Sağlık Turizmi İçin Yetki Belgesi Süreci Anlatıldı

MUTSO Sağlık Hizmetleri Komitesi, sağlık kuruluşlarına ve acentelere yönelik Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Başvuru Süreci ve Teşvikler hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Son Dakika 48

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Sağlık Hizmetleri Komitesi, Muğla Sağlık İl Müdürlüğü işbirliğinde bir toplantı düzenledi. Muğla’da sağlık turizmi yetki belgeli kuruluş ve tesis sayısını arttırmak amacıyla düzenlenen ‘Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Bilgilendirme Toplantısı’ 11 Temmuz Salı günü MUTSO Hizmet Binasından gerçekleştirildi.  Toplantıya hastane, klinik, sağlık kuruluşu ve turizm acentesi yetkililerinden yaklaşık 50 kişi katılım sağladı. 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çahan şunları kaydetti: “Sağlık turizmi tüm dünyada yükselen bir trend. İnsanlar hem kaliteli bir sağlık hizmeti almak hem de bunu farklı turizm dalları ile birleştirmeyi tercih ediyor. Türkiye bunun için çok tercih edilen bir ülke. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak buradaki hedefimiz, sağlık turizmi pastasından daha büyük pay alabilmek. Deniz-kum-güneş turizminde zaten bir marka olan Muğla’nın hem başarılı sağlık kuruluşları hem de alternatif turizm alanları ile bu konuda potansiyeli oldukça yüksek. Söz konusu potansiyeli doğru değerlendirmek adına Odamız ve sağlık komitemiz olarak bu alandaki çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz. Pastadan aldığımız payı arttırmak için, sağlık turizmi yetki belgeli sağlık kuruluş ve tesis sayımızı arttırmamız gerekiyor. Komitemizin değerli çalışmalarıyla Ocak ayında Almanya’da gerçekleştirilen sağlık turizmi fuarında da yerimizi almıştık. Burada sektörü gözlemleme ve rakiplerimizi tanıma fırsatı bulmuş ve kendimize belli hedefler koymuştuk. Bu hedeflerin ilk adımı olarak organize edilen bu toplantıda görüşülen konular, atılması gereken somut adımlar için bir vizyon oluşturacaktır.”

Başkan Çahan’ın ardından konuşma yapan Komite Başkanı Muazzez Günizi şu ifadelere yer verdi: “Türkiye, son yıllarda sağlık turizminde önemli bir ivme yakaladı. Sağlık hizmeti için Türkiye’yi tercih eden turist sayısı her geçen yıl ciddi bir artış göstermekte. 2021 yılında sağlık hizmeti için Türkiye’yi tercih eden kişi sayısı 670 bin 730 kişi iken 2022 yılında bu sayı 1 Milyon’a ulaştı. Bu artışta Türkiye’nin sağlık kalite standartlarını sürekli artırması, Türkiye’de sağlık hizmetlerinin ulaşılabilir olmasının yansıra vize alımının görece kolay olmasının etkisi büyük. Uluslararası hastaların ülkemizde öncelikle tercih ettikleri branşlar arasında kadın hastalıkları, dahiliye, göz hastalıkları, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kulak-burun-boğaz yer almakta. Türkiye klinik branşlardaki başarılarının yanısıra estetik ve kozmetik amaçlı ikincil sağlık hizmetlerinde de kendisine önemli bir yer edindi. Bu alanda rekabet edilebilirlik düzeyi yüksek olan Türkiye, yakın zamanda önemli bir sağlık destinasyonu olacak. MUTSO Sağlık Komitesi olarak, Türkiye’nin bu alanda elde ettiği başarıyı ilimizde daha çok hissetmek öncelikli hedefimiz. Coğrafi konumu, yaz turizmindeki tanınırlığı, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile zaten gözde olan ilimize sağlık turizmi için gelen ziyaretçi sayımızı arttırmak için önceliğimiz sağlık turizmi yetki belgeli tesis ve kuruluş sayımızı arttırmak. Tarihinde de önemli tıbbi gelişmelerin var olduğunu bildiğimiz ilimizde, son derece kaliteli hizmet veren başarılı tesislerimiz ve dünyaca ünlü, tercih edilen hekimlerimiz var. Muğla’da sağlık kuruluşlarının yanısıra medikal firmalar sayesinde, tedavi aşamasında ihtiyaç duyulan her türlü ekipman ve medikal malzemeye ulaşım kolay, ekonomik ve güvenilir. Bu potansiyeli de elbette doğru değerlendirmeliyiz. Sağlık hizmet komitesi olarak çalışmalarımıza bu doğrultuda yön verdik. Almanya sağlık turizmi fuarında yerimizi aldık. Sonrasında gündemimizde bir küme çalışması yer aldı. Bu amaçla, belgeli sağlık kuruluşu ve tesis sayımızı arttırmak adına ilk adım olarak bu toplantıyı gerçekleştirmek istedik. Farkındalığın artması ve Muğla’yı sağlık turizminde daha tercih edilen bir il olarak tanıtmak amacıyla desteğinize ve işbirliğinize ihtiyaç duyuyoruz.”

Son olarak kürsüye gelen İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, “Yaklaşık 4 saatlik uçuşla dünyanın yarısından Türkiye’ye ulaşım mümkün. Muğla olarak da gerek havalimanları gerek karayolu ağı gerekse denizyolu ile ulaşımın kolay olduğu bir iliz. Reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığı sağlık alanında geçerli bir durum değil. Sağlık alanında yaşanan bir olumsuzluk hem ülke olarak hem il olarak son derece olumsuz dönüşlere sebep olabiliyor. Bu yüzden biz bu yetki belgesini hem aracı kuruluşlar için hem kamu yada özel sağlık hizmeti sunucuları için çok önemsiyoruz. Bu işin bazı kuralları var. Bunun amacı da istenmeyen bazı olayların önüne geçilmesinin sağlanması. Bu konuda Sağlık Bakanlığının ilimizdeki temsilcileri olarak her türlü işbirliğine ve iletişime açığız.” dedi. 

Konuşmaların ardından kürsüye davet edilen Sağlık Hizmetleri Uzmanı Sabiha Alper, Yetki Belgesi başvuru şartları hakkında; Duygu Balcı ise Sağlık Turizminde teşvikler konusunda bilgilendirmede bulundu. Katılımın yoğun olduğu toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN