Emlak sektörünün sorunları konuşuldu

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ev sahipliğinde düzenlenen 'Emlak Sektör Toplantısı'nda emlakçıların sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. Emlak sektöründe dengesiz fiyat oluşumları, fiyat artışları ve tarım arazilerinde kullanım amacına uygun olmayan alış-satışların görüldüğünü belirten Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, emlakçılık mesleğini icra etmenin her yıl daha zorlaştığını söyledi. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise 'Vergi kaydı, oda kaydı ve yetki belgesi olmayan herkes bu işi yapabiliyor. Bu durum kayıt altında iş yapanlar açısından haksız rekabet yaratıyor. Mağduriyetlerin önüne geçmek ve sorunlara çözüm bulmak adına gerekli girişimleri yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.' dedi.

Fethiye Emlakçılar Derneği tarafından organize edilen toplantı, FTSO Likya Salonu'nda 28 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Fethiye'de faaliyet gösteren emlak firmalarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda, emlak sektörünün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Toplantında söz alan emlakçılar, yetki belgesiz birçok kişinin sektörde faaliyet gösterdiğini belirterek, özellikle son yıllarda bu durumun kontrol edilemez noktalara geldiğini belirtti. Sosyal medya araçlarının ve internet sitelerinin yetkisiz emlak satışı yapan insanlarla dolduğunu anlatan sektör temsilcileri, bu konulara köklü çözümler bulunması gerektiğini vurguladı. Ekonomik gelişmelerinde sektörü zora soktuğunu aktaran emlakçılar, hızla değişen fiyatlar ve bu durumdan yararlanmak isteyen fırsatçılar nedeniyle ürün fiyatlamada dahi zorlandıklarını kaydetti. Sektörün itibarının her gün biraz daha zedelendiğini aktaran sektör temsilcileri, Fethiye'de hızla artan kira, konut ve arazi fiyatlarından emlakçıların sorumlu tutulduğunu oysa emlakçıların değerinde fiyatlamalar yaparak yüksek fiyat artışlarının önüne geçtiğinin altını çizdi.
BAŞKAN OĞUZ “EMLAKÇILARIN BORÇLAR KANUNU, VERGİ KANUNU, PİYASA VE EKONOMİ KONULARINA VAKIF OLMASI GEREKİR”
Katılımcılara seslenen Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, Türkiye'de en önemli yatırım araçlarının borsa, döviz, altın ve gayrimenkul olduğunu söyledi. İnsanların yatırımlarını değerlendirdiği en önemli sektörün ise emlak sektörü olduğunu kaydeden Oğuz, “Yıllardır bu sektörde hizmet verenlerin haklarının korunması, sektörün seviyesinin yükseltilmesi için çalıştık. Bu toplantının amacı, sektör olarak yaşadığımız sıkıntıları istişare etmek ve çözüm önerilerinin ilgili mercilere iletilmesi yönünde yapılacak çalışmaları görüşmekti. Emlak sektöründe dengesiz fiyat oluşumları, fiyat artışları ve tarım arazilerinde kullanım amacına uygun olmayan alış-satışların olduğu görülmektedir. Başka sektörlerde çalışan insanlar ek iş olarak emlakçılık yapıyor. Bu kişiler ofis bile açmadan mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi de alabiliyor. Bunun yanında hiçbir belgesi olmayan insanlar da var. Bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor. Denetimler sadece şikayet üzerine yapılmamalı. İşinde ehil olmayan yetkisiz kişilerin emlakçılık yapması, asıl mesleği emlakçılık olan kişileri zor durumda bırakıyor. Emlakçıların borçlar kanunu, vergi kanunu, piyasa ve ekonomi konularına vakıf olması gerekir. Piyasa analizi yapabilmeyi bilmelidir.” dedi.
BAŞKAN ÇIRALI “EMLAK SEKTÖRÜ HIZLA BÜYÜYOR”
Toplantıda konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise “Emlakçılık sektörü bölgemiz için büyük önem arz eden ve hızla büyüyen bir sektör. Bir taraftan hızla göç alan bölgemizde, villa kiralama, turizm ve inşaat sektörlerine paralel olarak emlak sektörü de kontrolsüz olarak büyüyor. Vergi kaydı, odalara kaydı olmadan yetki belgesi olmadan herkes bu işi yapabiliyor. Bu durum da kayıt altında bu işi yapanlar açısından haksız rekabete neden oluyor. Diğer taraftan alıcı-satıcı veya kiracı-kiralayan da mağdur oluyor. Sektörde faaliyet gösterenlerin ve çalışanların yetki belgesi alması ve denetim önemli. Biz sektörümüzün sorunlarına çözüm üretmek adına çalışmalar yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Sizlerden gelen talepleri de çözüm üretmek adına ilgili mercilere iletmeye hazırız.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme