Uzman Klinik Psikolog Seray Aksoy, 'Çocukların teknoloji kullanımı aile gözetiminde olmalı'

Yaz tatili başlıyorken ailelerin korkulu rüyası çocuklardaki teknoloji bağımlılığının etkilerine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Seray Aksoy, ebeveyn ve çocuklara önemli uyarılarda bulundu.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Fethiye’de hizmet veren Uzman Klinik Psikolog Seray Aksoy, çok fazla tablet, telefon, televizyon karşısında vakit geçirmenin çocuklarda uyku problemleri, yeme problemleri, dikkat sorunları, akademik başarısızlık gibi birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirtti. 

Seray Aksoy, çocuklarda teknoloji bağımlılığının önüne geçebilmek için tablet ve telefon kullanımının aile denetiminde olması gerektiğini vurguladı.

“ÇOCUKLARIN TEKNOLOJİ KULLANIMI AİLE GÖZETİMİNDE OLMALI”
Aksoy, çocukların teknoloji kullanımı aile gözetiminde olması gerektiğini vurguladığı açıklamasında 
“Şu an biliyorsunuz yaz tatili de yaklaşıyor, muhtemelen daha da ekranda geçirilen sürede bir artış gözlemleyeceğiz. Çok fazla tablet, telefon, televizyon karşısında vakit geçirmenin çocuklarda uyku problemleri, yeme problemleri, dikkat sorunları, akademik başarısızlık gibi birçok sorunu da beraberinde getirdiğini biliyoruz.

Zaten kesinlikle özellikle işte tablettir, telefondur aile denetiminde olmalı. Çocuklar kesinlikle ekran karşısında yalnız bırakılmamalı ve aileler sürekli denetliyor olmalı. Ne tarz içerikler takip ediyorlar? Hangi oyunları oynuyorlar? Tabletin tabi ki zararları kadar yararı da mevcut. Daha böyle eğitici öğretici içeriklere çocuklar teşvik edilebilir onun yerine mutlaka anne babanın yanında kullanmalı zaten çocuklar ekran karşısına geçirilirken.” İfadelerini kullandı. 

“SPOR FAALİYETLERİ ÇOCUKLARI EKRANDAN UZAKLAŞTIRABİLİR”
Spor faaliyetlerinin çocukları ekrandan uzaklaştıracağını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Seray Aksoy, “Tabi artık kendileri baş edemeyecekleri bir noktaya geldiyse, psikolojik destek de alabilirler. Bunun yanı sıra çocukları aileler bütçelerine göre, çocuklarının ilgi alanlarına göre spor faaliyetlerine yönlendirilebilir. Gerçekten hani sporun ekran süresini çok düşürdüğünü biliyoruz çünkü hani çocuklar çoğu zaman tablet, telefon karşısında şey yüzünden de çok fazla vakit geçiriyorlar. Onu bıraktıklarında yerine neyi koyacaklarını bilmiyorlar ama işte spordur, hobileri olan çocuklar bunu bildikleri için o kadar fazla ekran karşısında vakit geçirmiyorlar. 

Dikkat dağınıklığına sebep olabiliyor, yine zaten uykuyu etkilediği için dolaylı olarak çocuklarda birçok şeyi beraberinde getiriyor. Hani dolaylı yoldan dediğim gibi akademik başarı gibi sorunlara da yol açabiliyor bazen dil gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor.”  Şeklinde konuştu.

“EKRAN BAŞINDA 2 SAATTEN FAZLA ZAMAN GEÇİRİLMEMELİ”
Ekran başında 2 saatten fazla zaman geçirilmemesi gerektiğini belirten Seray Aksoy, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı;  
“2 saatten fazla zaman geçirmemeli çocuklar kesinlikle ekran karşısında. 2 saat maksimum saat olmalı. Onun dışında dediğim gibi içeriklere dikkat etmeli kesinlikle aileler ve herkesin kullandığı bir yerde olmalı tabletler telefonlar, çocuklar kesinlikle odalarında tel başına bırakılmamalı ekran karşısına geçtikleri sürede. Bunları tavsiye edebilirim ve dediğim şekilde spora, hobilere yönlendirilebilir çocuklar.”

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN