Villa turizminin etkileri değerlendirildi

Fethiye Turizm Derneğinin düzenlemiş olduğu söyleyişi etkinlikleri devam ediyor.  Geçtiğimiz hafta  ilki gerçekleştirilen söyleyişi etkinliklerinin ikincisi düzenlendi. Fetav'da düzenlenen söyleyişi etkinliğinin bu haftaki konuğu Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz idi.

Serdar Oğuz “Turizm'de son trend Villa Kiralama “ konusu hakkında bilgilendirmede bulundu. Oğuz; ilçemizde son yıllarda giderek artan villa turizminin pozitif ve negatif etkilerini anlattı. Söyleyişi etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Fethiye Turizm Derneği Başkanı Işıl Sungur “Derneğimizin düzenlemiş olduğu “Söyleşiler” toplantısına hoş geldiniz. Bu ikinci söyleşimiz. Son zamanlarda güncel olan turizm ve emlak konularını bugün arkadaşlarla birlikte değerlendireceğiz. Son zamanlarda günlük apart, villa kiralama gibi konulara da değineceğiz” dedi. Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz'da “Fethiye Turizm Derneği'nin daveti üzerine buraya geldim. Bugün villa turizmi hakkında değerlendirmelerde bulunacağız. Villa kiralama hakkında istişarede bulunacağız” dedi.

“VİLLA TURİZMİ EV PANSİYONCULUĞUNUN MODERN VERSİYONUDUR”
Villa, ev ve apart kiralama turizminin ilçemizdeki tarihçesine değinen Serdar Oğuz; villa turizminin bu gün gelmiş olduğu durumu anlattı. Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz konuşmasında “bu gün sizlere villa turizmi hakkında bilgilendirmede bulunacağım. Bölgemizde; villa turizmi yabancıların satın aldıkları konut ve villaları kiraya vermeleri ile başladı. Otel sahipleri de villa inşa edip sattılar ve satın alan kişilere kiralama garantisi verdiler ve bazılarını da kendileri işlettiler. Vatandaşlarda bu işe girmeye başladılar ve villa inşa edip kiraya vermeye başladılar. Bugün geldiğimiz nokta; otel konaklaması yanında “villada tatil” seçeneği vardır.
Mal veya hizmet piyasaya arz edilirse talep görür. Mala ve hizmete talep olursa arz edilir. Villa kiralama piyasasında da bu şekildedir. Villa turizmi ev pansiyonculuğunun modern versiyonudur. Villa kiralama pandemi döneminde artış göstermiştir. Yaşadığımız deprem felaketinden sonra da talep giderek artmıştır” dedi.

“YABANCILARA KONUT SATIŞI / VİLLA TURİZMİ İLE NE OLDU?”
Oğuz konuşmasında “Villa turizminin artıları yani pozitif yönü var bir de negatif yönü vardır. Villa turizmi sayesinde bölgedeki konut inşaatı kalitesinde bir artış gözlemledik. Villa turizmi tur operatörlerinden bağımsız turizme olumlu katkı sağlamıştır. Çarşı, esnaf, lokanta mal ve hizmet sektörüne olumlu katkı sağlamıştır. Fethiye'de konut satın alanlar da ülkelerinde veya memleketlerinde aldıkları mülkü anlata anlata bitiremedikleri için Fethiye'nin gönüllü turizm elçileri olmuşlardır. Ülkede meydana gelen olumsuzlukların etkisinin kısa zamanda azalmasına vesileolmuşlardır. Türk ekonomisinin dünyaya açılmasına pozitif etkide bulunmuştur. Villa turizmi ile tatil konutu dediğimiz yazlık evler ölü yatırım olmaktan çıkmış ve aktif turizm yatırımına dönüşmüştür. Villa kiralama artık bu günkü koşullarda lüks tatil köylerinin yanında alternatif bir tatil tercihi olarak görülmektedir” dedi.
“FETHİYE'DE KAYIT ALTINDAKİ 45.000 YATAK SAYISINA İLAVE YAKLAŞIK 42.000 YATAK TURİZM IŞLETME BELGESİ ALMAK ZORUNDA.
Konuşmasına devam eden Serdar Oğuz villa turizminin getirmiş olduğu olumsuz etkileri anlattı. Oğuz konuşmasında “Villa turizminin olumsuz etkilerinden söz etmek istiyorum. Villa turizminin negatif etkilerinin en başında kayıt dışı turizmi arttırmıştır. Hem kayıt dışı turizm artmıştır hem de kaçak inşaat sayısı da artmıştır. Özellikle tarım arazilerinde imar dışı bir yapılaşma vardır, gün geçtikçe de artmaktadır. Çevreye ve doğaya uygun olmayan bir yapılaşmada vardır. Turizm Bakanlığı Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü verilerine göre ilimizde; 400'ü Turizm İşletme Belgeli olmak üzere 3.600'ün üstünde konaklama tesisi ve toplam 260.000 üzerinde yatak kapasitesi vardır. Anadolu Ajansının 2022 yılı haberinde; Muğla, 340 bin yatak kapasiteli tesisleriyle yerli ve yabancı misafirlere hizmet veriyor.
Turizm Bakanlığı Fethiye İlçe Kültür Turizm Müdürlüğü verilerine göre Fethiye'de kayıtlı ve ruhsatlı yatak sayısı 45.000 adettir. Ruhsat müracaatı olan fakat henüz ruhsat almadan çalışan bu şekilde çalışan işletme sayısı ise 2500'dür. Ruhsatsız şekilde çalışan işletme sayısına göre de 40 bin civarında kayıtsız yatak sayısının bulunduğu ifade edilmektedir. Edinilen bilgilere göre Fethiye'de toplam 42.000 yatak ruhsatsızdır” dedi.

“UYULMASI GEREKEN KANUNLAR VE YÖNETMELİKLER VARDIR”
Konuşmasına devam eden Serdar Oğuz “Villa ve turizm amaçlı konut kiralama işi kolay para kazanma şekli olarak gözükmektedir. Fakat göründüğü gibi kolay değildir. Uyulması gereken kanunlar ve yönetmelikler vardır. Kanunlar ve yasalara göre villa turizminde dikkat edilmesi gereken konuları sizlere bahsetmek istiyorum. 7334 no'lu turizmi teşvik kanunu ve ilgili kanunlara göre; yetkili idare tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren bir yıl içinde Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi almaları zorunludur. Turizm işletmesi belgesi veya basit konaklama turizm işletmesi belgesi almak zorunluluğu vardır. Tüm turizm konaklama tesislerinde olduğu gibi villa turizminde de; kimlik bildirim zorunluluğu vardır. Bu zorunluluğa uymayanlar için, Güvenlik kurumlarından şifre almadan konaklama sağlayan işletmeler için 59.714 TL., şifre alıp konaklayan kisileri güvenlik kurumlarına bildirmeyen isletmelere 29.852 TL para ccezası sözkonusudur.
İşletme ruhsatı olmadan kimlik bildirimi de yapılabilmektedir. Bu bakanlık kararıdır.
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 25 inci sırasında yer alan; otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde KDV oranı % 8 olarak uygulanır. Turizm işletme belgesi olmayan villa ve turizm amaçlı konut kiralamaların da ise KDV oranı % 18'dir. Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 1/1 maddesine göre ticari faaliyet kapsamında yapılan kısa süreli kiralama hizmeti genel oranda % 18 KDV'ye tabi tutulmaktadır. Her işte olduğu gibi villa turizminde de sistemin işleyiş şeklini mutlaka öğrenmek gerekiyor” dedi.

“GEREKLİ PLANLAMALAR VE PROGRAMLAR YAPILMALIDIR”
Konuşmasına devam eden Serdar Oğuz “alternatif turizmde villa ve turizm amaçlı konut kiralamanın bir olumsuz etkisi de Ruhsatlı Belgeli Kayıtlı otel işletmelerine karşı haksız rekabetin yaşanmasıdır. Ülke olarak 20. Yüzyılda planlı ve programlı bir turizm yaşadık. Rahmeti Özal planlı ve programlı Türk turizmini başlattı. 21. Yüzyıla baktığımızda ise plansız ve programsız, kayıt dışının hakim olduğu bir turizm görmekteyiz. Ben şahsen tüm bunların seçimden sonra düzeleceğine ve turizmin derlenip, toparlanacağına inanıyorum. Villa turizminin olumsuz etkilerine çok iyi bakmak gerekiyor ve sektörün geleceği açısından bu olumsuzlukların, sıkıntıların çözülmesi gerekiyor. Kaçak ve ruhsatsız yapılaşma, kayıt dışı turizm, tarım arazilerinin plansız bir şekilde yapılaşması, alt yapı sorunları getirmektedir. Bu sorunlar çözülmeli ve işletmeler yasal hale getirilmelidir. Kanuna uymayanlar için cezalar artmalıdır. Turizm alanları belirlenmelidir. Köy turizmi, ekolojik turizm ve doğa turizm alanları belirlenmelidir. Doğa, çevre ve kültürel değerler koruma altına alınmalıdır. Gerekli planlamalar ve programlar yapılmalıdır.

Bakmadan Geçme