Kadınlar el emeklerini sergiledi

OPET Doğaya Saygı Projesi kapsamındaki kurslarda eğitim gören Bayır köyü sakini kadınların el emeği ürünleri bir sergide toplandı. Marmaris'in Bayır Köyü'nde açılan sergide takı yapımı, ahşap süsleme ve su kabağı süsleme eğitimlerine katılan kursiyerlerin yıl boyunca hazırladıkları ürünler yer aldı.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

OPET’in 2021 yılındaki orman yangınlarından etkilenen köyleri kalkındırmayı hedeflediği projesi Doğaya Saygı kapsamında, Marmaris Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle yıl boyunca farklı eğitim programları ve kurslar düzenlendi. Kurslara katılan Bayır Köyü sakini kadınlar tarafından kurulan Bayır Sınırlı Sorumlu Güçlü Girişimci Kadınlar Kooperatifi tasarladıkları ürünleri bir sergide topladı. Bu kapsamda takı yapımı, ahşap süsleme, İngilizce, su kabağı süsleme gibi eğitimler alan Bayır köylü kursiyerler, yıl boyunca hazırladıkları ürünlerini sergiledi.

“DOĞAYA SAYGI İLE BAYIR KADINLARININ UMUTLARI YENİDEN YEŞERDİ”

Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Sibel Kısa, Marmaris Halk Eğitim Merkezi Müdürü Turgay Kaçar, Marmaris Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Fatma Başer, Bayır Muhittin Çoban İlk ve Orta Okulu Müdürü Abdullah Turan, OPET temsilcileri ve Marmaris Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleşen açılış töreninde kursiyerlere eğitim katılım belgeleri takdim edildi. Tören, Bayır Sınırlı Sorumlu Güçlü Girişimci Kadınlar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Asuman Korkut’un konuşmasıyla başladı. Korkut, “2021 yılında, başta Marmaris olmak üzere Muğla’nın çeşitli bölgelerinde yaşanan orman yangınlarından etkilenen Bayır’da Doğaya Saygı Projesi kapsamında yapılan çalışmalarla köyümüz yeni bir çehreye kavuştu. Bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Kooperatifin kurulması ve eğitimlerin başlaması, orman yangınlarının ardından zor günler geçiren Bayır kadınlarının umutlarının yeniden yeşermesini sağladı. Kadınlar kurslar sayesinde yeni yetkinlikler kazandı ve yıl boyunca keyifli anlar paylaşıldı. OPET’e çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

EĞİTİMLERLE BÖLGE HALKINA KATKI SAĞLANIYOR

Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Sibel Kısa ise Doğaya Saygı Projesi kapsamında Marmaris’e bağlı Bayır köyünde yapılan uygulamaların bölge ve bölge halkına büyük katkı sağladığını söyledi. Kısa, “Kadınların üretimde yer alması son derece önemli. Kursiyerleri çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum” dedi. Marmaris Halk Eğitim Merkezi Müdürü Turgay Kaçar ise konuşmasında Marmaris Halk Eğitim Merkezi olarak Bayır köyünde yıl içerisinde verilen eğitimlerin kadınlara yeni meslekler edindirmek konusunda büyük katkı sunduğunu belirterek

“Halk Eğitim Merkezi olarak projenin içerisinde yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Kurs programı kapsamında 126 saat misineli takı yapımı, 200 saat dekoratif ahşap süsleme, 132 saat su kabağı süsleme ve 120 saat İngilizce eğitimleri verildi. Ayrıca OPET’in Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğinde hayata geçirdiği İşimiz Temiz projesi kapsamında 8 saatlik bir eğitim düzenlendi. Yıl boyunca devam eden eğitimlere toplam 84 kursiyer katıldı” diye konuştu.

Açılış töreni ve kurdele kesiminin ardından OPET Doğaya Saygı Projesi kapsamında tamamen yenilenen ve kooperatifin kullanımına sunulan kooperatif yönetim binasında yer alan sergi, etkinlik katılımcıları tarafından ziyaret edildi. Yine proje kapsamında köy halkının ticari faaliyetleri için kurulan satış stantlarında da ürünler sergilendi. Hafta boyunca ziyaretçilere açık olacak serginin ardından eğitimler sırasında üretilen ürünler yaz süresince Bayır Köyü ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

OPET DOĞAYA SAYGI PROJESİ HAKKINDA

OPET, “Bilinçli Toplum” yaratma ilkesi doğrultusunda hayata geçirdiği Doğaya Saygı Projesi ile 2021 yılında yaşanan orman yangınlarından olumsuz etkilenen köylerde kalkınma çalışmaları yürütüyor. OPET’in Örnek Köy Projesi’nin uzantısı niteliğindeki ‘Doğaya Saygı Projesi kapsamında, köylerin sürdürülebilir kalkınmasına destek veriliyor. Doğaya Saygı Projesi ile orman yangınlarından etkilenen; Marmaris’e bağlı Osmaniye ve Bayır, Milas’a bağlı Çökertme, Gökbel ve Bozalan, ile Köyceğiz’e bağlı Otmanlar’da restorasyon, rehabilitasyon ve eğitim çalışmaları gerçekleştiriliyor. Proje kapsamındaki çalışmalar; OPET’in koordinasyonunda Muğla Valiliği, Marmaris Belediyesi, Kaymakamlık, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Karayolları Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü, Kültür Turizm Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD ve Müftülük gibi kurum ve kuruluşlarla iş birliği ile yürütülüyor. Köylerde, fiziksel değişim ve rehabilitasyon çalışmalarının yanı sıra yöre halkına yönelik eğitim programları düzenlenerek, ekonomik ve sosyo-kültürel gelişime de katkı sağlamak hedefleniyor. Ayrıca yaşanan orman yangınları, iklim değişikliği ve diğer doğal afetlere ilişkin farkındalık yaratmak için eğitim çalışmaları yapılıyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN