Kadınlar birliği kurucularını andı

Türk Kadınlar Birliği Derneği Kurucusu Nezihe Muhiddin ölümünün 64. Yıldönümünde dernek yönetimi tarafından anıldı.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Türk Kadınlar Birliği tarafından Derneğin kurucusu olan Nezihe Muhiddin’in 64. ölüm yılını anmak üzere helva dağıtıldı. Etkinliğe dernek üyeleri ve birçok vatandaş katıldı.
Nezihe Muhittin hakkında konuşan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Candan Özdemir,’’ Bugün Türk Kadınlar Birliği için çok önemli bir gün. Kurucumuz Nezihe Muhittin hanımefendinin ölüm yıl dönümü. Onun anısına bu gün Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şubesi olarak bir anma etkinliği düzenledik’’ dedi.

Haber
Nezihe Muhittin’i anlatan Özdemir, “1889 yılında İstanbul Kandilli’de doğmuştur. Babası savcı ve ceza hakimi Muhiddin Bey, Ali Şevket Paşa’nın kızı Zehra Hanımdır. Evde özek eğitim alarak 5 dil öğrenmiştir. 1909 yılında öğretmenlik ve müdürlük yapmıştır. Aynı yıl gazetelerde makaleleri yayınlanmış, 1913 yılında Osmanlı Türk Hanımları Esirgeme derneğinin kuruluşunda yer almıştır. 1923 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası adıyla parti kurmuştur. Bu parti cumhuriyet tarihinin ilk siyasal partisi olmuştur. Sonra Türk Kadınlar Birliğine dönüştürülmüştür. 1924 yılında masraflarını üstlenerek kadınların siyasal taleplerinin duyulması için Türk Kadın Yolu gazetesini kurmuştur. Hayatı boyunca 20 roman, 300 kadar öykü, piyes, operet ve senaryo yazmıştır. 1930 yılına kadar kadın haklarını savunmuştur. Hayatının uzun yıllarını kadınları, bilinçlendirmek için mücadele ederek geçirmiştir. Bu kahraman Türk Kadını Nezihe Muhiddin’dir. 10 şubat 1958 yılında hayata veda etmiştir. Türk Kadınlar Birliği 1924’ten beri 85 şubesi ile 1969’dan beri de Fethiye’de ilk kadın derneği olarak devam etmektedir. 10 Şubat yani bugün liderimizi rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Olmasaydın olmazdık” diye konuştu. 

Haber

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN