Yenisini alamayan eskiyi tamir ettiriyor

Dünya'da ülkeler arası çıkan kriz ve pandeminin de etkisi ile enflasyonun yükselmesinden sonra gücü düşen vatandaşlar kullandıkları eşyaların yenisini alamayınca eskisini tamir ettirerek kullanmaya çalışıyorlar.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Dünya’da küresel anlamda yaşanan kriz ve bununla beraber pandemiden kaynaklanan sıkıntılar nedeni ile ülkemizde enflasyon hızlı bir şekilde artmaya başladı.  Artan enflasyonla beraber alım gücü düşen vatandaşlar ihtiyaçlarına göre alışveriş yapamıyorlar. İhtiyaç duydukları ürünlerin yenisini almakta zorlanan vatandaşlar eski eşyalarını tamir ettirerek kullanmaya çalışıyorlar.
 Sert kış günlerinde herkesin en fazla ihtiyaç duyduğu ürünlerden birisi de ayakkabı.  Yeni bir ayakkabı fiyatının 500TL seviyelerine yükselmesi ile beraber Fethiye’de bulunan ayakkabı tamircileri de rağbet görüyor. Ekonomik nedenler ile ayakkabı alamayan insanlar ayakkabı tamircilerine giderek ayakkabılarını tamir ettirerek kullanmaya çalışıyorlar.
Fethiye’de ayakkabı tamirciliği yapan Mehmet Aksen’de geçen yıla oranla işlerinin arttığını ifade ederek “Enflasyonun yüksek olmasından dolayı hayat şartları zorlaştı. İnsanlar yeni ayakkabı alamıyor. O yüzden ayakkabılarını tamir ettiriyorlar” dedi.

Haber
“ÇIRAK YETİŞTİREMİYORUZ”
Ayakkabı tamirciliğini ilkokuldan bu yana yaptığını belirten Mehmet Aksen “ Bu işi 30-40 yıldır yapıyorum. Babadan gelen bir meslek. İşimden çok memnunum. Şuan işlerimiz de gayet iyi bir sıkıntımız yok. Çırak yetiştiremiyoruz. Ancak usta bulup onları çalıştırabiliyoruz” diye konuştu.
Ayakkabı tamircisi Mehmet Aksen  vatandaşların gelen faturalar dan dertlendiğini ifade ederek “Elektrik faturası benim mesela 120 lira geldi önceden 60 lira geliyordu benim için önemli değil ama evlere daha çok geliyor” dedi.
Mehmet Aksen tamir fiyatlarının da, ayakkabı tabanı değiştirme 80 lira, ayakkabı bağcıkları 5 lira, astar ise 5-10 lira arasında değiştiğini belirtti.

Haber
“PAHALILIKTAN DOLAYI İNSANLAR ESKİYİ TMİR ETTİREREK KULLANIYORLAR”
Geçen yıla göre işlerinin gayet iyi olduğunu belirten bir başka ayakkabı tamircisi Tunahan Uysal “Geçen yıla göre işlerimiz daha iyi durumda. Pahalılık olduğu sürece her zaman ya elindekini tamir ettirecek ya da yenisini alacak. Ama bu şartlar altında insanlar eskiyi tamir ettiriyorlar. Bu yüzden de tamiratımız da artış oluyor” diye konuştu. 


“AYAKKABI FİYATLARI EN DÜŞÜK 300-500 LİRA OLMUŞ”
Hayat şartlarının ne kadar zor olduğundan bahseden Tunahan Uysal “Kimse için kolay değil. Ayakkabı fiyatları en düşük 300-500 lira olmuş. O yüzden var olanı yaptırmak durumundalar. Günümüz toplumu balığı yemesini öğretiyor ama nasıl tutulur bunun zorluklarını öğretmiyorlar. Gelecek nesillerin bu işin yüzüne dahi bakacaklarını sanmıyorum, ancak babadan oğula geçecek bir meslek. Bende babamdan aldım, öğrendim bu işi memnunum, devam ediyoruz” dedi.

HaberHaber

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN