Yetiştiriciliği Haberleri

Yetiştiriciliği Haberleri

400 adet incir fidanı dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Daire Başkanlığının desteklediği Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen 'İncirin Muğlalı Kadınlarla Yolculuğu' projesi tamamlanırken, son eğitim çalışması Dalaman'da yapıldı. Programda incir yetiştiriciliği yapan kadın üreticilere 200 adet kerevet (kurutma sepeti) ve 400 adet incir fidanı dağıtıldı.

Don riskine karşı seralarda nöbet başladı

Fethiye ve Seydikemer çevrelerinde sebze yetiştiriciliği yapan üreticiler, zirai don riskine karşı seralarda kurdukları sobaları yakarak don nöbetine başladı. 

Arıcılığın Önemi ve Sorunları Konuşuldu 

Muğla tarım ve orman il müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen toplantıda arı yetiştiriciliğinin önemi ve sorunları konuşuldu. 

ÜRETİCİLERE, İNCİR YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ VERİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere Fethiye ve Seydikemer’in tarımsal ürünlerinin ön plana çıkması için çalışmalarına devam ediyor. FTSO tarafından Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’nde yetişen 2500 Fethiye Kaya inciri fidanının dağıtımının ardından çevrimiçi ‘İncir Yetiştiriciliği’ eğitimi verildi.

GÖKCAN’DAN TROPİK MEYVE YETİŞTİRİCİSİNE ZİYARET

Ak Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Dalaman’da serada yetiştirdiği tropikal meyveleri dünyaya satan çiftçiyi ziyaret etti.

MUĞLA KIŞLIK SEBZESİNİ YETİŞTİRİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen ‘’Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’’ kapsamında; Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kışlık sebze yetiştiriciliği çalışmalarına başladı.

Çayır tırtılına rastlanmadı

Ülkemizin Trakya Bölgesi ve civarında ayçiçeği ve mısır tarlalarında görülen çayır tırtılı zararlısı, ayçiçeği yetiştiriciliği yapılan yerlerde tedirginliğe yol açarken, Muğla'daki çalışmalarda çayır tırtılına rastlanmadı.

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN ‘BÜYÜK PROJE’

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO), Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ve Metro Market işbirliğinde ‘Küçük Ölçekli Alabalık Yetiştiriciliğinde Gıda Güvenliği ve Sosyal Uygunluk’ projesi toplantısı ve eğitim çalışmaları gerçekleştirildi. Toplantıda ‘Ölçek olarak küçük, değer olarak büyük’ sloganıyla ile yürütülen ve sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan projeye yoğun ilgi beklendiği kaydedildi.

Demir, “besicilerimiz zor durumda”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, Muğla’da hayvan yetiştiriciliğinde tehlike çanlarının başladığını belirterek, “Besicilerimiz üretimden el çekiyor, bu durum et ve süt fiyatlarına yansıyacaktır. Acilen üreticilerimizin desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Topraksız ürettiği çileği ihraç ediyor

Fethiye Yanıklar Mahallesi’nde topraksız tarın uygulaması ile çilek yetiştiriciliği yapan Koray Türkan’ı Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya ve Ziraat Mühendisi İlkay Alkaya üretim alanında ziyaret etti.Ziyaret esnasında Koray Türkan topraksız tarım uygulaması ile çilek yetiştiriciliğini nasıl yaptığını anlattı.

İncir Yetiştiriciliği Eğitimi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Aydın İncir Araştırma Enstitüsü işbirliğinde, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı ve üretiminin arttırılması hedefi doğrultusunda, ‘İncir Yetiştiriciliği’ eğitimi düzenlendi. Çevrimiçi eğitime, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölümü görevlileri Dr. Özlem Doğan, Hülya Ulusay ile Yetiştirme Tekniği Bölümü görevlisi Dr. Sunay Dağ konuşmacı olarak katıldı.

Gübre fiyatları pahalanınca çiftçi çözümü organik gübrede buldu

Fethiye’de örtü altı bitki yetiştiriciliği yapan çiftçiler, üretim sezonunun bitmesiyle beraber, kış aylarında ahırlarda biriken organik gübreleri tarlalara dökmeye başladı.

Ula sarımsağında 1500 kg hasat elde edildi

Ula Sarımsağı Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi kapsamında Ula İlçe Tarım Müdürlüğü ile MUTSO işbirliğinde geçtiğimiz yıl dikimi gerçekleştirilen Ula Sarımsağının hasat işlemi gerçekleştirildi.

Çiftçilerin zirai don nöbeti 

Fethiye genelinde sebze yetiştiriciliği yapan üreticiler, zirai don riskine karşı seralarda kurdukları sobaları yakarak nöbet tutuyor. Mart ayında pek fazla karşılaşılmayan zirai don olayına karşı Fethiye Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yetkilileri, üreticilerin ve vatandaşların dikkatli olması çağrısında bulundu.  

Menteşe Belediyesi’nden Kooperatiflere Destek

Menteşe Belediyesi kırsal kalkınmaya yönelik kurulan kooperatiflere desteklerini sürdürüyor. Yerkesik Kırsal Kalkınma Kooperatifine tahsisi yapılan atıl vaziyetteki binanın tüm tadilat, bakım, onarım, çevre ve bahçe düzenlemesi ile peyzaj çalışmalarını gerçekleştiren Menteşe Belediyesi ‘Aromatik Bitki Yetiştiriciliği’ projesine de destek sağladı.

Yılbaşı hindilerine talep artıyor

Yılbaşı yaklaşırken hindiler görücüye çıktı. Çarşı ve pazarlarda yılbaşı yaklaşırken hindi satışları da başladı. Hindi yetiştiricileri uzun bir süredir bakımını yaptıkları hindileri satmaya başladı. Koronavirüs nedeni ile işsiz kalınca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Fethiye’ye, memleketine dönen Zeynep Okka ile babası Kemal Okka, hindi yetiştiriciliğine başladı. Yılbaşı yaklaşırken yetiştirdiği hindileri kilosu 35 TL’den satmaya başlayan Okka ailesi, taleplerin çok iyi durumda olduğunu ifade ettiler.

Fethiye'de Sera Üreticisinin Sobalı Don Nöbeti

Muğla'nın Fethiye ilçesinde örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan çiftçiler, seralarında nöbet tutarak, kurdukları soba ve ısıtma sistemleriyle ürünlerini dona karşı korumaya çalışıyor.

Kadınlara Kıl Keçisi Desteklemesi Meyvesini Veriyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen ve hayvan yetiştiriciliğine istekli kadın üreticilere destek olmak için başlattığı Kıl Keçisi projesi kapsamında Kıl Keçileri ilk yavrularını doğurmaya başladı.