Pazarda Ne Alan Memnun Ne Satan!

Tarımda artan girdi maliyetleri çiftçileri zor durumda bıraktı. Özellikle akaryakıta gelen zamlar, üreticilerin belini büktü. Üretici pazarı olarak da bilinen Cuma pazarında FRT TV mikrofonlarına konuşan pazarcı esnafı, girdi maliyetleri başta olmak üzere çeşitli açıklamalarda bulundular. 

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Üretici pazarı olarak da bilinen Cuma pazarında FRT TV mikrofonlarına konuşan pazarcı esnafı girdi maliyetleri başta olmak üzere çeşitli açıklamalarda bulundular.

Dağlardan Kekik toplayıp üretici pazarında satışına sunan Cennet Hanım;
“Ürünlerimi kendim üretiyorum. Hepsi bitkisel, sağlıklı, doğal ürünler.  Zahter, tarhana kekiği, karabaş otu, papatya, adaçayları, kantaron otu satıyorum. Dağlardan topluyorum, yazın yapıyorum bu işi. Bazıları 20 lira, bazılarının bardağı 10 lira, papatyam da 20 lira. 

Karabaş otunun faydaları çok oluyor, internetten de bakabilirsiniz. Çok sağlıklıdır. Uyuyamayana, krize girene çok faydalıdır. Güzel ve doğaldır, aktarlarda da bulunabilir oraya da veriyorum. Bu kekiğim etlere atılıyor, bunu tarhana çorbalarına atarız, papatyayı da sakinleştirmek için kullanıyoruz. Kekikleri ve adaçayını da çay yapıp içiyoruz” diye konuştu.

Zorlar köyünde yetiştirdiği muzları üretici pazarında satan Osman Sarhan;
“İşler normal. Yerli muzumuz var kendimiz üretiyoruz. İşler iyi ama hayat pahası, maliyet ağır. Üretim maliyetinden zaten hiç bahsetmeyelim. Gübre, mazot almış başını gidiyor. Bunlar hep sorun, her şey sorun. Üretmemiz 1 sene sürüyor. Yılda bir sefer üretim alıyoruz. 
Bu tere bak, bunlar alın teri. Kendimiz sattığımız için emeğimizin karşılığını alabiliyoruz. Biz aynı zamanda çilek de satıyoruz ama çileğimiz bitti. Piyasanın düzelmesi için ışık görünüyor ama ben pek tahmin etmiyorum bu şekilde. Üretmeye devam edeceğiz. Üretmediğimiz takdirde biz bittik demektir. Üretmek zorundayız, çaresi yok bu işin” şeklinde konuştu.

Üretim maliyetlerinin çok arttığını çiftçinin üretmekte zorluk çektiğini belirten İlkay Coşkun;
“Kendi ürünlerimizi satıyoruz, yaylada yetiştiriyoruz. Tezgâhımda fasulye, patates, soğan, yeşil biber, domates her şey var, ne ararsan var. Satışlar biraz var pazarcı memnun değil. Kalabalık var ama satışlar az. Pazarda ne alan memnun ne satan memnun! Müşteriler de memnun değil biz de memnun değiliz. Biz de istediğimiz şekilde satamıyoruz sebzemizi. Üretim maliyetleri çok arttı. Üretici memnun değil hayatından. Zaten neredeyse üretemiyoruz, o noktaya geldik. Elimizden geldiği kadar üretmeye devam edeceğiz, bırakmak yok. Elimizden geldiği kadar yapmaya çalışacağız, yola devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN