Fethiye'de 43 yıllık bıçak ustası 'artık işlerimiz durma noktasında'

Fethiye Hükümet caddesi 96. Sokakta bıçak dükkanı bulunan, Fethiye'nin eski esnaflarından Mevlüt Şık 'İlk bıçakçılardan biz varız burada. Çırak gelmiyor, gelip gitme değil de hiç bulunmuyor' şeklinde konuştu.

Fethiye'nin turistik gezi alanlarının biri olan balıkçılar çarşısında dükkanı ola Mevlüt Şık 40 yıldır burada hizmet veriyor. Sadece Fethiye'den değil Kaş, Kalkan, Göcek lokantaları ve tatil köylerinin bıçaklarını bileylediklerini ifade eden Şık biz Fethiye'de en eski esnaflarındanız dedi. Mevlüt Şık “Biz 40 yıldır burada bıçak bileyliyoruz. Kaş, Kalkan, Göcek lokantaları ve tatil köylerinin bıçaklarını bileyliyoruz devamlı. Ramazan Bayramı değil de Kurban Bayramı'nda biraz daha sık oluyor, onda da son zaman getiriyorlar yetişmiyor. İşçi de bulunmuyor, çırak falan bulunmuyor. İlk bıçakçılardan biz varız burada. Çırak gelmiyor, gelip gitme değil de hiç bulunmuyor.

“Bulaşık makinası bıçakları bozuyor”
Bıçakların artık uzun ömürlü olmamasının sebebini bulaşık makinalarında yıkanmasına bağlayan Şık mermer üzerinde kullanılması da bu durumu etkilediğini vurguladı. “Bıçakların ömrü kullanmaya bağlı. Mermer üzerinde kullanılırsa az dayanıyor ama öbür türlü kullanılırsa daha fazla dayanıyor. Bulaşık makinası bıçakları bozuyor; çeliğini de sap kısmını da bozuyor. Bu nedenle bıçaklar bulaşık makinasında yıkanmaz” dedi.

“Küçük bıçaklar 20, büyük bıçaklar 25 Liraya bileğliyoruz”
Fiyatların bıçak boyutlarına göre değiştiğini ifade eden bıçak ustası Mevlüt Şık, makas da bileğlediklerini ifade etti. “Biz burada aynı zamanda makas satıp, makas bileyliyoruz. Bu tür şeyleri bileyliyoruz. Bıçakları 25 liraya bileyliyoruz, ufakları 20 lira. Bıçağın çeliğine göre satış fiyatları değişiyor, 30 liradan başlayıp 400 liraya kadar gidebiliyor” şeklinde konuştu.


ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR