Elektriğe zam sobaya döndürdü

Elektriğe zam sobaya döndürdü Yeni yılla birlikte elektrik fiyatlarına tarihi zam uygulandı. Kış ayında zamlı faturalar ile karşılaşan vatandaşlar elektrikten tasarruf etmek için klimaları kapatarak evlerine soba kurmaya başladı. Vatandaşın sobaya artan ilgisi hakkında konuşan Uygar Odun Kömür Çalışanı Seyfullah Durak,'' Günümüzde en tasarruflu ısınma yöntemi soba'' dedi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektriğe yaklaşık yüzde 125 zam geldi. Zamlı elektrik faturalarıyla ilk kez karşılaşan vatandaş neye uğradığını şaşırdı. Klima, elektrikli soba gibi ürünleri kullanmaya korkmaya başlayan insanlar eski ısınma yöntemlerine dönmeye başladı.
Vatandaşın elektrikli ısıtıcıların yerine soba kullanımına geri dönmesiyle ilgili konuşan Uygar Odun Kömür Çalışanı Seyfullah Durak,’’ Elektriğe yüzde 125 zam geldi. Bu sebepten ötürü insanların sobaya talebi arttı. Elektrik fiyatından dolayı artık sobaya dönüş oldu. Elektrik faturası ödemekten bıkan insanlar bir kez sobaya para verip bu elektrik derdinden kurtulmak istiyor. Fethiye son bir kaç haftadır olağan dışı bir kış mevsimi geçiriyor. Hava sıcaklıkları -5 dereceye kadar düştü. Dolayısıyla bu durum odun, kömür ve soba gibi ürünlerin talebini arttırdı. İnsanlar evlerinde ısınmak için klima, elektrikli soba gibi şeyler kullanıyor. Artan faturalardan sonra artık yavaş yavaş ısınmak için sobaya dönmeye başladılar’’ dedi.


ELEKTRİK ZAMLARINDAN SONRA SOBAYA TALEP ARTTI
En tasarruflu ısınma yöntemi soba diye Durak,’’ Şu aralar odun, kömür ve soba fiyatlarında artış var. Bunun ilk sebebi hava şartlarının kötü olması. Odun bulunamıyor. Benzin fiyatlarının artması ise kömür ücretlerini arttırdı. Soba fiyatları da demirin zamlanmasından dolayı bir artış gösterdi. Bu sebeplere rağmen elektriğe gelen zamlardan sonra sobaya talep aşırı derecede var. Günümüzde en tasarruflu ısınma yöntemi soba’’ diye konuştu.


ODUN VE KÖMÜR FİYATLARI İKİ KAT ARTTI
Odun ve kömür fiyatlarının artışı hakkında konuşan Durak,’’ Yazın büyük bir yangın oldu. Şuan odun satıcıları bize odun gönderemiyor. Bu sebeplerden dolayı başka yerlerden odun almaya başladık. Çanakkale ve Karadeniz bölgesi taraflarından odun almaya başladık. Bu da bize olan maliyeti arttırıyor. Kömür ise kar yağışından dolayı fiyat artışı yaşadı. Benzin zamları taşıma işine yansıdığından kömürün bize gelmesini de etkiledi. Tırlar artık yüksek fiyatlara geliyor. Buna bağlı olarak nakliye ücretleri de arttı. Bu sebeplerden dolayı kömür de pahalandı. Geçen seneye göre fiyatlar iki kat arttı. Önceden 35 lira olan ithal kömür şimdi 80 lira civarından satılıyor’’ ifadelerini kullandı.


BİN LİRADAN 15 BİN LİRA KADAR SOBA VAR
Soba çeşitlerini ve fiyatlarından bahseden Durak,’’ Eski usul ev sobası kovalıdır. Fakat insanlar artık kova çıkartıp temizleme işlemlerini yapmak istemediğinden yeni nesil soba kullanmaya başladılar. Yeni nesil soba diye adlandırdığımız döküm soba ise tuğlalıdır. İçine odun kömür atıldığından alt kısımdaki aparata kül dökülüyor. Külü dökerek kullanıyorlar ve daha pratik oluyor. Yeni tip sobalar bu şekilde oluyor. Şömine döküm soba olarak adlandırdığımız bir çeşit daha var. Bu sobanın içinde yemek pişirilebilir. Ekmek, börek gibi yiyecekler de yapılabilir. Alt kısmı da tuğlalıdır. Odun ve kömür külü alt kısımda birikir. Bu sobada aynı zamanda kalorifer mantığı da vardır. İçerisindeki boruları kalorifere bağlayınca sıcaklık geçişi sağlıyor. Bu sayede ev de ısınmış oluyor. Fiyatlar ise 1000 ile 15000 lira arasında değişiyor’’ dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN