Vali Hanım Çileği - Hasan Telli

Vali Hanım Çileği


Tarım sektörü, Türkiye’nin ekonomik gelişme sürecine değişik kanallardan katkı sağlamaktadır. Sektör, ülke nüfusunun önemli bir bölümünü istihdam etmekte, ülke nüfusunun beslenmesi için zorunlu gıda maddelerini üretmekte, sanayi sektörüne girdi sağlamakta, sanayi ürünleri için talep yaratmakta, tarımsal ürünler ihracı yoluyla toplam ihracata katkıda bulunmakta, ulusal gelirin önemli bir kısmını oluşturmakta ve göreli fiyatlar yoluyla sınai birikimi desteklemektedir. Ülkemiz için olduğu kadar Muğla içinde tarımda üretim önemli. Göreve geldiği haziran 2017 tarihinden buyana bunun bilinci ile projeler hazırlayan Muğla Valisi Esengül Civelek özellikle Muğla’nın kırsal alanında üretimin arttırılması için çalışmalara başladı. Üreticiye direk yansıyan proje ise “Vali Hanım Çileği” oldu. Halk arasında “Vali Hanım Çileği” olarak bilinen “San Andreas” cinsi çileğin her hasat döneminde olduğu gibi 2019 hasat döneminde de üreticinin yüzünü güldürdü. Kilogramı toptan 8, perakende 10 liraya satılan ürünün fiyatı, çiftçiyi memnun etti.

***

Muğla Valisi Esengül Civelek’in talimatıyla geçen yıl il genelinde, kırsal nüfusun refah seviyesinin ve ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla ‘Vali Hanım Çileği’ projesi hayata geçirilmişti. Proje kapsamında üreticilere yönelik, çilek yetiştiriciliği hakkında sertifikalı eğitim desteği verildi. Çalışmalar sonucu bölge üreticisi özellikle kokusu, aroması ve lezzeti açısından tüketici tarafından oldukça ilgi çeken “San Andreas” cinsi çileğe yöneldi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce de üreticilere fide, sulama sistemi, gübre ve ilaç desteği sağlandı.

***

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl il genelinde toplam 417 bin 500 adet çilek fidesini 56 üreticiye dağıtıldı. Bunun için 73 dekar çilek bahçesi tesis edildi ve yaklaşık 230 ton ürün elde edildi. Bu yıl ise 130 üreticiye 700 bin çilek fidesi dağıtıldı. 135 dekardan yaklaşık 800 ton ürün alınması hedefleniyordu alınan ürün hedefi de aştı 850 ton oldu.

***

Bu yıl hasatların başlamasında bir açıklama yapan Vali Civelek; “Üreticilerimizin yüzünü güldüren bir ürün oldu. Üreticilerimizin Vali Hanım çileğinden memnuniyeti çok yüksek. Lezzeti, aroması, kalitesi ve verimliliğiyle yeni bir marka değer yaratacak tarımsal ürünümüz oldu. Bundan sonraki amacımız üretimin artırılması, devamlılığın ve verimliliğinin sağlanması olacaktır.” Demişti. Üretimin her geçen yıl arması ile özellikle kadın çiftçilerin gelirlerinin de artacağı iddia ise Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir’den gelmişti. Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir ise ilçelerinde ilk defa üretimi yapılan çilekten çok iyi verim aldıklarını, şu an üretimi gerçekleştirmek için yeni müracaatta bulanan çiftçiler olduğunu bildirdi.

***

Gelişmiş ülke deneyimlerinin de açıkça ortaya koyduğu gibi, gelişme sürecinin ilk evrelerinde ekonominin başat sektörü olan tarım sektörü, gelişmenin ilerleyen aşamalarında bu konumunu tedricen yitirmekte, zamanla ikincil hatta üçüncül sektör konumuna gerilemektedir. Benzer bir süreç, biraz gecikmeli de olsa günümüzün gelişmekte olan ülkelerinde de yaşanmaktadır. Bu olgunun ekonomilerin yapısal dönüşüm sürecinin kaçınılmaz bir sonucu olduğunu söylemek mümkündür.

Genel anlamda yaşanan bu dönüşüme rağmen, tarım özellikle gelişmekte olan ülkelerde kırsal alanda yaşayan insanların geçimini sağladıkları temel sektör olma özelliğini hala korumaktadır. Ayrıca, tarım sektörü ekonomik kalkınma sürecinde önemli işlevler yüklenmektedir. Bu işlevler; beslenme için gerekli gıda maddeleri üretiminin temin edilmesi, sınai ürünlere talep yaratılması, sınai üretim yapabilmek için gerekli hammadde, sermaye ve emeğin sağlanması, ekonominin döviz gereksiniminin giderilmesi vb olarak sıralanabilir. Bütün bu işlevlerinden dolayı, tarım, dünyanın hemen her yerinde özel önem verilen bir sektördür.

***

Sanayinin gelişmediği sadece turizm ve tarım ile ekonomik göstergeleri değişen Muğla’mızda da tarıma gereken önem verilmeye başlandı. Mart nisan aylarında dikimi yapılan Vali Hanım Çileği yaz ayları boyunca çiftçilerimize ekonomik olarak bir can suyu niteliğinde. Ancak bir yıl sadece yaz aylarında kazanılan para ile geçinmek mümkün olmadığı için kış aylarına yönelik yeni ürünlerinde üretici ile tanıştırılması ve üretimin desteklenmesi önemli. Muğla Valisi Esengül Civelek’in kış aylarında da üreticilerin hem yüzünü güldürecek hem de ısıtacak yeni projeler için startı verdiği duyumlarını da alıyoruz. Umarım üreten Muğla çiftçinin ürettiği Muğla olarak tarihte yerini alır.  

 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Oca

Emek Bilinci

21Oca

Sihirli Bir Oy

09Oca
02Oca

Hava Isınıyor!

24Ara

Kafamı Kurcalayan Sorular

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
DENİZATI