KUZEY MAKEDONYA İLE İŞBİRLİĞİNDE 'TURİZM' ADIMI
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (FTSO) 'Kardeş Oda' protokolü imzaladığı Makedonya-Türkiye Ticaret Odası (MATTO) yönetimi ile gerçekleştirdiği toplantıda, Kuzey Makedonya ile Fethiye ve Seydikemer bölgesi arasında turizm başta olmak üzere ticari işbirliklerini ve ticaret hacmini arttırmak amacıyla atılacak adımlar değerlendirildi. MATTO yönetiminin, Kuzey Makedonya ile Türkiye arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasına ilişkin FTSO yönetiminden destek istediği toplantıda, Kuzey Makedonya'nın dış ticaret ayağında yaş sebze meyve ve işlenmiş gıda ihracatına açık olduğu kaydedildi.
FTSO Hizmet Binası'nda çevrimiçi video konferans yöntemiyle 10 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya, Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Başkanı Bülent Uysal, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Dim, MATTO Yönetim Kurulu Üyesi Karacı Tur İşletmecisi Akkan Mahmut ve Yeni Balkan Gazetesi ve Yayınevi Sahibi Mürteza Sulooca, Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Eskici, Dalaman YDA İş Geliştirme Direktörü Orçun Sungur, MATTO İcra Müdürü Şahbaz Molaliev, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, MATTO üyeleri Cihangir Tur yetkilisi Cihangir Badem, Limak Skopje Luxury Otel Genel Müdürü Gökhan Ramazanoğlu, Doubletree By Hilton Skopje Otel Genel Müdürü Yüksel Mutlu, PEGASUS Balkan Temsilcisi Altay Şaban ve Karacı Tur Genel Müdürü İzzet Savaryego katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, MATTO ile imzalanan işbirliği protokolünü çok önemsediklerini belirterek 2 Oda arasında kurulan kardeşlik bağını turizm ve ticaret hacmindeki artışla taçlandırmak istediklerini kaydetti. Ticari işbirliklerinin yanında kurulacak kültürel işbirliği ile birlikte Fethiye-Seydikemer ve Kuzey Makedonya arasında verimli ve etkin bir köprü kuracaklarına yürekten inandıklarını anlatan Başkan Çıralı, “Geçtiğimiz haftalarda genel sekreterlerimiz ve çalışanlarımız düzeyinde bir tanışma toplantısı gerçekleştirilmişti. Bugün görüşmelerimizi bir üst düzeye taşıyarak, özellikle turizm alanındaki fırsatlarından yararlanma konusunda atabileceğiz adımları konuşmak istiyoruz. Turizmde işbirliği ile birlikte atacağımız ilk adımın ve devamında gelecek ticari ve kültürel işbirliklerinin Odalarımız ve bölgelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Amaçlarının ilk adımda Kuzey Makedonya ve Fethiye turizm destinasyonlarının bir birini daha yakından tanımasını sağlamak olduğunu vurgulayan Başkan Çıralı, “Bu tanışma ile birlikte imkanları ve fırsatları ortaya çıkarmayı, ayrıca çift taraflı edineceğimiz bilgi ve tecrübelerle üyelerimiz için uygun yatırım ortamı sunmayı hedefliyoruz. Bu sayede kardeşliğimizin her iki bölgenin de kalkınmasına katkı sağlamasını umuyoruz. Protokolümüzün ve sonrasındaki işbirliğimizin Odalarımız, toplumlarımız ve her iki ülke için tekrar hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
Başkan Çıralı'nın ardından MATTO Yönetim Kurulu Üyesi Akkan Mahmut, MATTO'nun çalışmaları ve Kuzey Makedonya-Türkiye arasındaki ticaret hacmine ilişkin bilgi verdi. En büyük temennilerinin Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki ticareti geliştirmek olduğunun altını çizen Mahmut, Kuzey Makedonya'da önemli Türk yatırımcıları ve yatırımlarının bulunduğunu söyledi. İki ülke arasında turizm, inşaat, tekstil, gıda, sağlık, banka, eğitim ve ulaşım alanlarında büyük yatırımlar olduğunu hatırlatan Mahmut, Kuzey Makedonya'daki 2 milyar dolarlık Türk yatırımı, dış yatırımların toplam yüzde 38'ini oluşturduğunu aktardı. Akkan Mahmut en büyük hedeflerinin iki ülke arasındaki 650 milyon dolarlık ticaret hacmini daha da arttırmak olduğunu vurguladı.
Toplantıda Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar'ın Fethiye bölgesine ilişkin turizm istatistikleri ve genel durumu aktardığı sunum ile Karacı Tur Genel Müdürü İzzet Savaryego'nın Kuzey Makedonya başta olmak üzere Balkan ülkelerindeki turistik bölgelere ilişkin bilgilendirme konuşması ile devam etti.
Görüşmenin devamında FTSO ile MATTO arasında yapılacak faaliyetler karşılıklı ziyaret özelinde değerlendirildi. Gündeme gelen konular arasında; vize rejiminin avantajlarına bağlı olarak turist akışının arttırılması, tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi, uçak seferlerin ülkeler arası karşılıklı düzenlenmesi ve acenteler arası bağlar yer aldı.
Toplantının son bölümünde MATTO'dan yapılan çağrıda ilerleyen dönemde gerçekleşmesine kesin gözüyle bakılan Avrupa Birliği (AB) üyeliği öncesi, Kuzey Makedonya'nın sunduğu fırsatlardan yararlanmak için yatırımcıların beklendiği belirtildi. Ayrıca Kuzey Makedonya'nın dış ticaret ayağında yaş sebze meyve ve işlenmiş gıda ihracatına açık olduğu bilgisine yer verildi.
Görüşme, ihracat ayağında yapılabileceklerin ayrıca belirlenmesinin yanı sıra turizm ayağının güçlendirilmesi için acentelere yönelik yeni bir görüşme organize edilmesi kararı ile son buldu.