EMLAK SEKTÖRÜNDE SORUNLAR MASAYA YATIRILDI 

Fethiye Emlakçılar Derneği yönetiminin düzenlemiş olduğu sektör değerlendirme toplantılarının üçüncüsü gerçekleşti. Gizza Homes emlak ve gayrimenkul kuruluşunun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya yoğun bir ilgi oldu.

Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz başkanlığında gerçekleşen sektör değerlendirme toplantısına; Nokta Global İnşaat ve Turizm kuruluşu sahibi İsmail Kurt, Gizza Homes Emlak ve Gayrimenkul kurucusu ve sahibi Nezahat Güler, Gizza Homes firmasından emlak danışmanı Volkan Kurt, Cadianda Group kuruluşunun sahibi Duran Öncü, Meğri Emlak ortaklarından Salih Arsal ile İsa Özütok, Asya Emlak sahibi Zehra Özdemir ve emlak danışmanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz “Fethiye Emlakçılar Derneği olarak bu gün üçüncü sektör değerlendirme toplantımızı düzenlemekteyiz. Sektör değerlendirme toplantılarımıza önümüzdeki süreçte devam edeceğiz. Amacımız fikir alışverişinde bulunarak, sektörün sıkıntılarını masaya yatırmak ve dayanışmayı arttırmaktır. Toplantılarımızla ilgili sektörde faaliyet gösteren işyerlerini ziyaret ediyoruz. Emlakçılık sektörü ile ilgili bilirkişileri, hukukçuları ve inşaatçıları davet ediyoruz. Her hafta farklı bir işyerinde bu toplantıları düzenlemekteyiz. Toplantılarımıza katılmak isteyenler bizlerle irtibat kurabilirler. Amacımız çok sesliliği ortaya koyup herkesin fikrini ve düşüncesini almaktır. Bu gün sektör değerlendirme toplantımıza ev sahipliği yapan Gizza Homes Emlak ve Gayrimenkul kurucusu ve sahibi Nezahat Güler hanımefendiye çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“SORUNLAR MASAYA YATIRILDI”
Üçüncüsü düzenlenen sektör toplantısında; yurt dışında üst segment adı verilen zengin kişilerin taleplerini karşılayacak çalışmalar ile bunlarla ilgili fuarlarda Fethiye'nin tanıtımının yapılması, kaçak emlakçılık, yurt dışından gelip de villa ve daire satın alan yabancıların mülklerini kiraya vermesi, vergi kaybı, bir gayrimenkulün bir den fazla emlakçı'da satışa sunulmasının sıkıntıları, emlak satacak bazı kişilerin “bu kadarı benim, üstü senin, kaça satarsan sat” şeklinde etik olmayan teklifler ile sosyal medya da emlakçı olmayan kişilerin emlak pazarlaması yapması, emlak ekspertizi raporlarına bakılmaksızın gayrimenkullerin satış bedellerinin keyfe göre yükseltilmesi ile ilgili konular görüşüldü.

“ÜST SEVİYEYE HİTAP ETMEMİZ VE KALİTEYİ ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR”
Yurt dışında düzenlenen emlak kiralama ve satışı ile ilgili fuarların önemine değinen Nokta Global İnşaat ve Turizm kuruluşu sahibi İsmail Kurt “şirket olarak yurt dışı fuarlarına katılmaktayız. Tabi ki bu fuarlara bölgemizden ne kadar çok katılım olursa o kadar çok turist ve yatırımcı getirilir. Gittiğimiz tüm fuarlarda bütün turizm merkezlerinden insanlar katılıyor. Özellikle İspanya'dan villa kiralama ile ilgili yoğun bir katılımcı var. Her turizm köyünün bir emlakçısı var ve bu fuarlara katılarak stant açmaktalar. Fethiye turizm açısından farklı güzel bir coğrafyaya sahip. Amacımız yeni insanları bölgemize getirtmek. Fethiye'ye her zaman iyi bir talep var. Çalışmalarımızda; Fethiye'yi villa, apart, daire kiralama ve satışında üst seviyeye getirmemiz ve kaliteyi arttırmamız gerekiyor. Çünkü ekonomik sıkıntılar sadece bizim ülkemizde yok. Ekonomisi gelişmiş dediğimiz diğer ülkelerde de var. Orta segment dediğimiz kesim onlarda da eridi. Pandemi döneminden sonra orta segment'ten üst segment'e çıkabilenler oldu ama diğerleri aşağıya indi. Bizler üst segment'in taleplerine uygun hale gelmeliyiz. Geçen yılın rakamlarına göre bu yıl işlerimizin % 15 dolayında artacağını düşünmekteyim. Apart ve villa kiralamaya gelen turistler aynı zamanda gayrimenkul alıcısı durumdalar. Böyle güzel bir doğaya sahip Fethiye'de bizler hem doğayı koruyarak hem de inşaat kalitesini yükselttiğimizde gelen üst kesim aynı zamanda alıcı durumuna dönüşebiliyor. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

“EMLAKÇILIKTA BİRLİK VE BERABERLİĞİN SAĞLANMASI GEREKİYOR”
Cadianda Group'un sahibi Duran Öncü'da konuşmasında “22 yıl Almanya'da inşaat ve emlak sektöründe çalıştım. 3 yıldır da Fethiye'deyim. Yurt dışı inşaat ve emlak pazarlaması yapmaktayız. Her geçen gün gelişmesine rağmen Fethiye olarak inşaat konusunda çok eksikliklerimiz var. Tabi ki bunlar zamanla aşılacaktır. Fethiye'ye yurt dışından tatile gelen kişiler çok fakat emlak satışımız ise çok sınırlı olmaktadır. Örnek vermek gerekirse ben Fethiye'ye tatil için 300 kişi getiriyorum ama bu gelen 300 kişiden 5 ile 10 arasında kişiye emlak satışı yapabiliyorum. Eğer emlakçılar olarak birlik ve beraberliği sağlarsak tatile gelen 300 kişiden 100 kişiye satış yapabiliriz. Emlakçılar olarak birlik olmadığımız için çok eksikliklerimiz var” dedi. Gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtlayan Duran Öncü “ Yurt dışında bir belediye bir yere inşaat alanı açtığı zaman önce o alanın yolunu, kanalizasyonunu, alt yapısını, suyunu, elektriğini ve parsellerini hazırlar. Ondan sonra o parsellere inşaatlar yapılır. Sistem bu şekilde çalışır. Ama burada tam tersi önce inşaat yapılıyor sonra yol, kanalizasyon, alt yapı, su ve elektrik çekmek için eziyetler yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Ölüdeniz ve Ovacık'ta yaşadığımız sorunlar belli. Tabi Fethiye'de kasabalıktan, şehre doğru bir geçiş var. Bunların karşılıklı görüşmelerle aşılacağına inanıyorum. Ama en önemlisi bu zorlukların aşılabilmesi için işi bilen kişilerin sektörde yani gerçek emlakçıların olması gerekiyor. Fethiye'de herkes emlakçı olmuş. Buna bir çare bulmaları gerekiyor” dedi. Fethiye bölgesinde villa ve daire satın alan bazı kişilerin bir müddet sonra emlakçılık yaptığına dikkat çeken Duran Öncü “Üst sınıfa hitap etmemiz gerekiyor. Genel olarak orta ve alt sınıfa hitap ettiğimiz için bir İngiliz veya Alman geliyor. Villa veya daire satın alıyor. Kendi ülkesindeki akrabalarına veya tanıdıklarına almış olduğu mülkü kiralıyor. Bizim kazanacak olduğumuz para yurt dışına gidiyor. Ülkemiz büyük bir vergi kaybı yaşıyor. Bununla ilgili de bir çalışma yapılması gerekiyor” dedi.

“BÖYLE TOPLANTILARIN YAPILMASI HEPİMİZ İÇİN İYİ OLACAKTIR”
Meğri Emlak ortaklarından Salih Arsal'da açıklamasında “Başkan ve arkadaşlarla bugün kayıt dışı emlakçılık ile ilgili konuştuk. Akabinde emlak sektöründe ki gelişmeleri değerlendirdik. İyi bir görüşme oldu. Emlakçı arkadaşlarımızla tanıştık. Ara ara böyle toplantıların yapılması hepimiz için iyi olacaktır” dedi. Meğri Emlak ortaklarından İsa Özütok açıklamasında “Toplantıyı düzenleyen Nezahat Hanım ve başkanıma teşekkür ediyorum. Emlak sektöründe bir takım problemler var onları görüştük. Ülkede bir kriz ve enflasyon var. Bu konular hakkında fikir alış verişinde bulunduk” dedi. Asya Emlak sahibi Zehra Özdemir'de konuşmasında “Ofis sahibi arkadaşlar yanlarında kayıt dışı kaçak emlakçı çalıştırmamalarını rica ediyorum. Bu konuya hepimiz dikkat edersek sorunu çözeriz. İnsanların taleplerinin ise şehirden kırsala döndüğünü söyleyebilirim. Portföyümüzü genişletip kırsala doğru açılmamız gerekiyor. Bugün ki toplantımızda ise farklı konulara değindik. Güzel bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Teşekkür ederim” dedi.

“ETİK OLMAYAN TEKLİFLER FİYATLARI YÜKSELTMEKTEDİR”
Tapu takip uzmanı Bülent Öztürk'te konuşmasında “satıcıların etik olmayan tekliflerinin kabul edilmemesi gerekiyor. Ben şu kadar istiyorum, sen kaça satarsan sat şeklinde teklifler fiyatları yükseltmektedir. Bu şekilde gelen teklifleri kesinlikle ret etmeliyiz. Satıcılar bu şekilde bir emlak pazarlamasının yapılmayacağını bilmelidir. Herkes bir rakam isteyebilir fakat bu rakamların gerçekçi olması gerekiyor. Piyasa fiyatının doğru bir şekilde alıcıya yansıması gerekiyor. Önemli olan afaki değil gerçekçi rakamlarla çalışmaktır. Her sektörde olduğu gibi mesleğimizin vicdani boyutu da unutulmamalıdır. Edindiğim tecrübelere göre bu tür satışlarda her zaman sorun yaşanmıştır” dedi.

“SOSYAL MEDYA ÖLÇÜSÜZ BİR ŞEKİLDE KULLANILIYOR”
Gizza Homes firmasından emlak danışmanı Volkan Kurt açıklamasında “Ben 8 yıldır emlak danışmanlığı yapmaktayım. Sadece Fethiye'de değil Ankara'da da emlak danışmanlığı yaptım. Ben sosyal medya ile ilgili konuları görüşmek istiyorum. Sosyal medya ölçüsüz bir şekilde kullanılıyor. Emlak pazarlaması ile ilgili çok yüksek fiyatlar kullanılıyor. Sosyal medyada bunu gören bazı kişilerde benim mülküm ,bundan çok daha güzel, daha çok eder şeklinde düşünüyor. İşte bu şekilde fiyatlar devamlı bir şekilde yukarıya çekiliyor. Bunun bence önüne geçilmesi lazım diye düşünüyorum. Onun dışında yüksek kiralar ile ilgili hepimizin tüm ülkenin şikayeti var. Günlük, haftalık şeklinde kiraya verilen evlerin, dairelerin daha çok denetlenmesi gerekiyor. Bu da özellikle Fethiye gibi turizm bölgelerindeki normal aylık kiralama sistemini etkilemektedir. Daha iyi bir şekilde kontrol olursa fiyatların düşeceğine normal bir seviyeye geleceğine inanıyorum” dedi.
“EKSPERTİZ RAPORLARI ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU”
Gizza Homes Emlak ve gayrimenkul kurucusu ve sahibi Nezahat Güler'de açıklamasında “Fethiye'de emlakçılık ve gayrimenkul sektöründe hizmet eden meslektaşlarımla birlikte sektör değerlendirme toplantımıza ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duymaktayım. Bölgemiz turizmin önemli bir bölgesi ve aynı zamanda talebin yoğun olduğu bir bölge. Emlakçılık sektöründe birlik ve beraberliğin, dayanışmanın sağlanması açısından bu toplantıları faydalı olarak görmekteyim. Fethiye'ye talep fazla ve karşılayamıyoruz. Dolayısıyla fiyatlar yükseliyor. İnşaat alanları sınırlı. Günlük ve haftalık kiralamalar fiyatları çok yükseltmekte. Önemli olan enflasyona endeksli artışların olmasıdır. Ekspertiz raporları çok önemli bir konu. Ben kendi satışlarımda, yüksek bedeller teklif edildiğinde, ekspertiz raporlarını baz almaktayım. Toplantıya katılımdan dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bakmadan Geçme