Balon balığı alımları başladı
Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2022 yılı Balon Balığı Alımları Başladı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü sosyal medya hesabından yapılan açıklamada '2022 yılı Balon balığı alımları 3 Ocak 2022 tarihinde başlamış olup avlanacak balon balıklarının teslim alma yöntemi bütün balık veya kuyruk alımı olarak gerçekleştirilecektir' denildi.
Akdeniz ve Ege'de en tehlikeli istilacı tür olan ve zehrinin siyanürden 1200 kat daha yüksek olduğu bilinen balon balığının ücret karşılığında avlanmasına yönelik Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrası Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü 2022 yılı balon balığı alımlarının 3 Ocak tarihinden itibaren başladığını açıkladı.2020 yılında kuyrukları kesilerek teslim edilen balıklar, bu yıl hem kuyruk kesimi yapılmadan tümüyle hem de sadece kuyruk şeklinde teslim edilecek. Alımlar Akdeniz ve Ege'de görülen 8 türün tamamını da kapsayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denizlerimizdeki istilacı türlerle mücadelesi kapsamında en tehlikeli tür olarak görünen zehirli Balon Balığı alımlarına ilişkin tebliğ hazırlandı. Yapılan açıklamada çok miktarda alım yapılacağından, kirlilik oluşturmaması için kuyruk kesimi yapılmadan bütün olarak alınan balıkların, uygun olanların sanayide kullanılacağını, diğerlerinin ise imha edileceğini belirtildi.
HEDEF DENİZLERİ BALON BALIĞINDAN TEMİZLEMEK
Balon balığının alımlarının nedeni denizlerin bu zararlılardan temizlenmesi. Balon balıklarının avlanarak ekosistemdeki sucul biyolojik çeşitliliği korumak ve bu balıkların özellikle üreme döneminde avlanıp, yok edilmesini sağlamak amaçlanıyor. Balon balığı ile ilgili olarak ayrıca deri ve ilaç sanayilerinde kullanımı, kolajen ve jelatin elde edilmesi gibi konuların ise üzerinde çalışmalar devam ediyor.
DERİSİNDEN ÇANTA, AYAKKABI, CÜZDAN
Balon balıkları alımları yapıldıktan sonra büyük boy olanları belirli kurallara uymak şartıyla ücretsiz sanayiciye verilecek. Sanayici derisini çıkararak ayakkabı sektöründe, ayakkabı, çanta, cüzdan yapımında kullanabilecek. Diğer küçük boy olanlar ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onaylı imha yerlerinde imha edilecek.
TÜM BİLGİLER TOPLANACAK
Balon balıkları ile ilgili olarak balığın nerede yoğunlaştığı, hangi bölgelerde bulunduğu, hangi av aracıyla daha çok yakalandığı konularının araştırması da yapılacak. Bu sayede bununla mücadele nasıl daha iyi geliştirilir bunların da bilgileri alınacak. Balıkçılar balon balığını teslim ettiğinde hangi yöntemle, nereden ve saat kaçta yakaladı, hangi av aracını kullandı hakkında bilgiler alınacak.
İNSANLARA SALDIRMIYOR
Bu balıklar normal şartlarda insana saldıran canlılar değil. Sadece gıda olarak tüketildiği zaman ölüme kadar varan hastalanmalara neden oluyor. Lakin istilacı ve yabancı tür oldukları için hiçbir şekilde ekosistemde istenmiyor. Özellikle ekonomiye kazandırılması asıl amaç olacak. Ardından vatandaş kendisi bu balığı avlayıp kurallara uygun bir şekilde sanayide kullanmasını sağlamak hedefleniyor.
HANGİ TÜRLER AVLANACAK
Büyük boydaki ve en çok görülen Lagocephalus Sceleratus için 500 bin adet, tanesi 5 TL olarak belirlendi. Diğer türler Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus lagocephalus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Torquigener flavimaculosus, Torquigener spinosissimus ve Sphoeroides pachygaster türlerinden ise tanesi 50 kuruştan satın alım yapılacak.