Sadet Kansız 'Faturayı vatandaş ödüyor'

Ülke ve vatandaşlarının sorunlarını yaptığı değerlendirmeler ile vatandaşa anlatmaya çalışan Gelecek Partisi Fethiye İlçe Başkanı Sadet Kansız ülkemizde son yaşanan gelişmeler ile ilgili açıklama yaptı. Sadet Kansız akaryakıt fiyatlarından ithalata ve ihracata kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Gelecek Partisi Fethiye İlçe Başkanı Sadet Kansız son yapılan akaryakıt zamlarından ithalata ve ihracata kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Vatandaşın yaşadığı sıkıntıların sebepleri konusunda açıklamalarda bulunan Sadet Kansız iktidarın artık ülkeyi yönetemediğini ifade etti.


“ÜLKEMİZİN İÇERİSİNDE BULUNDUĞU DURUM GERİ DÖNÜLEMEZ BİR HAL ALMAYA BAŞLADI”
Ülkenin içerisinde bulunduğu durum geri dönülemez bir hal almaya başladığını ifade eden Sadet Kansız “Akaryakıta Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gelişmelerin sonucu olarak Dünya’da petrol fiyatlarının yükseldiği bahanesi ile 1.5 TL’nin üzerinde zam yapıldı. Alım gücü artık kalmayan vatandaşımız bir darbe daha yedi. Evet Dünya’da brent petrol fiyatları bir yılda yüzde 48 arttı. Merkez Bankası tarafından faiz indirimlerinin başladığı eylül ayında petrolün varil fiyatı 70 dolar civarındaydı. Aynı dönemde dolar/TL de 8,50 lira düzeyindeydi. Bu fiyatlarla eylül ayında TL cinsinden bir varil petrolün fiyatı 595 liraydı. Kur eylül ayından bu yana hiç değişmeseydi bugün bir varil petrolün fiyatı 790 lira civarında olacaktı. Yani akaryakıt fiyatlarına yüzde 32 civarında bir zam gelmiş olacaktı” diye konuştu.


“DÜNYA’DA PETROL FİYATLARI YÜZDE 48 ARTARKEN ÜLKEMİZDE YÜZDE 120 ARTTI”
Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının artmasının sebebinin sadece Dünya’da ki akaryakıt fiyatlarında ki artış olmadığını belirten Sadet Kansız “Dünya’da petrol fiyatları yüzde 48 artarken ülkemizde yüzde 120 arttı. Bu yüksek artışın sebebi Dünya’da petrol fiyatlarının artması değil ülke ekonomisinin kötü yönetilmesinden kaynaklanan TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesidir. Geçen yıl Şubat ayında 7 TL olan dolar bugün 14TL civarındadır. Bir varil petrolün fiyatı ise bu yüksek kur nedeni ile bin 350 lira civarında” dedi.


“AKARYAKIT FİYATLARI 17 LİRA SEVİYESİNDE OLMASININ SEBEBİ DOLARIN BİR YILDA 7 LİRADAN 14 LİRAYA ÇIKMASIDIR”
Akaryakıt fiyatlarının neden yükseldiği konusunda görüşlerini aktaran Sadet Kansız “Siz Dünya’nın en verimli topraklarına sahipken bile tarımda üretimi desteklemeyip dışarıdan ithal ürünleri ülkemize sokarsanız. İğneden ipliğe her alanda üretimi arttırmak için çalışma yapmak yerine ithalatı desteklerseniz. Bugün geldiğimiz noktada ülkemizde ki yaptığınız zamları dış güçlere bağlamak zorunda kalıp farklı ülkeler arasında ki yaşanan krizlerin faturasını vatandaşlara kesersiniz. Kısacası şu anda ülkemizde akaryakıt fiyatları 17 lira seviyesinde olmasının sebebi Dünya’da petrol fiyatlarının yükselmesi değil hükümetin beceriksiz yönetiminden dolayı doların bir yılda 7 liradan 14 liraya çıkmasıdır. İktidar hatalarının faturasını vatandaşa kesiyor. Yani her zaman olduğu gibi faturayı vatandaş ödüyor” diye konuştu.


“BİR AYLIK ZARARIMIZ 10 MİLYAR 261 MİLYON DOLAR OLMUŞ”
Dünya’da hiçbir ekonomi sattığından fazla satın alarak büyüyeceğini ifade eden Sadet Kansız “Siz 100 liralık ürün satıp 137 liralık ürün alırsanız 37 lira zarar etmiş olursunuz. Ülkemiz sadece Ocak Ayı’nda TÜİK’in genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre ihracatını yüzde 17,2 arttırmış. Ne güzel ihracat artmış işte diyebilirsiniz ama bunun karşılığında ithalatımızda %54.2 artmış. Sadece Ocak Ayı’nda 17 milyar 587 milyon dolar ihracat, 27 milyar 848 milyon dolar ithalat yapmışız. Bir aylık zararımız 10 milyar 261 milyon dolar olmuş. Ocak ayında dış ticaret açığı geçen yıla göre  %234,9 artarak 3 milyar 64 milyon dolardan, 10 milyar 261 milyon dolara yükselmiş. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında %83,0 iken, 2022 Ocak ayında %63,2'ye gerilemiş” dedi.


“ÜLKEYİ BU DURUMA DIŞ GÜÇLER FALAN DEĞİL ÜLKEYİ YÖNETENLER GETİRDİ”
Ülkenin şu anda içerisinde bulunduğu durum ile ilgili değerlendirmede bulunan Sadet Kansız “İktidar her ne kadar her şeyi tozpembe göstermeye çalışsa da artık en güvendiği TÜİK verileri bile kendilerini yalanlıyor. Bu veriler ortada iken ülkemizin ne kadar kötü yönetildiğini anlamak zor değil. Ülkeyi bu duruma dış güçler falan değil ülkeyi yönetenler getirdi. Şimdi de vatandaşımıza bu duruma dış güçler sebep oldu biz düzelteceğiz yalanlarını atıyorlar. Ama artık esnafımız, işçimiz, memurumuz, emeklimiz, öğrencimiz her şeyin farkında. Bu çektikleri sıkıntının sebebini biliyorlar. Liyakatsiz yöneticiler, partizanca uygulamalar, hukuk sisteminin yerle bir edilmesi, yatırımcının ülkemize olan güveninin kalmaması, tüm milli değerlerimizin satılması bizleri bu noktaya getirdi. Bu durumu sadece iktidar ve küçük ortağı göremiyor. Ya da onlarda görüyorlar görmemezlikten geliyorlar” dedi.


“KAPANMASI MÜMKÜN OLMAYAN YARALAR AÇIYORSUNUZ”
Açıklamasının son bölümünde iktidara seslenen Sadet Kansız “Her açıklamamızda anlatmaya çalışıyoruz. Vatandaşımızın dayanacak gücü kalmadı. Artık ülkeyi yönetmeyi boş verin zarar veriyorsunuz. Kapanması mümkün olmayan yaralar açıyorsunuz. Bu yaralar gün geçtikçe büyüyor. Bir an önce artık bu ülkeye faydanız olamayacağını anlayın. Sandığı halkın önüne getirin. Halk size gereken cevabı versin” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN