'Ormanın Sırrı: Karakulak' Belgeseline Uluslararası Ödül

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) araştırmacılarından Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin'in danışmanlığını yaptığı 'Ormanın Sırrı: Karakulak' belgeseli Almanya'da düzenlenecek olan Green Screen Uluslararası Yaban Hayatı Filmleri Festivali'nde 'Resmi Seçimler' arasına girdi. Festival, 6-10 Eylül 2023 tarihleri arasında Almanya'da gerçekleşecek.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Türkiye’nin en az bilinen yabani kedi türlerinden birini konu alan “Ormanın Sırrı: Karakulak” belgeselinin çekimleri, MSKÜ Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin’in danışmanlığında ve Ece Soydam’ın yönetmenliğinde gerçekleştirildi.
MSKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün destek verdiği belgeselin çekimleri için 2 yıl boyunca, 140 gün arazide beklendi.
Birçok farklı bölgede kurulan 30 adet harekete duyarlı kamera sistemi sayesinde, 200’e yakın karakulak görüntüsü elde edildi. Çekimlerde aynı zamanda Türkiye’de karakulak davranışlarına ait ilk kez elde edilen veriler ve görüntüler de yer alıyor.
Yoğun bir emeğin sonucu olarak ortaya muhteşem bir yapım çıktığını söyleyen Yasin İlemin, “Karakulak ve yaşadığı coğrafya ile ilgili yaklaşık 15 yıllık akademik tecrübemi bu esere aktarmak benim için bir onurdur. Bu süreçte başta değerli yönetmen Ece Soydam ve kameraman Erol Yazıcı olmak üzere muhteşem insanlar tanıdım. Gece, gündüz, yağmur, balçık, soğuk ve kavurucu sıcaklarda verilen emeğin değeri ölçülemez” dedi.
Başarılı yönetmen Ece Soydam ise ödüllü belgesel hakkında “Pek çok kez tekrar tekrar yayınlanan belgeselimiz, uluslararası festivallerde de yer bulmaya başladı. İlk güzel haber Almanya’da düzenlenen Greenscreen Uluslararası Yaban Hayatı Filmleri Festivali’nden geldi. Festivalin ‘Resmi Seçim’ listesine girmeye hak kazanan belgeselimizin, Eylül ayında festival izleyicisiyle buluşacak olması bizleri çok mutlu etti.” dedi.
Ormanın Karizmatik Kedisi: Karakulak
Anadolu yaban hayatının en az bilinen türlerinden biri olan karakulak, tehdit altındaki yaşam alanlarında var olma savaşı veriyor. “Ormanın Sırrı: Karakulak” belgeseli, bu gizemli yabani kedinin ve onu koruma çabalarının öyküsünü anlatıyor.
Karakulak, Asya ve Afrika’da yaşayan bir kedi türü. Çöl vaşağı ya da step vaşağı olarak da biliniyor. İnsan baskısı ve daralan yaşam alanları nedeniyle, Türkiye’de nesli tehlike altında olan türler arasında. Anadolu yaban hayatının gizli kalmış yüzlerinden biri olan karakulak, Türkiye’nin yalnızca güneybatısında görülüyor. Burdur’da ve turistlerle dolup taşan Antalya ile Muğla illerinde, karakulakların saklı kalmış yaşam alanları var. Karakulak, insandan uzak duran ve görülmesi çok zor bir tür.
Belgeselin yaklaşık 15 ay süren çekimleri boyunca, bu gizemli türü görüntülemek için birçok farklı yöntem kullanıldı. Çekim çadırları ve kulübeleri içinde ana kamera ile 140 gün beklendi. Belgeselin çekimleri sırasında yaşanan büyük orman yangınları ise, yalnızca karakulakları değil, belgeselin çekimlerini de son derece olumsuz etkiledi. Karakulakların yaşam alanları yandı, geçmiş çalışmalara ait veriler geçersiz oldu, yangından etkilenen bölgelerde başlatılan bilimsel çalışmalar ikinci bir yangınla sekteye uğradı ve görüntülenmesi zaten zor olan bir türün çekimleri, belirsizlikler içinde gerçekleşmek zorunda kaldı.
“Ormanın Sırrı: Karakulak” belgeseli, bu az bilinen karizmatik kedi türünün öyküsünü anlatırken, Türkiye’de karakulakları koruma çabalarını da konu alıyor. Daha önce “Bozkırın Çocukları: Anadolu Yaban Koyunu”, “Dev Kanatlar: Kara Akbaba”, “Ayı ve İnsan”, “Kuşlar Çakallar ve Diğerleri” ve “Kurt” belgesellerinin yönetmenliğini yapan Ece Soydam, belgeselin çekimlerini yaklaşık 20 yıldır bu projelerde birlikte çalıştığı kameraman Erol Yazıcı ve ekibe yeni katılan kameramanlar Coşkun Oğuz Namlı ve Abdulbaki Göncü ile gerçekleştirdi. Kurgusunu Özgür Arıkan’ın, müziklerini Erdem Helvacıoğlu’nun yaptığı belgeselin danışmanlığını ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Yasin İlemin üstlendi. Ulaşımda Aytaç Bünyamin İlkay, projenin başından sonuna kadar emek harcayanlar arasındaydı.
Süresi 60 dakika olan ve çok sayıda kişinin emeğiyle gerçekleşen “Ormanın Sırrı: Karakulak” belgeselinin son 8 dakikasında, belgesel çekimlerini konu alan kamera arkası bölümü yer alıyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN