Fethiye İçin Amerika'dan vazgeçecek

Geçtiğimiz günlerde 2024 yılında yapılacak olan Fethiye Belediye Başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıklayan Salih Eroğlu canlı olarak yayınlanan Gündem Analiz Özel Programı'na Amerika'dan görüntülü görüşme ile katıldı.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Son Dakika 48

Yaklaşık 20 yıldan bu yana Amerika’nın California Eyaleti Los Angeles Kenti’nde yaşayan Salih Eroğlu, Gündem Analiz özel Programı’nın canlı yayın konuğuydu. Görüntülü görüşme ile programa katılan Salih Eroğlu Necati Kanbur’un sorularını yanıtladı.
“20 SENEDİR AMERİKA’DAYIM. FETHİYE’DEN HİÇ KOPMADIM”
Fethiye doğumlu olduğunu ifade eden Salih Eroğlu “Babam Kayaköy’ den annem Ovacık Köyü’nden. Bütün sülalemiz, abim, annem, babam, amcamlar, teyzemler herkes Fethiyeli. Ben de Fethiyeliyim. İlkokulu Yunus Nadi İlköğretim Okulunda okudum. Her yaz da Fethiye’deyim. Yaklaşık 20 senedir Amerika’dayım. Yüksek lisansımı Amerika’da yaptım. Burada 15 sene proje yöneticiliği yaptım. Son 5 senedir Amerika’nın 2 tane üniversitesinde proje yönetimi üzerine ders anlatıyorum ve kendi şirketimde inşaat yönetimi yapıyorum. Hem devlet hem de özel sektör için. Ortaokul ve liseyi İzmir’de okudum. Üniversiteyi İstanbul’da okudum. Ama 12 yaşından beri yazları Fethiye’de, otelimizde, Fethiye otogarında, eczanede, markette hep çalıştım. Fethiye’den hiç kopmadım. Son bir Türk pasaportuma baktım 55 kere Türkiye’ye gelmişim. Her geldiğimde de bütün esnafları dolaşırım. Yani tatilde otelde kalmak yerine hep Fethiyelilerle iç içeyim. Her geldiğimde de belediye başkanlarını ziyaret ederim. En son haziranın ortasında Fethiye’deydim. 2 hafta kaldım. Alim Beyi ve belediye başkan yardımcısını ziyaret ettim. Güzel bir sohbetimiz oldu. Fethiye markalı ürünleri var o konuda Amerika’da nasıl değerlendirebileceğimizi konuştuk. İnşaat mühendisi ve yüksek mimarım. Her halde Fethiyeliler tanıyordur. İyi bir eğitim aldım. Şu an Amerikalı öğrencilerim var. Onlara proje yönetimi hakkında ders anlatıyorum” dedi. 
“FETHİYE’YE DÖNÜYORUM. FETHİYE BENİM MEMLEKETİM”
Fethiye’yi ben her gün her saat takip ediyorum diyerek konuşmasına devam eden Salih Eroğlu  “Yaklaşık 5 tane Amerikalıyı getirdim Fethiye’ye. 2 hafta kaldık hatta burada inşaat yapıyorum ve Türk taşlarını kullanıyoruz. Mermer ocaklarına gittik, Ölüdeniz’e gittik. Fethiye’yi devamlı takip ediyorum. Her gün yüzlerce mimar mühendis Türkiye’den mesaj atıyor. Amerika’ya nasıl gelebilir, orada nasıl kalabiliriz diye. Benim burada 20 yıldır bir düzenim var ama ben Fethiye’den hiç kopmadım. Fethiye benim için hep önemliydi. Ailemde de artık bazıları yaşlanıyor ondan dolayı da bir aile özlemim var. Temelli Türkiye’ye dönmekle büyük bir risk alıyorum. Ama 43 yaşındayım bu zamana kadar da sevgim hep Fethiye’ydi. Temelli dönme kararı aldım. Belediye başkanlığı adaylığı bunun bir aracı. Kazanırım, kazanmam. Ben Fethiye’ye dönüyorum. Fethiye benim memleketim.  Buradaki bilgimi donanımımı Fethiye için kullanmak istiyorum. Gerek belediye başkanlığında gerekse iş hayatında özelliklerimi Fethiye’de kullanmak istiyorum sözlerini sürürdü.
“SİYASİ PARTİLERDEN BANA MİLLETVEKİLLİĞİ TEKLİFİ DE VAR. AMA İLLAKİ BELEDİYE DİYORUM”
Neden belediye başkanlığına aday oldunuz sorusuna cevap veren Salih Eroğlu “Siyasi partilerden bana milletvekilliği teklifi de var. Ama illaki belediye diyorum. Belediyenin özelliği, benim dedem Mehmet Alpman 1957 Fethiye Belediye Başkanı. Belediyeciliği çok iyi biliyoruz. Milletvekilliğinde genelde siyasi partilerin ve genel başkanların çok rolü oluyor, milletvekillerinin üzerinde. Belediyecilikte ise kendi özerkliklerimizle, kendi kaynaklarımızla, kendi eğitimimiz, donanımımızla, ben Fethiye’ye eser yapmak için güzel şeyler paylaşmak için Fethiye’de yaşayan eşimin dostumun daha rahat etmesi için belediye başkanlığında karar kıldım” dedi.
“GEZMEDİK ESNAF KALMAYACAK, EŞ DOST HER KAPIYI ÇALACAĞIZ”
Hayatım boyunca proje yönetimi yaptığını ifade eden Salih Eroğlu “Seçimlere yaklaşık iki buçuk sene var. İnsanlara kendimi tanıtmam gerektiğini düşünüyorum. Mayıs ayında geleceğim. İki senenin çok fazla bir vakit olduğunu düşünmüyorum. Proje insanı olduğum için, bir projenin hazırlanması, fizibilitesi, oluru olmazı raporları… Bu hemen bir proje yapalım diye olan bir şey değil. Bunun ön hazırlığı var. insanların da benden beklentisi var. Ağzımızdan veya çizimimizden bir proje çıktığında onun uygulanması gerekiyor. Bunları da Fethiye’de değerlendireceğim. Fethiyelilerle konuşacağım. Sorunlarımızı net belirleyeceğiz. Hiçbir adaya ya da insana karşı bir tavrım yok. Benim niyetim Fethiye. 2 senede de bu ancak olur. Proje yönetiminde biz bir projeye başlamadan önce bir sene analizini yapıyoruz. Bir sene çizimleri oluyor. Projeler dediğim gibi bir başkan adayı olup iki gün sonra projeyi uygulama imkanı olmaz. O projeler çok gerçekçi olmaz. Gezmedik esnaf kalmayacak, eş dost her kapıyı çalacağız. İnsanların sorunlarını ben kaleme alacağım. Bunları da projeye döndürmek zaten 2 sene sürecek” diye konuştu. 
“YAZIN GELDİĞİMDE BU 3 PARTİDEN HANGİSİNDEN ADAY OLACAĞIMI AÇIKLAYACAĞIM”
Hangi partiden aday olacağı konusuna da değinen Salih Eroğlu, “3 partide üst düzey tanıdıklarım var.Bunlarla istişare ettim. Belediye başkanlığı adaylığımı açıklamadan önce. Ben her şeyimi paylaşan biriyim. Kimsenin arkasından da bir şey çevirmem. Direkt şu an ki belediye başkanı Alim beye de belediye başkanı adayı olacağımı söyledim. Uzun dönem belediye başkanlığı yapmış Behçet beyi de aradım. Ona da adaylığımı söyledim. Bunun dışında Ankara’da 3 tane partide üst düzey çok yakın dostlarım var. Onlara da danıştım. Belediye başkanlığını düşünüyorum diye. Hayırlı olsun dediler. Seni bizim partide görmek istiyoruz dedi 3 parti de. Ben şu an kararımı vermiş değilim. Fethiye’ye geleceğim yazın. Bize güvenen her görüşten dostumuz var. Beni seven, projelerime inanan insanlarla istişare edeceğim. Yazın geldiğimde bu 3 partiden hangisinden aday olacağımı açıklayacağım. Şu an parti kararını vermiş değilim. Önemli olan projeler üzerinde yoğunlaşıyorum” dedi. 
“ALİM BAŞKAN’A MESAJ ATTIM. BEHÇET BAŞKAN’LA DİREKT TELEFONLA KONUŞTUM”
Belediye başkan adaylığı için karar verdiğinde bir çok isimle görüştüğünü ifade eden Salih Eroğlu, “Alim Bey”le gece yarısı olduğu için direkt konuşamadık. Whatsapp üzerinden mesajlaştık. Ben Alim Bey’e mesaj attım. Ben belediye başkanı adayıyım diye. Behçet Bey’le direkt telefonla konuştum. Behçet Bey “Hayırlı olsun” dedi. “Ne zaman geliyorsun” dedi. Ben de” Yazın geliyorum” dedim. Yazın resmi açıklamayı hangi partiden de olduğunu açıklayacağım dedim. Temelli  dönmemi sordu. Bu yazdan itibaren temelli Fethiye’de olacağımı söyledim. Seçimi kazanırım, kazanmam. Ama artık Fethiye’deyim. Amerika’ya da dönmek yok. Böyle bir karar aldım. Fethiyelilerin de benden çok beklentisi var. Ben de Fethiye sevdalısı olduğum için böyle bir karar aldım. Buradaki her şeyimi Fethiye için feda edeceğim. Ama Amerika’yla ortak projelerim de var. Yani belediye başkanı olursam Fethiye’yle Amerika’daki önemli  bir şehri Beverly Hills, Los Angels’ı kardeş şehir yapacağım. Zaten her sene yaklaşık bin tane Amerikalıyı Türkiye’ye getiriyorum her yaz. Turizme de bir katkımız olsun diye. Amerika’yla bağlantılarımı koparmayacağım Fethiye için. Şu an ki belediye başkanının da organik kuru incir halı projeleri var. Onları da devam ettireceğim. Fethiye markalarını Amerika’da değerlendireceğiz. Amerika’da da belli bir akademisyen, belediye başkanları, sporcular, bir çok yıldızı tanıdım. Bu 20 sene içerisinde. Herkesi Fethiye’ye getireceğim. Onlar da beni sosyal medyadan takip ediyorlar. Adaylığımı İngilizceye çevirmişler. “Sen belediye başkanı olursan biz de Fethiye’den ev almayı düşünüyoruz” diyen Amerikalı insanlar mesaj atmaya başladı. Onlar da tebrik ediyorlar. Fethiye’yi biliyorlar. Bazıları da gelmişti. Ama belediye başkanı olursak burada yaptıklarımızı da bildikleri için “biz de seninle geliriz” diye mesaj atanlar var. İnanın bu sadece benim verdiğim bir karar değil. Çok insanın talebi var bunda, belediye başkanı olmam için. Sosyal medyada da insanlar mesaj attı belediye başkanı olmam için. Yani bu benim tek başıma verdiğim bir karar değil, Fethiyelilerle verdiğim bir karar” dedi. 
“BEN FETHİYELİLERİN KARARLARI DOĞRULTUSUNDA, FETHİYELİLER NE İSTİYORSA O PARTİDEN ADAY OLACAĞIM”
Siyaset içinde büyüdüğünü ifade eden Salih Eroğlu “Sağ görüş partide yetiştik. Dedem Demokrat Parti’den 1957’de Fethiye Belediye Başkanı’ydı. Ama büyük eniştem 4 dönem CHP’den Mersin Milletvekilliği, Mersin’de CHP Genel Başkan Yardımcılığı yapmış. Babam genelde sağ partilerde siyaset yaptı. Benim bir görüşüm var. Bu genelde sağ tarafta yer aldı. Bu partilerden de teklif verenlerin 2 tanesi sağ parti. Ama 3 parti de beni aday yapmak istiyor. Ben Fethiyelilerin kararları doğrultusunda, Fethiyeliler ne istiyorsa o partiden aday olacağım. Bu 3 partiye de ben görüş olarak yakınım” dedi.
“ADAYLIĞIMI AÇIKLADIKTAN SONRA FETHİYE’DE İLÇE YÖNETİM KURULUNDA OLAN İNSANLAR BENİ DİREKT ARADI”
Anne sinin ,babasının , dedesinin hep siyasetin içerisinde olduğunu belirten Salih Eroğlu, “Bu partilerde ve teşkilatlardaydı. İlçe başkanlıkları olsun, ,il başkanlıkları olsun bu üç partinin Fethiye’deki yönetim kurulunda yer alan tüm üyelerini tanıyorum. Bizzat onlarla da ilişkim var. Telefonlaşıyoruz, mesajlaşıyoruz. İlçe başkanı olsun, yönetim kurulu olsun çoğu sosyal medyadan arkadaşlarım. Ya da devamlı iletişimde olduğum insanlar. Hatta ben adaylığımı açıkladıktan sonra Fethiye’de ilçe yönetim kurulunda olan insanlar beni direkt aradı. İstişare etmek istediklerini söylediler. Fethiye ve Seydikemer’in bir çok köyünden beldesinden insanlar aradı. Destek olmak istediklerini söylediler. Özgeçmişime bakıp diyorsunuz 20 senedir bu adam Amerika’da. Yazın tatile gelmiş. Benim öyle bir özelliğim yok. İnanın Fethiye’de şu an ne olduğunu takip ediyorum. İnsanlar da bazen benden dolayı takip ettiklerini söylüyorlar. Sosyal medyayı iyi kullanıyorum. Facebookta beş bin tane dostum var bunların hepsi Fethiyeli, Seydikemerli, Dalaman ve çevreden. Herkesten de olumlu dönüşler aldım bu adaylık konusunda. Her mahallede muhtarlık gibi ekibimiz olacak. Her mahallede proje ekibimiz olacak. Proje müdürlerim olacak. Projenin üç ana temeli vardır. Projenin zamanında yapılması, bütçede yapılması ve kalitede yapılması bunun için proje müdürleri oluşturacağım” dedi. 
“AK PARTİ’DEN, İYİ PARTİ’DEN VE BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ’NDEN DOSTLARIM VAR. MHP’DEN ÇOK ÜST DÜZEY TANIDIKLARIM VAR”
 Görüştüğü 3 partinin hangileri olduğu sorusuna da cevap veren Salih Eroğlu,  “Ak Parti’den, İyi Parti’den ve Büyük Birlik Partisi’nden dostlarım var. MHP’den çok üst düzey genel başkan, genel başkan yardımcısı, İyi Parti’den genel başkan yardımcısı bir arkadaşım var. O da Amerika’dan Türkiye’ye geri döndü. Ak Parti’de Cumhurbaşkanı’nın Danışmanı çok samimi dostum. Amerika’ya geldi. Bu partilerin hepsinde dostlarım var. Hepsine aday olacağımı söyledim. Hepsi de heyecanlandı. Bağımsız da olabilir. Türkiye’de biraz kutuplaşma oldu. Dolayısıyla erken gelip herkese soracağım.  Siyasi partilerden daha çok Fethiye’de yerelde Fethiyelilerle proje üretmek istiyorum. Ortak bir karar bağımsızlık olursa bağımsız aday olurum” dedi.
“YAPTIĞIM PROJELERLE ÖNCE TÜRKİYE’YE DAHA SONRA DA BÜTÜN AMERİKA’YA ÖRNEK OLMAK İSTİYORUM”
Amerika’dan kesin dönüş yapacağını da ifade eden Salih Eroğlu,“Yaptığım projelerle önce Türkiye’ye daha sonra da bütün Amerika’ya örnek olmak istiyorum. Fethiye’de de böyle şeyler yapılabiliyormuş. Fethiye de böyle bir marka haline gelmiş dedirtecek bir hayalim var. Geri dönmeyeceğim. Ben kararımı verdim. Belediye başkanlığı olur Fethiyede iş yaparım. İlla bu Fethiye’de belediye başkanı olmama gerek değil. Derneklere yardım ederim. Yıllarca FETAV’la çalıştım. Fethiye’yi Amerika’da tanıtmak için” dedi. 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN