ÖĞRETMEN OKULLARININ 174. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Öğretmen okullarının 174. Kuruluş yıldönümü Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Fethiye Şubesi'nin hazırlamış olduğu etkinlikle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Oğuz Boleli, ÇYDD Fethiye Şube Başkanı Canan İzmirli ve birçok vatandaş katıldı.

Youtube Kanalı
Abone Ol

Öğretmen okullarının 174. Kuruluş yıldönümü Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Fethiye Şubesi‘nin hazırlamış olduğu etkinlikle kutlandı. Öğretmen okullarının kuruluşunun 174. Yıldönümü Fethiye'de törenle kutlandı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Fethiye Şubesi tarafından düzenlenen törene; Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli, Muğla CHP'li eski milletvekillerinden Sami Gökmen, Fethiye Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu,Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Fethiye şubesi başkanı Ali Gönen ve yönetim kurulu üyeleri, Adabelenler –Ortaklar öğretmen Okulluları Derneği Fethiye temsilcisi Abdullah Taşçıoğlu, ÇYDD Fethiye şubesi başkanı Canan İzmirli, ADD Fethiye şubesi başkanı Nursel Türetken ve emekli öğretmenler ile vatandaşlar katıldı. Çelenk sunumu ile başlayan törende; Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Fethiye şubesi başkanı Ali Gönen ve Adabelenler –Ortaklar öğretmen Okulluları Derneği Fethiye temsilcisi Abdullah Taşçıoğlu tarafından Atatürk anıtına çelenk sundular. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasından sonra günün anlam ve önemi hakkında Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Fethiye şubesi başkanı Ali Gönen tarafından konuşma yapıldı. Konuşmadan sonra Öğretmen marşı coşkuyla söylendi. Tören; Atatürk anıtı önünde düzenlenen toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
“GENÇ CUMHURİYET KIRK BİN KÖYE, KIRK BİN ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEK İÇİN İŞE BAŞLAMIŞTIR”

Günün önemi hakkında konuşan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Fethiye Şube Başkanı Ali Gönen,” Bundan 174 yıl önce Osmanlı devleti zamanında; 16 Mart 1848 tarihinde "Darülmuallim" adıyla kurulan öğretmen okulları; Cumhuriyet döneminde çağdaş öğretmen yetiştirmek amacıyla yeniden yapılanmıştır. 16 Mart 1848 tarihi öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmekte olup bugüne kadar her yılın 16 Mart tarihi öğretmen okullarının kuruluş yıldönümü olarak kutlanmaktadır. Törende konuşma yapan YKKED-Yeni Kuşak Köy Enstitüleri derneği Fethiye şubesi başkanı Avukat Ali Gönen “Çok uzun yıllardır öğretmensiz ve okulsuz bir hayat süren insanlarımız; ilk kez 16 Mart 1848 tarihinde öğretmen okulları ile tanışmıştır. Sözün özü Anadolu insanının camiye bağlı bir hayatı vardı. İlk defa 16 Mart 1848 yılında Öğretmen Okullarının kurulmasına karar verilmesiyle olmuştur. Öğretmenin o zaman ki adı Darülmuallim'dir. Bu tarihten sonra kurulan okulların amacı ortaokullara öğretmen yetiştirmektir. İlk kız öğretmen okulu 26 Nisan 1870'te İstanbul'un Sultanahmet semtinde bir konakta eğitime başlamıştır. Cumhuriyet yıllarında ise 1926 yılında çıkarılan Köy Muallim Mektepleri yasası ile yeni bir aşama kaydedilmiştir. Ama okul ve öğretmen konusunda esas destan bildiğiniz gibi 1940 yılında Köy Enstitülerinin kurulması ile yazılmıştır. Anadolu insanı kötü talihini bu okulların kurulmasıyla yenmiştir. Genç Cumhuriyet kırk bin köye, kırk bin öğretmen yetiştirmek için işe başlamış ve başarılı da olmuştur. Bütün bu başarıların kaynağı da Cumhuriyet ve devrimlerdir” dedi.

“BİZLERİ BİR ARADA TUTACAK OLAN İLKE, LAİKLİK İLKESİDİR”

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Fethiye Şube Başkanı Ali Gönen eğitim ve öğretmenlik fakültelerinin tamamının bir çatı altında toplanması gerektiğini belirterek, köy mahalle okulları yeniden açılmalı. Mesleki Kent Enstitülüleri kurulmalı. Öğretmenlerin giyim ve kişisel bakımına özel önem vermeli. Sakalı bıyığı birbirine karışmış, kravat takmadan mont ve kot pantolon giyerek okula gelen bir öğretmenin kimseye örnek olmasının düşünülemeyeceğini söyledi. Öğretmenlerin kitap okuma alışkanlığı, matematik bilmesi gerektiği, okullarda satranç derlerinin konulmasının gerekliliğini de anlattığı konuşmasında laik eğitime dikkat çekerek “ Türk toplumunu bir arada tutacak olan ilke, Laiklik ilkesidir. Bir de ana dilimiz Türkçe'mizdir. Laik eğitim bütün çocuklarımızın hakkıdır. Okullarımızda mutlak olarak laiklik ilkesine uygun eğitim yapılmalıdır. Diğer yandan laik toplum ve devlet yapısında yaşamak bir insan hakkıdır. Çünkü böyle bir ortamda özgürlükler yaşanabilir. Bizi ancak ve ancak laik devlet ve toplum düzeni geleceğe taşır. Dilimizi kaybedersek dağılırız” diye konuştu.

Bakmadan Geçme