MSKÜ'den '100. Yılında Cumhuriyetimizin Kadın Yüzleri' Etkinliği

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde (MSKÜ) Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlamaları kapsamında 23 Ekim 2023 tarihinde '100. Yılında Cumhuriyetimizin Kadın Yüzleri' başlıklı sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumlu panel ve bir kapanış konseri gerçekleştirildi

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Son Dakika 48

Panelin açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nagehan Uçan Eke, esasen Fakülte olarak bu anlamlı etkinliği Cumhuriyetimizin 100. yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile bahar dönemi için planladıklarını ancak ne yazık ki 6 Şubat depremleri dolayısıyla yaşanılan derin üzüntü ve akabinde üniversitelerde uzaktan öğretime geçilme kararı neticesinde ertelemek durumunda kaldıklarını ifade etti. Toplumsal hayatta kadının yerine ve önemine dikkati çeken konuşmasının ardından Doç. Dr. Nagehan Uçan Eke, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kadın ve Erkek Her Daim Eşit Olmalı!” sözünü hatırlatarak MSKÜ’deki kadın ve erkek akademisyen sayısının yarı yarıya olmasına rağmen yönetici kademelerinde erkeklerin açık ara farkla önde olduğunu grafiklerle dikkatlere sundu.

Panelin birinci oturumunda farklı disiplinlerden dört konuşmacı söz aldı. Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Nur Erkızan “Kadının İnsan Hakları Üzerine”, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pervin Çapan “Halide Edip Adıvar’ın Bir Kadın Yazar Olma Serüveni”, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Aslı Çandarlı Şahin “Tarih Yazan Kadınlar: Öncü Kadın Hikâyeleri” ve Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ebru Açık Turğuter ise “Osmanlı’da ve Türkiye’de Kadın Hareketleri” başlıklı konuşmaları ile dinleyicilere ilham veren kadın hikâyeleri sundu.

Panelin ikinci oturumunda Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökben Ayhan tarafından “Kültürel Mirasımızın Öncü Kadın Koruyucuları”, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Dursun ve mezun yüksek lisans öğrencisi Ayten Gümüş tarafından “Sözlü Kültür Belleğinde Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray” ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gizem Ece Gönül tarafından da “20. Yüzyıl Kadınlarını Süreli Yayınlardan Tanımak” başlıklı birbirinden ilgi çekici sunumlar gerçekleştirildi.

Kapanış konseri Öğr. Gör. M. Seval Işıklı yönetiminde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Halk Müziği Korosu tarafından gerçekleştirildi. Etkinlik Öğr. Gör. M. Seval Işıklı ve Doğan Sanayır tarafından Zeybek gösterisi ile son buldu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN