Fethiye Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti 2021 Yılı Faaliyet Raporu'nu yayınladı
Fethiye Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti 2021 Yılı Faaliyet Raporu'nu yayınladı. Hakem Heyetine 1904 başvuru yapıldığı, 2020 yılından devreden başvurular ile birlikte toplam 2 bin 179 tüketicinin şikayetinin karara bağlandığı belirtildi.
Evine bağlattığı internette sürekli bağlantı sorunu yaşayan tüketicinin, Cayma Bedeli ödemeden internet aboneliği iptal edildi.
Fethiye Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti 2021 Yılı Faaliyet Raporu şu şekilde
açıklandı:
Bu yıl Hakem Heyetimize 1.904 tüketici başvurusu yapılmış olup, 2020 yılından devreden başvurular ile birlikte toplam 2.179 tüketicinin şikayeti karara bağlanmıştır. 108 başvurumuzun da işlemi devam etmektedir. Karara bağlanan başvurulardan 1.101'i (%50,52) tüketici lehine olurken, 1078'i (%49,48) ise tüketici aleyhine gerçekleşmiştir.
e-Devlet Kapısı Üzerinden Başvuru Yapmak Mümkün:
Uyuşmazlığının çözümü için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapmak isteyen vatandaşlarımız, Kaymakamlıklara veya tüketici hakem heyetlerine giderek başvurularını bizzat elden yapmak yerine, elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden TÜBİS aracılığıyla da (https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi) gerçekleştirebilirler.
Evine bağlattığı internette sürekli sürekli bağlantı sorunu yaşayan tüketicinin, Cayma Bedeli ödemeden internet aboneliği iptal edildi.
Hakem heyetimize bu yıl içerisinde internet alt yapısından kaynaklı şikayetlerde artma olmuştur. Evine bağlattığı ev internetinde sürekli kopmalar ve bağlantı problemleri yaşadığını, ilgili firma tarafından sorunun bir türlü düzeltilemediğini belirterek Hakem heyetimize başvuran tüketicimizin, yapılan incelemeler sonucunda Tüketicinin haklı olduğu görülmüş ve Tüketicinin taahhütlü imzalamış olduğu sözleşmesini Cayma Bedeli ödemeden iptali hususunda karar verilmiştir.
Abonelik sözleşmesi, tüketicinin, belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmelerdir. İnternet, elektrik, telefon, spor salonları gibi sürekli hizmet alınan üyelikler adı altında yapılan sözleşmelerin adları her ne kadar farklıda olsa hepsi birer abonelik sözleşmesidir. Abonelik sözleşmelerinde tüketicinin en çok korunma ihtiyacının hissedildiği alan sözleşmenin sona ermesidir. Sözleşmelerin sona erme düzeni sözleşmenin belirli süreli veya belirsiz süreli olmasına göre değişiklik göstermektedir. Uygulamada en çok karşılaşılan hali taahhütlü aboneliklerdir. Belirli süreli aboneliklerde tüketiciye tanınan fesih hakkı sözleşme süresinin bir yıldan uzun ya da bir yıl veya daha az süreli olmasına göre değişmektedir. Tüketici bir yıl veya daha uzun süreli abonelik sözleşmesini istediği zaman hiçbir gerekçe göstermeksizin ve hiçbir cezai şart ödemeksizin sözleşmeyi feshetme hakkında sahiptir.
Ancak bir yıldan daha az süreli sözleşmelerde ise, tüketici ancak abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde veya tüketicinin hizmetten yararlanmasına engel geçerli bir sebebin varlığı halinde sözleşmeyi feshedebilir.
Tüketici Hakem Heyeti Yetki Alanları Düzenlendi
Ticaret Bakanlığı'nın “Tüketici Hakem Heyetlerinin Yeniden Yapılandırılması” çalışmaları kapsamında 1 Ağustos 2018 tarihi itibariyle Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Seydikemer ilçelerindeki hakem heyetlerine yapılan başvuruların iş ve işlemlerinin Fethiye Tüketici Hakem Heyetimiz tarafından takip edilmektedir.
1 Ağustos 2018 tarihi itibariyle Tüketici Hakem Heyetimize toplam bugüne kadar toplam 6.935 tüketici başvurusu yapılırken 6.827 tüketici şikayeti karara bağlanmıştır. Karara bağlanan başvurulardan 4.037'si (%59,13) tüketici lehine olurken 2.790 (%40,86) karar tüketici aleyhine olmuştur.
Son dönemde Hakem Heyetimize elektronik ortamda yapılan satışlara yönelik şikayetlerde de artış görülmektedir. 2019 yılında 536, 2020 yılında 759 ve 2021 yılında da 833 mesafeli satış işlemlerine ilişkin başvuru yapılmıştır.
Gelişen teknoloji ile berabere mal ya da hizmet ile ilgili kaynaklara kolayca ulaşılabilmesi ve maliyetlerin düşük olması ile tüm dünyayı olumsuz etkileyen COVİD-19 pandemi döneminde de internet ve telefon yoluyla alışverişe yönelik talebin artması beraberinde tüketicilerimizi bazı sıkıntılar ile karşı karşıya bırakmıştır.
Hakem Heyetimize “satın alınan ürünlerin azami süresinde teslim edilmemesi, talep edilen ürünlerin yerine başka ürünlerin gönderilmesi, tüketicilere cayma hakkının kullandırılmaması, kargo şirketlerinin zamanında teslimat yapmaması” gibi çok sayıda şikayet iletilmiştir.
Mesafeli satış işlemlerine ilişkin tüketici başvurularında Heyetimizce şikayete konu firmadan bilgi, belge ve açıklama talep edilmekte, tespit edilen aykırılığın türüne göre karar verilmekte olup, tüketicilere de yasal hakları ve kullanımı hususunda bilgi verilmektedir.
Mesafeli yöntemle alışveriş yapılırken tüketicilerimizin mağduriyet yaşamamaları için şu hususlara dikkat etmesi önem taşımaktadır:
• Firmalar hakkında ön araştırma yapılmalı,
• Satın alınacak mal veya hizmetin fiyatına dikkat edilmeli,
• Satıcı bilgileri kontrol edilmeli,
• Sahte sitelere dikkat edilmeli,
• Sosyal medya tanıtım ve ilanları satıcının kendi sitesinden kontrol edilmeli,
• Güvenlik ayrıntılarına dikkat edilmeli
• Ön bilgiler incelenmeli
Tüketicilerimiz kapıdan satış, telefonla sipariş, uzaktan sözleşmeli satış, internet alışverişleri, taşıma sözleşmeli vb. konularda dikkatli olmalı ve belirtilen sözleşmeleri okumadan kabul etmemeleri gerekir.
Hakem Heyeti Başvuru Limit Değişikliği
16 Aralık 2021 tarihli 31691 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İlçe Hakem Heyeti Başvuru limitlerinin yeniden değerleme oranında arttırılarak 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle 10.280,00-TL olmuştur. İl Hakem Heyeti başvuru limitleri ise 10.280,00 TL ile 15.430,00 TL'dir.