FTSO MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI YAPILDI

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı'nda, Rusya-Ukrayna savaşının Muğla ekonomisine etkileri değerlendirildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi, Muğla Odaları ve Borsa Akademik Danışmanı Doçent Doktor Serkan Dirlik, toplantıda yaptığı sunumla savaşın Muğla ekonomisine ve 2022 yılı turizm sezonuna muhtemel etkilerini rakamlarla anlattı.

FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu'nun açış konuşmasıyla başlayan FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti. Toplantıda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Muğla Odaları ve Borsa Akademik Danışmanı Doç. Dr. Serkan Dirlik, meslek komitesi üyelerine, 2021 yılı ekonomi verilerini içeren Siyah Kuğuların Gölgesi Altında: Türkiye ve Muğla 2021 Yılı Ekonomi Değerlendirmesi” sunumunun verileri ışığında Rusya-Ukrayna savaşının muhtemel etkilerini değerlendirdi. Tüm dünyayı etkileyen büyük buhranlara ‘Siyah kuğu' adı verildiğini kaydeden Doç. Dr. Dirlik, pandemi döneminde tek olan siyah kuğu sayısının Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte arttığını dolayısıyla ekonomideki risklerin daha da büyüdüğünü söyledi. İçinde bulunulan durumu özetleyen Doç. Dr. Dirlik, enerji maliyetleri ve tarım girdi maliyetlerinin yükselişinin yarattığı enflasyonist ortam, üretim arzının kısıtlanması, savaşın etkisiyle emtia ürünlerinde aşırı yükseliş, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile ticari ilişkileri ile Rus ve Ukraynalı turistlerin bölge için önemine değindi.
2019 yılının turizm açısından parlak bir yıl olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Dirlik, 2020 yılı ve 2021 yılında tüm dengelerin değiştiğini ifade etti. Muğla özelinde dış ticaret verilerini aktaran Dirlik şunları söyledi:
“Muğla 2020 yılı ihracatına 609 milyon dolarla Türkiye'nin 25'inci, 2021 yılı ihracatına göre de 796 milyon dolar ile Türkiye'nin 26'ncıi ili. 2021 yılında balıkçılık ve balık ürünleri Muğla'nın toplam ihracatının %63,28'ini oluşturuyor. madencilik ve taş ocakçılığı ise Muğla'nın 2021 yılı toplam ihracatının %20,84'ünü oluşturuyor.
2021 verilerine göre; Rusya, Muğla'nın dış ticaret fazlası verdiği Yunanistan'dan (81.228.849$) sonra ikinci ülke. Dış ticaret fazlası (79.402.313$). Ukrayna ise Muğla'nın dış ticaret fazlası verdiği 11. Ülke. (20.771.485$).”

Turizm rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Serkan Dirlik, Rus ve Ukraynalı turistlerin toplam turist sayısı içerisindeki payına da dikkat çekerek, 2019 yılında yüzde 19 olan payın, 2020 yılında 25'e, 2021yılında ise yüzde 27'ye çıktığını dolayısıyla Rusya-Ukrayna savaşının 2022 yılı turizmini de olumsuz yönde etkilemesinin muhtemel olduğunu dile getirdi.
Çıralı: “İşletmelerimizin yükü her geçen gün daha da artıyor”
Doç. Dr. Serkan Dirlik'in sunumunun ardından söz alan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO'nun faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. İşletmelerin sıkıntılarının giderek arttığını belirten Osman Çıralı, “Son 2 yıldır her anlamda sıkıntılı günler yaşadık ve ne yazık ki kâbus devam ediyor. Ekonomide tüm dengeleri değiştiren salgın günlerinin faturasına şimdi de savaş eklendi. Yükümüz her geçen gün daha da artıyor. Doç. Dr. Serkan Dirlik Hocamızın aktardığı rakamlar da içinde bulunduğumuz durumu özetliyor. İş hayatımızda ve sosyal hayatımızda tüm dengeleri alt üst eden küresel salgının etkilerini üzerimizden atamamışken; ekonomide Rusya-Ukrayna savaşının da körüklediği eşi benzeri olmayan krizlerle dolu bir dönemden geçiyoruz. En kötüsü de belirsizlik nedeniyle önümüzü göremiyoruz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, tüm bu süreçte, Meclisimiz, meslek komitelerimiz ve Yönetim Kurulumuz ile üyelerimize en iyi şekilde hiçbir aksama olmadan hizmet vermenin gayreti içinde olduk. Kısıtlamaların olduğu salgın döneminde bile Oda olarak üyelerimize kesintisiz bağlantıda olduk. Siz komite üyelerimizin de desteğiyle Üyelerimizin bu zorlu ve belirsiz süreçten en az zararla çıkabilmesi için, yaşanan sorunları ve beklentilerini aldık. Üyelerimizin sorun, talep ve önerileri anında üst kuruluşumuz TOBB aracılığıyla ilgili kurum, kuruluşlara ve Bakanlıklara ilettik. Böylece sektörlere ve bölge ekonomisine nefes aldıracak birçok düzenlemenin çıkarılmasını sağladık.” diye konuştu.
Çıralı'dan meslek komiteleri üyelerine teşekkür
Oda üyelerinin ve sektörlerin yaşadıkları sıkıntıları meslek komiteleri aracılığıyla yakından takip ettiklerini vurgulayan Osman Çıralı, meslek komiteleri üyelerine teşekkür ederek, “Sizler üyelerimiz ile Odamız arasında köprü oluyorsunuz, sizlerden bize ulaşan talep ve beklentileri, bizler de ilgili makamlara ulaştırıyoruz.
Birlik, beraberlik içinde; Üyelerimizden aldığımız güven ve güçle yine üyelerimiz için hizmet üretiyor, bölgemizde ticaretin artması, sanayide çarklarının dönmesi ve ekonominin büyümesi için çaba harcıyoruz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da sizlerle birlikte üyelerimize ve bölgemize hizmet etmeye devam edeceğiz.” dedi.
Fethiye'nin tanıtımı için değişen koşullara uygun olarak strateji belirlediklerini kaydeden Çıralı, şöyle devam etti:
“Bölgemizin uluslararası alanda en iyi şekilde tanıtımı için turizm paydaşlarımızla gerek yüz yüze gerçekleştirilen fuarlarda gerekse sosyal medya ve dijital platformda etkili çalışmalar yürütüyoruz. Katıldığımız fuarlarda sadece deniz-kum-güneş ekseninde değil alternatif turizm potansiyelimizin ve coğrafi işaretli ürünlerimizin de tanıtımını da etkili şekilde yapıyoruz.2021 turizm sezonunda İngiltere pazarının kapalı olması ve son dönemde yaşananlar turizmde pazar çeşitliliğinin önemini bir kez daha gösterdi. Stratejimizi değiştirdik ve tanıtım çalışmalarında pazar çeşitliliğine gittik. Fethiyemizin ünü gerek ulusal düzeyde gerekse uluslararası düzeyde her geçen gün artıyor. Belediyemiz ve Turizm Konseyi'ndeki paydaşlarımızla birlik beraberlik içinde katıldığımız fuarlar çok verimli geçti. Aldığımız geri dönüşler 2022 yılının bölgemiz turizmi açısından hareketli olacağının sinyallerini veriyor.
Bölgemiz turizm çeşitliliği açısından gerçekten çok şanslı. Bu avantajı iyi kullanmamız gerekiyor. Bölgemizin sahip olduğu zenginlikleri ve turizm potansiyelimizi koruyarak geleceğe taşımak en önemli görevimiz. Bu amaçla; Bölgemizin turizm envanterini çıkarıyor, turizm stratejik planının hazırlanması için çalışıyoruz. 2022 turizm sezonunun üyelerimize ve bölgemize bol kazanç getirmesini temenni ediyorum.”
Başkan Çıralı'nın konuşmasının ardından FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı, dilek ve temennilerin alınması ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Bakmadan Geçme