Fethiye'de yabancı konut satışı ilk ne zaman başladı?

Fethiye'de ev ve işyeri kiraların bu kadar yüksek olmasının nedeni bulunduğu alandan fazla talebin olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Fethiye'de yaşayan vatandaşların en büyük sıkıntısı kira ve ev sıkıntısı olarak sık sık gündeme geliyor. Fethiye, bulunduğu konum ve eşsiz doğası itibariyle talep ediliyor. Peki Fethiye’de ilk yabancı konut satışı ne zaman başladı?
Fethiye Ticaret ve Sanyi Odasının internet sitesinde yayınlanan "SOSYAL VE EKONOMİK YÖNÜYLE FETHİYE’YE ULUSLARARASI YABANCI GÖÇÜ" adlı makaleye göre ;
 "1990’lı yıllar boyunca emlak satış süreci, turizmin başlangıç dönemlerinde olduğu gibi az sayıda alıcı, az sayıda emlak ofisi ve az sayıda satış işlemi ile gerçekleşmiştir. Bu dönemde, çok büyük çapta iş yapan uzman ofisler bulunmamaktadır. Ancak, ilçe genelinde konut satış işinin gelecekte karlı bir iş olabileceğini tahmin eden bazı emlakçı ve inşaatçılar kendilerini bu alana yönlendirmeye başlamışlardı.r Bu dönemde mülk satın alanlar, genellikle turist olarak Fethiye’ye bir defadan fazla gelenler ve bölge hakkında detaylı bilgi edinerek buraya yerleşmeye karar verenlerdir. Mülk satın almak isteyen yabancılar, mülkü genellikle sahibinden satın almışlardır. Bu dönemde satılan konutlar, bugün olduğu gibi kişiler için siparişe göre emlakçılar tarafından yapılan konutlar değil, genellikle sahibi tarafından teklif geldiği için satılan konutlardır. 1990’lı yıllar boyunca konut satın almak isteyenlerin temel hedefi, bölgede emekli olduktan sonra yıl boyu yaşamak, iklim (güneş, sıcak hava) ve çevrenin korunmuşluğundan yararlanmaktır. Konut satın alanlar çoğunlukla üçüncü yaş grubuna (60 yaş ve üzeri) mensup kişilerdir ve ticari bir beklentisi olmayan kişilerden oluşmaktadır. Bu dönemde bazı yabancılar, konut satın alma işlemlerinin uzun sürmesi, bölgeyi daha iyi tanıma gibi gerekçelerle konutu satın alma yerine kiralama yolunu tercih etmişlerdir. Bu bağlamda, özellikle Çalış Plajı ve civarında yabancılara önemli sayıda konut kiralanmıştır.
Fethiye’de yabancıya yönelik konut satış süreci ile zaman zaman değişmiş ve mülk satışında yer alan elemanlar ile araçlarda da değişiklikler meydana gelmiştir. Bu süreçte yer alan; Emlak Ofisleri, İnşaat Firmaları Emlakçılardan Yurt Dışı Emlak Ofisleri İnternet, Resmi Olmayan Aracılar, Alıcılar Çokuluslu, Emlak Firmaları, Konut Sahipleri etkin rol oynamıştır."
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN