EGF'den Açıklama 'Gazetecilik Suç Değildir!'

Ege Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu, Fethiye ve Nazilli'de basın mensuplarına yapılan saldırıları kınayan yazılı bir basın açıklaması yaptı.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Ege Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu, Fethiye ve Nazilli’de basın mensuplarına yapılan saldırıları kınayan yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Ülkemizin birçok noktasında basın emekçilerine yönelik çirkin saldırılarda ciddi bir artış dikkat çekmektedir. Son olarak Nazilli ve Fethiye’deki basın mensubu arkadaşlarımız payını almıştır.

Son 2 gün içerisinde toplumun haber alma ve bilgilenme hakkını sağlamak amacıyla görev yapan Nazilli’de Havadis Gazetesi muhabirlerinden Günay Pabuşçu ve Fethiye’deki www.gercekfethiye.com sitesinin sorumlu yazı işleri müdürü Emrullah Emir Gök, maalesef ki menfur saldırılara maruz kalmışlardır.

Nazilli’de önceki gün kapalı alanda sigara içildiği ihbarı alan İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Zabıta ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri nezaretinde Sir Winston isimli işletmeye denetime gitmiştir. Denetimin başlanacağı sırada evrakları kontrol eden sivil bir polis memuru ile işletmedeki müşteriler arasında çıkan sözlü tartışma bir anda polis memurunun yaralanmasına kadar büyümüştür. Darp edilen emniyet personelini ve yaşanan kavgayı görüntüleyen Nazilli Havadis Gazetesi Muhabiri Günay Pabuşçu, işyeri yetkilileri ve çalışanları tarafından maalesef ki üzücü bir saldırıya uğradı. Mekanın üst katına çıkan ve güvenlik kameralarının bulunmadığı bölgeye zorla götürülen Günay Pabuşçu’dan çektiği görüntülerin silinmesi, tehditler eşliğinde talep edilmiştir. Elde edilen işyeri görüntülerinde kendisine zor kullananlara karşı direndiği görülen Pabuşçu’nun, cep telefonuyla çektiği görüntüler maalesef zorla sildirildi.

Öte yandan Fethiye Belediyesi tarafından düzenlenen yağlı pehlivan güreşinde rakibi Mustafa Batu’ya sinirlenen, rakibinin elini kaldırarak güreşten çekilen ve seyircilerle de tartışan Kırkpınar başpehlivanlarından İsmail Balaban’ın o anlarını kayda alan gazeteci meslektaşımız Emrullah Emir Gök’ün yakasına yapışarak etrafındakilerle birlikte binlerce kişinin gözü önünde o görüntülerini zorla sildirmesidir.

Tek amaçları kamuoyunu aydınlatmak olan gazetecilerimizin fiziki olarak aşırı derecede mağdur olmamış olabilir ancak saldırganlar hakkında işlem yapılmaması bu gibi saldırıların artmasına ve daha üzücü bir olayların gerçekleşmesine neden olacaktır. Nazilli’de yaşanan, Anayasa’nın 26 ve 28. Maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğünün engellenmesi başta olmak üzere kişi hürriyetinden yoksun bırakarak alıkoyma, tehdit, hakaret, darp, gasp ve suç delillerinin karartılması eylemlerine karışanların serbest kalması sonrası Nazilli Gazeteciler Cemiyetimizin yaptığı girişimler ve tepkiler sonrasında olaya karışan 5 kişinin gözaltına alınması sağlanmıştır.

Gazetecilere yönelik saldırılar, toplumun haber alma, bilgilenme hakkını engellemeye yönelik olduğu kadar ifade ve basın özgürlüğüne yönelik de bir saldırıdır. Sorumluluk sahibi tüm çevrelerin basın ve ifade özgürlüğü noktasındaki sorumluluklarını yerine getirmelerini ve demokrasinin güvencesi olan gazetecilere saldırı yapılmaması yönünde sorumlu davranmalarına davet ediyoruz.

Gelinen noktada gazetecilere görevlerini yaptıkları için yöneltilen tehdit ve saldırılar hem hukuksuz hem de haksızdır.  Saldırganlar yine cezasızlıkla ödüllendirilmemelidir. Meslektaşlarımızı hedef gösteren, tehdit eden, sözlü ve fiziksel şiddet uygulayanların en kısa sürede cezalandırılması gereklidir. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilere yönelik saldırıların cezasızlıkla ödüllendirilmemesi için Nazilli ve Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı’nı göreve çağırıyoruz.

Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkı için görev yapan gazetecilere yönelik saldırıları yapanları kınıyor, meslektaşlarımıza geçmiş olsun diyor ve onlarla dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.
 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN