Villa Turizmi ve Alternatif Konaklamaya Özel Statü Talebi

Fethiye Beşkaza Meydanı'nda 'Villa Turizmine Sahip Çık' basın toplantısı düzenlendi. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda, sektör temsilcileri 7464 sayılı Kanun'un villa turizmine etkilerini tartışarak yetkililere çağrıda bulundu

Villa Turizmi ve Alternatif Konaklamaya Özel Statü Talebi

Fethiye Beşkaza Meydanı'nda, "Sessiz Kalma, Sen de Katıl" çağrısıyla "Villa Turizmine Sahip Çık" basın toplantısı gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda, villa turizminin geleceği ve 7464 sayılı Kanun'un sektöre etkileri ele alındı.

“Turizmin Bel Kemiği Villa ve Alternatif Turizm”

Basın toplantısında konuşan Villa Turizmi Ev Sahipleri Temsilcisi Haşim Sarıgül, sektörde yaşanan mağduriyete dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Değerli katılımcılar, Saygıdeğer basın mensupları, bugün burada sadece bir sektörün değil, binlerce insanın ekmeğinin, bölgesel ekonominin ve Türkiye turizminin geleceğinin konuşulması için toplandık. Kaş ve Fethiye gibi bölgelerde turizmin bel kemiği olan villa ve alternatif turizm, ülke ekonomisine büyük katkı sağlamakta ve binlerce insanın geçim kaynağı olmaktadır. Ancak, 7464 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesiyle birlikte, yasal statüde faaliyet gösteren işletmelerimiz büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Ayrıca, halkımızın yangın ve deprem riskine karşı en az riskle özel ve izole tatil yapma ve ailece uygun fiyatlı tatil imkanı da ellerinden alınmaktadır.”

"Ekonomik Kayıplar Büyük"

Sarıgül, kanunun sektöre etkilerini rakamlarla ortaya koyarak şunları söyledi:

“Bahsi geçen kanun neticesinde; sadece Kaş ve Fethiye bölgelerinde yaklaşık 15.000 işletme kapanma riskiyle karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 45.000 kişi doğrudan mağdur oldu. Sektörden ekmek kazanan 35'e yakın alt sektör zarar gördü. Sadece bu bölgelerde, ülke ekonomisinde yaklaşık 10 milyar TL'lik bir ekonomik kayıp söz konusu. Vergi gelirleri açısından ise yaklaşık 4 milyar TL'lik bir kayıp yaşanıyor.”

“Bize Yıllardır Çözüm Üretilmedi”

Sektördeki işletmelerin yıllardır yasal düzenlemelere uygun şekilde çalıştığını belirten Sarıgül, yetkililere seslendi:

“Bize illegal diyorsunuz, peki neden yıllardır imar sorunumuzu çözmediniz? Bize kayıtdışı diyorsunuz, peki devlete yıllardır ödediğimiz vergiler ne olacak? Bize güvenli değil diyorsunuz, kimlik bildirim sistemi ile sizlere yolladığımız anlık bildirimleri neden görmezden geliyorsunuz? Sizce sorunları çözmek yerine işletmeleri kapatmak bir çözüm yolu mudur? Kayıtdışı çalışmaya zorlanan işletmeler, devletin vergi kaybına ve güvenlik zafiyetine sebep olmayacak mı?”

“Villa Turizmi Ayrı Bir Kategoride Değerlendirilmeli”

Villa turizminin otel turizminden farklı bir yapıya sahip olduğunu belirten Sarıgül, sektöre yönelik özel düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti:

“Dünyada alternatif turizm yükselen bir trendken, villa turizmi yeni kanun ile kayıtdışı ve güvenli değil gibi yanlış ithamlarla karşı karşıya bırakılıyor. Oysa bizler yıllardır vergimizi ve primlerimizi ödeyen, kimlik bildirimlerimizi yapan, konaklama vergisini farklı bir KDV oranı üzerinden ödeyen, turizm sektörüne hizmet eden işletmeleriz. Turizm Bakanlığı ve ilgili kurumlar artık villa turizmini özel bir kategoride ele almalıdır.”

“Kalıcı Çözümler Üretilmeli”

Sarıgül, mağduriyetlerin giderilmesi için yapılması gerekenleri sıralayarak yetkililere çağrıda bulundu:

“Geçici izin belgelerimizin süresi, yapıların güvenli olduğu raporları alınarak acilen uzatılmalı ve işletmelerimize kalıcı çözüm üretilmelidir. Ayrıca, bölgemizin ihtiyaçlarına uygun imar planları çıkarılmalıdır. Devletten tek kuruş teşvik almadan, kendi aile bütçemiz ile inşa ettiğimiz bu villa ve alternatif turizm yatırımlarının önü açılmalıdır. Bizler, Türkiye'nin yeni nesil turizmdeki yükselen değerleri olarak, sektörümüzün yaşaması için mücadele etmeye var gücümüzle devam edeceğiz.”

Son olarak, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm yetkililere seslenen Sarıgül, villa ve alternatif turizm sektörünün yaşaması için destek beklediklerini belirtti.