MSKÜ Su Ürünleri Fakültesinden 'Balina' Açıklaması

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) araştırmacıları, yaz boyu Muğla kıyılarında görülen ve büyük heyecan yaratan balinalar ile ilgili açıklamalarda bulundu.Ülkemiz kıyılarında çok sık görülmeyen balinalar, Muğla'da vatandaşların cep telefonları ile görüntülendi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Son Dakika 48

Son olarak Marmaris açıklarında 'kaşalot' cinsi olduğu tahmin edilen balinanın görülmesiyle MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Filiz ve Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi konu ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Doç. Dr. Nurçin Killi, dünyanın en büyük canlılarından balinalar üzerine konuşarak, daha önce yine Muğla açıklarında görülen balinalardan bahsetti. Killi, “Cuvier gagalısını biz 2009 yılında Dalaman’da kıyıya vurmuş şekilde bulduk. 2009 yılında et parçalarının çürümesi için gömüldü. 2013 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucu iskeleti çıkarılarak Üniversitemizde sergilenmeye başladı” dedi.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Filiz de balinaların genel olarak tek başına yaşamayı seçtiklerini ancak zaman zaman teknelerin peşine takılarak bizim görebileceğimiz alanlara gelebildiklerini söyledi.

Prof. Dr. Halit Filiz sözlerine şöyle devam etti: “Balinalar genellikle çok büyük boyutlara ulaştıkları için tek yaşamayı tercih ederler. Üreme dönemlerinde 2’li ya da 3’lü gruplar oluştururlar. Genelde denizlerin açıklarında gezmeyi severler. Ama zaman zaman teknelerin peşlerine takılarak bizim görebileceğimiz alanlara gelirler. Biz bu canlıları denizde görebildiğimizde bize farklı geliyor. Çünkü işin bir sevdiğimiz canlıyı görme kısmı var bir de bilimsel olarak balinalar, foklar, köpek balıkları besin piramidinin en üstünde yer alan canlılardır. Dolayısıyla bunların yaşamlarını sürdürebilmesi denizlerde her aşamada işlerin yolunda gittiğini gösterir. Biz bu gibi canlıları gördükçe denizlerimizin sağlıklı ve temiz olduğunu anlıyoruz. Umarım balinaları daha sık görebiliriz.”

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi müfredatında deniz memeleri isimli bir dersin de bulunduğunu belirten Prof. Dr. Halit Filiz, “Bu dersi özellikle Muğla kıyılarında bulunan deniz memelisi veya deniz sürüngenleri üzerine kurguladık. Bizim öğrencilerimizden pek çoğu bu seçmeli dersi alıyor. Bu nedenle bu bölgedeki ilgili projelerde yer alabiliyoruz. Örneğin 2015 yılında Akdeniz fokunun Muğla ilindeki eylem planını MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi gerçekleştirdi” diyerek benzer projeler için gerekli fon desteğinin sağlanması temennisinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN