. Yetmez bu indirim ama bir miktar daha dertlerimize faydası olur diye düşünüyorum. Onun ötesinde hep söylediğim gibi küçük üreticiler, orta üreticiler yani benim köylülerim, anasından babasından gördüğü bu işi yapanlar bir arada olacağız ki ayakta kalalım. Yoksa hem küresel iklim felaketinin yaşandığı, yani 5 yıldır Fethiye’de don olmamış bu sene dondan herkes mağdur oldu, bazı yerlerde seraları su bastı, diğer taraftan da kuraklık. Bütün bunlarla baş etmek kolay değil. Dolayısıyla bizim söylediğimiz şudur. Siz güçlerinizi birleştirin, biz sizin yanınızdayız. Ben Barış Saylak olarak Muğla Tarım Orman İl Müdürü olarak bu görevde bulunduğum süre boyunca sizin yanı başınızda dün olduğu gibi bugün olduğum gibi olmaya şeref sözü veriyorum. Siz yeter ki isteyin ben sizi omzumda taşırım. Ben bir köy çocuğuyum. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Her yerde her platformda sizin dertlerinizi iletiyorum. Şimdi Allah nasip ederse, Perşembe günü Fethiye’de bir törene geleceğim. Yine  orada sizlerle de buluşmak isterim. Önce Allah’a sonra kendi gücünüze sonra bize güvenin. Bu devlet kadimdir. Dolayısıyla iyi olacağız, diri olacağız, bir olacağız. Sorunlarımızın üstesinden hep birlikte geleceğiz. Hepinizi kalpten selamlıyorum. Allah’a emanet ediyorum. Kalın sağlıcakla” dedi.