Ekolojik Haberleri

Ekolojik Haberleri

KİPER, “KAPILARIMIZ HERKESE AÇIK”

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı, Biyolog Ulaş Kiper, “Sorunumuz şu, buraya gelen insan göçü dalgası, Fethiye’ye sürekli kendi malıymış gibi davranıyor. Oysa burası bizim ortak yaşam alanımız, tüm canlılarla beraber paylaşıyoruz. Velhasıl deniz sadece bize ait değil, balıklara, orfoza, Caretta’lara ve tabii ki Akdeniz fokuna ait, bunu hatırlatmak istiyorum” dedi  Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı, Biyolog Ulaş Kiper, derneğin yürüttüğü faaliyetleri ve Fethiye’nin ekolojik yaşamını SED Medya’ya anlattı

ALİ İHSAN EMRE, “KUŞ CENNETİ’NE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR AMA OLMUYOR” 

Yıllardır Fethiye’deki yaban hayatının korunması için toplumsal farkındalığı artırmaya çalışan Ali İhsan Emre, Çalış bölgesinde yer alan Kuş Cenneti’nin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda çağrıda bulundu. Göçmen kuşların uğrak yerlerinden olan ve 222 kuş türü tespit edilen alan, yaban hayatı ve ekolojik denge açısından önem taşıyor. 

FETHİYE  “DOĞA DOSTU OKULLAR” PROJESİ BAŞLIYOR 

Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Doğa Dostu Derneği ve Habitat işbirliğiyle hayvan ve doğa sevgisi, ekolojik okuryazarlık ve geri dönüşüm bilincine katkı sunmak amacıyla yürüteceğimiz “Doğa Dostu Okullar” projemizin protokolü 10 Kasım 2022 tarihinde imzalanmıştır.

BODRUM’UN SUALTI ZENGİNLİKLERİ BELGESEL OLUYOR  

Bodrum’un sualtı envanterinin çıkarılması, doğal ve arkeolojik güzelliklerinin tanıtılması amacıyla belgesel çekiliyor.   Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekibi tarafından nisan ayında başlayan çekimler devam ediyor. Belgesel çekimi ile birlikte Bodrum’un eşsiz güzellikteki koylarında sualtının ekolojik ve arkeolojik envanteri de çıkarılacak.   

FESKO ÜYELERİNDEN BAŞKAN KARACA’YA ZİYARET

FESKO Fethiye Seydikemer Ekolojik İşletme Kooperatifi üyeleri, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’yı makamında ziyaret etti.

MARMARİS KENT KONSEYİ’NDEN DOĞA MÜCADELESİ

Marmaris Kent Konseyi tarafından Sinpaş’ın İçmeler Kızılkum Mevkii’nde başlattığı entegre projesi için açılmış olan “ÇED gerekli değildir” kararının iptali istemli davanın karar duruşması yapıldı. Edinilen bilgiye göre mahkeme 15-20 gün içinde dava konusu hakkında kararını verecek.

CHP’Lİ ERBAY TBMM KÜRSÜSÜNDEN ÇAĞRI YAPTI; ‘CENNET MUĞLA’MIZ MİSAFİRLERİNİ AĞIRLAMAYA HAZIRDIR’

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Hisarönü Mahallesi Bördübet Koyu ile Yediadalar mevkiinde 21 Haziran 2022 tarihinde başlayan ve 4 gün sonra kontrol altına alınabilen orman yangınında yaklaşık 4 bin 500 hektar ormanlık alan yok olmuş, yaban hayat ve ekolojik yapı büyük zarar görmüştü.

EKOLOJİK FARKINDALIK VE İKLİM DEĞİŞİMİ ÇALIŞTAYI

Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi tarafından Fethiye Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda Ekolojik Farkındalık Ve İklim Değişimi Çalıştayı yapıldı.

13 Ocak ‘Tarım Bayramı’ etkinliği

13 Ocak Perşembe günü Fethiye Özer Olgun Kültür Merkezi’nde Tarımsal Öğretimin 176. Yıl Dönümü’nde ‘Tarım Bayramı’ etkinliği yapıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk koyma töreni ile başlayan etkinlik konuşmalar ve yerel ürünlerin satışı için panayırlar kurularak devam etti.

Doğa Ve Doğallığı Konuştular

Not Defteri Grubu’nun daveti ve Ekolojik Yaşam Uzmanı ve Yazar Erkan Şamcı’nın katılımı ile FETAV’ da doğa ve doğallık ile ilgili olarak söyleşi düzenlendi.

Üzümlü’de Tubitak Bilim Fuarı

Üzümlü Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencileri 4006 Tubitak Bilim Fuarı’nda hazırladıkları projeleri düzenledikleri etkinlikle misafirlerine sundular. Bilim Fuarı’nda Ekolojik Üzümlü Kültürü’nü tanıtma standı, geri dönüşüm materyalleri ve mini sera gibi farklı projeler tanıtıldı.

Sıradere nefes alacak

Ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanları korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesiller için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacı ile 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen " Milli Ağaçlandırma Günü " etkinliği kapsamında Geleceğe Nefes olmak adına, Dalaman’a bağlı Atakent Mahallesi Sıradere Mevkiine ağaç dikimi etkinliği düzenlendi.

Hayaldi “FESKO” Doğdu

Aylin Özyurt ve Cihangir Urgunlu’nun hayal edip büyük mücadeleler sonunda kurdukları Fethiye Ekoloji Platformu Fethiye Seydikemer Ekolojik İşletme Kooperatifi’ne dönüştürüldü.Yeni kurulan kooperatif üyeleri başarılarını düzenledikleri FESKOFEST gecesinde kutladılar.

CHP’li Erbay: Sandras ölürse Muğla ölür! Yaşam kaynağımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz

Sandras Dağı’ndaki madenler nedeniyle Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgesinin doğal güzelliklerinin ve su kaynaklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyleyen CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Maden sahaları doğamızı, ekolojik sistemi ve su kaynaklarımızı yok edecek. Yaşam alanlarımızın yok edilmesine ve yüzyıllardır atalarımızın tarlalarını suladığı kaynakların kurutulmasına müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

CHP’li Erbay Muğla’daki orman yangınları ile ilgili araştırma önergesi verdi

Muğla’da geçtiğimiz günlerde yaşanan orman yangını felaketinde yaklaşık yetmiş bin hektar ormanlık alanın yandığını ve yaban hayat ile ekolojik yapının yok olduğunu belirten CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Orman yangının bu kadar geniş bir alanı etkilemesinin nedeni ihmal ve sorumsuzluktur. Gerekli önlemler zamanında alınsaydı ve yangın başladığında yeterli müdahale yapılmış olsaydı cennet Muğlamızda bu kadar büyük doğa tahribatı yaşanmazdı.” dedi.

CHP’li Erbay;Muğla yangınından çıkarılacak çok ders var

Muğla tarihindeki en büyük orman yangını felaketini yaşadı. Marmaris, Köyceğiz, Bodrum, Menteşe,Yatağan, Datça, Dalaman, Kavaklıdere, Seydikemer’de çıkan ve 29 Temmuz ile 13 Ağustos tarihleri arasında 15 gün boyunca süren orman yangınlarında yaklaşık 70 bin hektar ormanlık alan yandı. Yaban hayat ve ekolojik yapı yok oldu.

Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Ekolojik Köy Projesine Katıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde hayata geçirilen "Çandır Ekolojik Köy Projesi’ni “yerinde gördü.

TMMOB “5 Haziran Dünya Çevre Günü” Adeta Sermayenin Günah Çıkarma Günü Olarak Kutlanmaya Devam Etmektedir”

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu tarafından, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir açıklama yapıldı. Açıklamada “Ekolojik yıkımın en üst seviyeye çıktığı, bütün canlıların yaşam alanlarının daraldığı, yok edildiği günümüzde, “5 Haziran Dünya Çevre Günü” adeta sermayenin günah çıkarma günü olarak kutlanmaya devam etmektedir.” İfadelerine yer verildi.