Fethiye'de FABA Projesi ile Çocukların Davranış Problemlerine Etkili Yaklaşım

Fethiye Nursel Özdemir Kurumları, FABA Projesi kapsamında çocukların davranış problemlerine yönelik Uygulamalı Davranış Analizi (ABA) programını yaklaşık 4 yıldır başarıyla yürütüyor. Kurumun koordinatörleri, bu programın çocukların sosyal hayata entegrasyonu için önemli bir katkı sağladığını vurguladı.

FABA Projesi kapsamında yürütülen faaliyetler, çocukların davranış problemlerine yönelik etkili çözümler sunmaya devam ediyor. Nursel Özdemir Kurumları Kurucusu Salih Dündar, "Yaklaşık 4 yıldır, Bünyamin Birkan (Sobe Vakfı'nın kurucusu) Hocamızla birlikte çalışıyoruz. Davranış problemi olan çocukların üzerinde çok etkili bir programdır. Yıllardır uygulayıp çok güzel sonuçlar alıyoruz. Muğla Bölgesi'nde tek biz uyguluyoruz. Antalya bölgesinde yeni bir arkadaşımız kurdu” ifadelerini kullandı.

FABA Terapi Programının Etkisi

Salih Dündar, programın önemine vurgu yaparak, “Hocamız ince eleyip sık dokuyarak programları veriyor. Biz de bunu Elit Nursel Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'mizde 4 senedir uyguluyoruz. FABA, çocukların tam gün ve yarım gün olmak üzere eğitim alabildiği çok etkili bir programdır. Geldiğiniz ve duyurmamızda yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler. Bir çocuğa bile duyursak bizim için çok faydalı bir durum” dedi.

FABA terapisti koordinatörü Fatma Nur Mercan ise, “FABA yani Uygulamalı Davranış Analizi, çocukların davranışlarıyla yakından ilgilenen ve yoğun olarak çalışan bilimsel bir yaklaşım aslında. Bu programın yoğun olmasının sebebi çocukların davranışlarını analiz etmesindendir. Davranış dediğimiz şeyler de günlük hayatta yaptığımız tüm hareketleri kapsıyor. O yüzden çocuklarla uzun süreli birlikte olmamız, çocukların davranışlarına etkimizin olmasında yardımcı oluyor. Bu yüzden FABA, tam gün ve yoğun program olarak çocuklarımıza hizmet veriyor” şeklinde konuştu.

Uzman Denetimi ve Sürekli Eğitim
Dündar, “Çocuklarımızla aynı zamanda okula giden-gitmeyen, yaş gözetmeden çalışıyoruz. Bir davranış problemi varsa psikologlarımızla beraber FABA terapistlerimiz olaya müdahale edip uygun bir program hazırlıyor. İstanbul'dan 15 günde bir uzmanlarımız geliyor, devamlı kontrol ve denetim yapıyorlar. Hocamız da buna müdahil oluyor” ifadelerini ekleyerek, programın sürekli güncellenen bir yapıda olduğunun altını çizdi.

Bakmadan Geçme