Kanal İstanbul'a CHP Muğla'dan Tepki

CHP'liler Kanal İstanbul için hazırlanan ÇED raporunun iptali için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne dilekçe verdi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Son Dakika 48

CHP’liler Kanal İstanbul için hazırlanan ÇED raporunun iptali için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak, ilçelerden gelen partililer ve vatandaşlarla birlikte ‘Kanal İstanbul’ projesinin ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporuna karşı iptali için Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe vererek itiraz ettiler.

ÇED raporunun gerçekleri yansıtmadığını ve Kanal İstanbul projesinin sadece İstanbul’u değil tüm ülkeyi ilgilendirdiğini iddia eden CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğu; “Kanal İstanbul projesi sadece İstanbul’u değil tüm Türkiye’yi ilgilendiriyor. Bu projenin bütün illerde olumsuz etki yaratacağının bilinci ile itirazımızı gündeme getiriyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’müze Kanal İstanbul projesi için itiraz dilekçemizi teslim ettik. Marmara ve Karadeniz’i bağlayan doğal bir İstanbul Boğazı’na sahipken çevreye, ekonomiye, geleceğe zarar verecek Kanal İstanbul Projesi’nde ısrar etmek hiçbir kesime yarar getirmez. Bilim ve akılla yararı bir türlü açıklanamayan Kanal İstanbul Projesi’ni isteseniz de istemeseniz de anlayışından çıkarak referandumla halka sormak belki de en doğrusu olacaktır. Kamuoyundaki ciddi iddialardan sonra projenin adının Katar İstanbul mu? Yoksa Kalan İstanbul mu? olması ciddi endişeler doğurmaktadır. İstanbul konusunda sicili bozuk olan ve bu şehre ihanet ettik diyen anlayışın tekrar güzeller güzeli İstanbul’umuza ihanet etmesine asla izin vermeyeceğiz. Bilim ve aklın ışığında projenin tekrar gözden geçirileceğine, yapılan itiraz dilekçelerin dikkate alınacağına ve projeden tamamen vazgeçileceğine inancımız tamdır. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Buna göre, Anayasa’da vatandaşların da çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek konusunda ödevli olduğu açıkça belirtilmiştir. Kanal İstanbul doğal çevreyi değiştirerek olumsuz etkileyecek, bir başka değişle çevre ve halk sağlığını bozacak bir proje olduğundan sağlıklı çevrede yaşama hakkımın ihlal edilmesini kabul etmiyorum. Anayasal yetkilerimi kullanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 11. maddesinin 4. fıkrası çerçevesinde ÇED Raporu’na itiraz ediyor, proje için ÇED olumsuz kararın verilmesini talep ediyorum” dedi.

“İstanbul’a Faydadan Çok Zararı Olacak”

Kanal İstanbul Projesi’nin faydadan çok zarar olacağını belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Dünya’nın ve ülkemizin en güzel şehirlerinden biri yedi tepeli İstanbul’a yapılmak istenen Kanal İstanbul Projesi için Muğla olarak itiraz dilekçemizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’müze teslim ettik. İstanbul sadece İstanbulluların değil, hepimizin kültürel, tarihi ve sosyal bağlara sahip olduğu ortak değerimiz. Bilim ve akıl ışığında teknik incelemeleri yapılan, ülkemize ve güzeller güzeli İstanbul’umuza faydasından çok zararları olan projede ısrar edilmesinin kimseye yarar getirmediğini düşünüyor, itiraz dilekçemizin dikkate alınarak bu projeye ayrılan bütçenin istihdam, tarım ve farklı alanlara yönlendirileceğini ümit ediyorum” dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise; “Kanal İstanbul Projesi’ne itiraz dilekçimizi verdik. İstanbul’un tarihini, ekolojisini ve geleceğini tehdit altına alacak Kanal İstanbul Projesi, İstanbul’a yapılacak en büyük ihanettir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN