Ayçiçek Yağı Haberleri

Ayçiçek Yağı Haberleri

‘’FİYATLARDA İNDİRİM OLDUĞUNU SANMIYORUM’’

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Tarım Kredi marketlerinde 30'dan fazla ürün indirime girdi. Kampanya bugün itibarıyla başlarken, fiyatların kaç liradan kaç liraya düştüğü merak konusu oldu. Etiketlere bakıldığında 5 litrelik ayçiçek yağı 165 liradan 147 liraya, 1 litrelik ayçiçek yağı 38 liradan 33 liraya, 44 liralık tavuk bagetin fiyatının ise 38 liraya düştüğü görülüyor. Fakat vatandaş aynı fikirde değil. Dün de markete geldiğini söyleyen Rıza Bey,’’ Fiyatlar dün ile aynı’’ dedi.

AYÇİÇEK YAĞINDA İNDİRİM BEKLENTİSİ

Covid-19 salgının ardından Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yaşanan enflasyon krizlerinin yaraları sarılmaya başlandı. Uluslararası ticarette Türkiye’nin de ithalatçısı olduğu ham Ayçiçek yağı fiyatı düştü.

GİRGİN: ‘FIRINCI DERTLİ, ZAM YAP İSTESE VATANDAŞ EKMEK ALAMAYACAK ZAM İSTEMESE FIRINI KAPATMAK ZORUNDA KALACAK’

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla’da yaptığı esnaf ziyaretleri kapsamında bugün fırıncılarla dertleşti. Fırıncıların şikâyetlerini dinleyen Girgin “gübre, mazot, buğday, ayçiçek yağı hangisine dokunsanız zam görüyor. Bu durumda fırıncı ne yapacak, zam istese vatandaş ekmek alamayacak, zam istemese fırını kapatmak zorunda kalacak“ dedi.

Üretici Ve Tüketici Fiyatların Düşmesini İstiyor

Kurdaki düşüşten sonra gözler zincir marketlere çevrildi. Üretici de tüketici de dolardaki yüzde 30-40’lık düşüşe paralel, ayçiçek yağı, un, makarna, süt, yumurta, başta olmak üzere fiyatlarda düşüş bekliyor.

Sebze ve meyve fiyatları artarken, balık sabit fiyatta 

Son aylarda market, çarşı ve pazarda sebzeden meyveye, ayçiçek yağından yumurtaya kadar temel gıda ürünlerinde çeşitli nedenler ile fiyat artışları yaşanırken, balık tezgâhlarında ise son 4-5 aydan bu yana artış gözlenmediği ifade edildi. Ayrıca Fethiye’de yaşanan fırtınalı ve yağışlı havanın ardından havaların güzelleşmesiyle tezgahlarda balık çeşitleri de artmaya başladı. Balık fiyatlarına zam gelmediği, 2- 3 aydan bu yana da aynı fiyatlarla satış yapıldığı belirtildi.

Ayçiçek yağına zam üstüne zam

Ayçiçek yağına gelen zamlardan sonra yanına yaklaşılmıyor. Öyle ki 5 litrelik ayçiçek yağı 75 liraya kadar çıktı. Yüzde 20’lik zam da yolda… Fethiye’de toptan gıda market işletmeciliği yapan Aziz Küçüktahancı, “Her satın alımlarda fiyatların yüzde 10, yüzde 20 daha fazla olacağını söylediler. Önümüzdeki 2 aylık süreçte de yağ bulunamayacağını ifade ettiler. Bu bir spekülasyon mu? Onu da bilmiyoruz” diye konuştu.